Zdechovský: Piráti, běžte do… opozice. Co předvádíte se čtyřmi poslanci

15.11.2021 12:27 | Ze sítí

I když mají jen čtyři poslance, jejich hlas je poslední dobou slyšitelný. Piráti totiž hlasují, zda vůbec vstoupit do vlády, zároveň jejich místopředsedkyně Olga Richterová v rozhovoru pro Právo uvedla, že někteří kandidáti koalice Spolu jsou pro ně nepřijatelní. A právě proto se ozvaly hlasy i na sociálních sítích, kteří poukazují na to, co Piráti dělají. „To, co předvádíte, je neuvěřitelné,“ poznamenal k tomu lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Zdechovský: Piráti, běžte do… opozice. Co předvádíte se čtyřmi poslanci
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Richterová v rozhovoru pro podcast Politalk hovořila i o tom, že hnutí STAN, s nímž šli Piráti před volbami do koalice, porušilo koaliční smlouvu. Přiznává, že emoce jsou lidské a ona je také má. Na otázku, zda se zlobí na Starosty, pak dále odpověděla: „Beru to ale tak, že mám odpovědnost vůči voličům. Cítím zodpovědnost je zastupovat, a proto považuji za profesionální dát emoce stranou, byť nepopírám, že tam samozřejmě jsou.“

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí

Podle ní je ale bezesporu důležité interní řešení situace, protože, jak uvádí, k porušení smlouvy opravdu došlo. „Já jsem člověk, který drží slovo, a když podám ruku, tak to platí. Počítala jsem s tím, že takhle to prostě bude,“ zmínila Richterová.

Uznává, že strana udělala chyby. „Současně jsme ale potřebovali zanalyzovat, zda došlo k porušení smlouvy, což došlo. Obrovský vliv měla ale také dezinformační kampaň. Už i dosluhující premiér Andrej Babiš přiznal, že si v kampani vymýšlel. A obrovská část lidí uvěřila úplně absurdním výmyslům. Jedním z nich bylo, že bychom chtěli lidem nastěhovat migranty do chalup a chat. To naše voliče znejistilo. Vznikalo navíc zhruba 160 lživých příběhů měsíčně, které jsme se snažili vysvětlit,“ zmínila Richterová.

Následně se rozhovořila o vstupu do vlády a o tom, zda se nebojí, že dojde k vnitrostranickým sporům. „Zaznívá spousta argumentů pro a proti. Jsem ale hrdá na to, jakým způsobem jsme fungovali poslední čtyři roky ve Sněmovně, kdy jsme se jako nový klub se vším seznamovali a současně jsme byli oceňováni jako ti nejpracovitější. Nikdo z nás z klubu neodešel, zůstali jsme plně soudržní a myslím si, že úplně stejně budeme fungovat i nadále,“ podotkla Richterová. Zároveň se nechala také slyšet, že proti některým jménům ministrů z koalice Spolu se budou Piráti asi muset vymezit. „Probíráme to zatím interně,“ uvedla. „Jsou pro nás nepřijatelní lidé, kteří měli v minulosti problémy, tedy například nějaké závažné kauzy,“ sdělila. 

„Milí Piráti, volil jsem vás a kroužkoval proto, abyste pracovali v koaliční vládě, ne seděli v opozici s babišovci a hnědáky. Prosím,“ uvedl například literární historik a kritik Martin C. Putna.

„Mám 4 poslance a budu se vymezovat vůči svým koaličním partnerům, kteří celou dobu se chovali k Vám slušně a s respektem a brali vás jako koalici STAN??? A nechcete už jít celá pirátská strana  do…opozice? To, co predvádíte je fakt neuvěřitelné,“ napsal také europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…