Zcenzurovali mi v České televizi, že EU je RVHP, zlobí se Jakl

13.10.2012 13:25

Na půdě České televize se v pátek večer odehrál ostrý střet nad otázkou udělení Nobelovy ceny míru Evropské unii. Stanuli proti sobě ekonom Tomáš Sedláček a tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

Zcenzurovali mi v České televizi, že EU je RVHP, zlobí se Jakl
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl a ekonom Tomáš Sedláček v pořadu ČT Události, komentáře

Zajímavé bylo, že známý euroskeptik Ladislav Jakl byl v záběrech pořízených tele-mostem ČT v tričku s vlajkou Evropské unie.

Nedávno měl totiž mít Jakl předvolební debatu s občany v rámci své prezidentské kampaně. V sále Moravské galerie, kde se setkání konalo, visela vlajka EU, a tak se známý euroskeptik Jakl otočil a chtěl jet zpět do Prahy. Úsilím pořadatelů se ale podařilo vlajku strhnout a beseda tak mohla proběhnout.

ParlamentníListy.cz se proto Jakl dotázaly, proč nosí tričko EU. Zda se z něho stal fanoušek Evropské unie. Všechno bylo ale jinak.

EU je nové RVHP

„To bylo naopak tričko, které si dělalo z EU legraci. Uprostřed je nápis New RVHP, ale ten se asi nelíbil, tak ho v televizi neukázali. Přitom byl zrovna v tu chvíli velmi na místě: když místo řešení krize udělují generální tajemníci diplomy, tak už jsme zase tam, kde jsme byli. A skončí to také krachem,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jakl v narážce, že Nobelovu cenu míru dostala EU. Na záběrech v televizi byla vidět jenom horní půlka Jaklova trička.

Nobelovu cenu míru obdržela letos Evropská unie. Zatímco ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) cenu přivítal s dovětkem, že by cenu měl raději získat konkrétní člověk, tak prezident Václav Klaus to ze začátku považoval za vtip a tajemník prezidenta Ladislav Jakl a kancléř prezidenta Petr Hájek udělení ceny ostře zkritizovali.

Pošlete cenu do Řecka

„EU se nezasloužila o zachování míru. Kdyby se někdejší státy socialistického bloku rozhodly napadnout Západ, tak by tomu EU nijak nezabránila. Za mír v Evropě vděčíme především USA a NATO. A právě díky tomuto období míru mohly vzniknout podobné sociální projekty, jako je EU,“ zdůraznil Jakl.

Udělení ceny Evropské unii se vysmál i poslanec ODS Boris Šťastný. „Alfred Nobel se musí obracet v hrobě. Ten výbor, co dnes bláznivě rozhodl o Nobelově ceně míru pro EU, by měl být evakuován na jinou planetu. K jakému míru Evropská unie proboha přispěla? Že v EU nevypukla třetí světová válka? To je šílený postoj. Tímto rozhodnutím nevratně zdevalvovali ta všechna ocenění výjimečným lidem, kteří měnili a mění náš svět a Nobelova cena během jediného dne ztratila veškerou svou prestiž a hodnotu. Hodnoty, které člověk od dětství vždy zastával, mizí před očima. Je načase takový svět změnit, vrátit ho do starých kolejí,“ uvedl Šťastný.

„Zajímalo by mě, co udělají s penězi, které k ceně náleží. Na ztráty a dluhy, které za sebou nová nositelka ceny míru nechává, to opravdu stačit nebude. Možná by je ze švédské akademie měli poslat rovnou do Řecka. Někteří nezaměstnaní by si tam za ty peníze aspoň mohli koupit něco k jídlu,“ dodal ironicky Šťastný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …