Zbořme Pražský hrad, provokuje architekt David Vávra

23.07.2011 14:39

Architekt, herec a autor David Vávra nevyčítá politikům, že neporozuměli Kaplického knihovně. Byl by ale rád, kdyby v Praze existovala radikální organická architektura v těsném dotyku s historickou. Svůj postoj ilustruje i tím, že by mu nevadilo zbořit Pražský hrad, pokud bychom ho dokázali nahradit něčím lepším.

Zbořme Pražský hrad, provokuje architekt David Vávra

Architektura se do české politiky promítla nejvíce poté, co Jan Kaplický zvítězil s návrhem na stavbu nové Národní knihovny, a nedávno v souvislosti s plánem zbourat dům na Václavském náměstí v Praze. Z knihovny sešlo poté, co se k tzv. chobotnici odmítavě vyslovil prezident Václav Klaus, pak otočilo i vedení hlavního města v čele s tehdejším primátorem Pavlem Bémem a k realizaci stavby nedošlo.

„Byla strašná chyba, že se z architektury stala politika. To je smrt architektury," tvrdí v rozhovoru pro Magazín deníku Právo architekt, herec a autor David Vávra, který patřil k zastáncům Kaplického knihovny. „Doufám, že v Praze budeme nakonec mít vůbec nějakou radikální organickou architekturu, která může existovat v těsném dotyku s historickou architekturou," přeje si Vávra.

Problém je neovladatelná chtivost investorů

Chápe, že když někdo vidí organickou architekturu poprvé a nahodile, tak se mu nelíbí, protože je strašně provokativní a jiná. „To není věc osvícenosti, ale porozumění a zkušenosti. Pochopit ji, to trvá. Nemůžeme politikům vyčítat, že Kaplického chobotnici neporozuměli," má Vávra jistou dávku pochopení pro rozhodnutí politiků.

Nezamlouvá se mu ale záměr zbourat dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí v Praze. „Je to kvalitní dům a nechápu, proč by tam měl být nějaký nový. Tím nezpochybňuji, že by měl být prostor pro to, aby se bouralo staré a nahrazovalo se to lepším," říká Vávra s tím, že si není jistý, že to, co má stát, bude lepší. „Problém je neovladatelná chtivost investorů, která může být pro okolí devastující," upozorňuje architekt.

Klidně zbořit Pražský hrad, když to nové bude lepší

Měřítko, co se může a nesmí zbourat, podle něj neexistuje, ale mělo by jít vždy o výsledek debaty, nikoli politické, ale odborné. „Zbořme Pražský hrad a nahraďme ho moderní stavbou ze skla a hliníku. Ale musí být lepší než to, co tam stojí. Jenže ono to je bohužel málokdy lepší," podotýká Vávra.

K věci:

Nový šéf Národní knihovny pohřbil Kaplického blob 

Exšéf knihovny: Nová budova musí stát, nejlépe Kaplického 

Kaplického knihovna je znovu ve hře. Blíží se volby 

Foto: proknihovnu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…