Zdá se, že dredař ukáže samurajovi záda, ale koho tu máme sakra volit? Petr Junek přeje šťastnou ruku u volební urny

18.10.2017 22:20

TÝDENNÍ GLOSÁŘ PETRA JUNKA Je to strašné, teď před volbami. Zapnete internet a vyskočí na vás Babiš, otevřete noviny a vyskočí na vás Babiš, zapnete televizi a zase je tam. Člověk aby se dnes bál otevřít třeba i svazky spolupracovníků StB, aby tam nebyl Babiš. PR týmy politiků jedou pár dní před volbami na plné pecky!

Zdá se, že dredař ukáže samurajovi záda, ale koho tu máme sakra volit? Petr Junek přeje šťastnou ruku u volební urny
Foto: Archív Petra Junka
Popisek: Petr Junek

Zvláště progresivní strany, jako jsou ANO, SPD nebo Piráti, se snaží zaujmout uživatele Facebooku, protože tam vidí silný potenciál a také mohou z otevřených debat čerpat nové nápady, jak vést kampaň a jít s dobou. Zejména pro ANO je internet celou škálou možností, protože jeho voliči jsou převážně hodně starého data narození a zde má hnutí celou řadu potenciálních voličů.

Zpočátku byli někteří lidé vyděšení ortodoxností Babišových přívrženců a jejich fanatismem. Naštěstí se pak projevilo, že jde o najatý tzv. troll tým reklamní agentury ANO. Tedy fanoušci i profily jsou falešné a stejně tak i jejich snaha omluvit všechny hříchy jejich gurua, a vytvářet tak dobrý dojem o něm. Prostě je to jen jejich práce a naštěstí nikdo z nich není skutečný blázen. To už by bylo na občanskou válku.

To SPD má zcela jinou taktiku, jak zatočit s negativními komentáři. Strana, která má v programu přímou demokracii, což by mělo dávat prostor k otevřené diskusi, ji nechce sama moc připouštět. Zkrátka uživatelům Facebooku, kteří napíšou jiný názor, než má Tomio, dají zákaz komentovat a hotovo. Lidé se tomuto postupu smějí na facebookové stránce s názvem Tomio Okamura mi dal ban, kde zveřejňují své zážitky z internetu. Stejný postup v menší míře využívají i socani, ale ty nikdo moc nekomentuje, protože zajímají jen pár starých komunistů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hodně komentovanou stranou v poslední době jsou také Piráti, nicméně ti jako jediní si nechávají nadhled a negace vracejí buďto jemným vtipem, anebo vysvětlením. Ostatní strany už tyhle problémy řešit nemusejí, neboť je nikdo nenapadá a lidi dnes kašlou už i na Kalouska, který to svého času hodně schytával.

Hon na piráty v plném proudu

U výše uvedených stran dnes zůstaneme, protože jejich jízda na finálové rovince je nejzajímavější. Hlavně strkanice o poslední bodované příčky mezi SPD a Piráty. Zatímco SPD útočí všemi možnými způsoby, Piráti úspěšně uhýbají a zdá se, že dredař ukáže samurajovi záda.

Poslouchat Okamuru je dost velká výzva, možná i proto se tak jmenuje pořad na Seznamu, kde byl s panem Okamurou půlhodinový rozhovor, po jehož zhlédnutí jsem asi tak stejnou dobu zvracel do záchodu. Tam snad nebyla jediná otázka, která by byla plnohodnotně zodpovězena.

Zvláštní, že strana, která je nejvíce proti migraci, ve mně vzbuzuje rasovou nesnášenlivost. Po celou dobu poslechu Okamury mi zněla v hlavě skladba od nechvalně známé kapely Braník, kde se ve skladbě Čechy Čechům zpívá: „Táhněte zpět do Asie, a to tak, že ve spěchu!“

Ale zpět k Pirátům, kteří nesou cejch, že jsou prý ochotní se spojit po volbách s Babišem. Tohle varování je hezké. Babiš by měl být jen pro babišovce a všichni ostatní by se od něj měli stranit, jedině tak lze dosáhnout toho, že nesestaví vládu a půjde do tepláků. Věřme, že se ani SPD, ani Piráti nenechají uplatit a řeknou hnutí ANO důrazné NE!

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády


Pak tady máme Bartoše v tričku, kde na sebe práská, že je sluníčkář nebo je fotografován na protinacistických demonstracích či je spojován s levičáckou Antifou. A Bartoš vysvětluje a vysvětluje, čímž dostává prostor a těm, co na něj spustili tuhle negativní kampaň, začíná docházet, že mu prokázali skvělou službu a udělali perfektní reklamu.

Pokud tuhle antikampaň skutečně spustila SPD, jak se říká, tak jen ukazuje, že jejich PR je nejhůře placeným ze všech tří subjektů. Každému musí být jasné, že pokud je někdo rozhodnutý pro Piráty, tak to určitě nehodí druhému extrému, SPD.

Tak koho sakra volit?

To je častá otázka, která se nese republikou. Tři dny před volbami je ještě celá řada voličů nerozhodnutá, a to je prostor pro závěrečné boje politických stran. Z úst lídrů padá jedna lež za druhou a jeden slib za druhým, ovšem tvrdá realita se ukáže až pár dní po volbách.
Je smutné, že ani po necelých třiceti letech tu není nikdo s historickou zkušeností, na koho by se mohl národ spolehnout a byl volitelný i po několik období. Neustále se jen objevují lži a chvástání. Výsledek je vždy rozporuplný.

Nemáte koho volit? Nevadí – vyberte toho, kdo vám nevezme svobodu. Rozhodnete se příště! U voleb přeji šťastnou ruku.

Autor: Petr Junek

Autor je spisovatel a publicista. Jeho názory neodrážejí názory redakce serveru ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Junek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…