Zdechovský: Víc zaměstnaných Romů? Pozitivní pro celou společnost

16.07.2020 13:23

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) musel na svém profilu na Parlamentních listech čelit množícím se dotazům ohledně romské problematiky. Některým čtenářům totiž vadí lidovecký přístup k Romům a zejména fakt, že se snaží o jejich začlenění do společnosti prostřednictvím různých zvýhodnění.

Zdechovský: Víc zaměstnaných Romů? Pozitivní pro celou společnost
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Zdechovský nejprve reagoval na čtenářův názor, že inkluze některých romských dětí do základních škol přinesla více škody než užitku, protože takové děti nejsou schopny školu zvládnout a končí tak zcela bez vzdělání.

Podle Zdechovského ale inkluze s romskou tematikou nijak zvlášť nesouvisí. „Dobrý den, inkluze za každou cenu, kdy na ‚normální‘ škole jsou i děti, které nemají pro její zvládnutí předpoklady, samozřejmě nedává smysl. Nejedná se ale o věc, která by přímo souvisela s romskou problematikou, protože o tom, jakého vzdělání děti dosáhnou, mají rozhodovat pouze jejich schopnosti. Nic jiného,“ vysvětloval Zdechovský a dodal, že speciální školy stále existují a jsou určené všem dětem, kteří nemohou zvládat běžnou základní školu.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí

Jiný dotaz se týkal informace, podle které slovenský europoslanec Peter Pollák na půdě Bruselu vznesl několik návrhů na lepší začleňování Romů do společnosti po celé Evropě, přičemž jeden z návrhů počítá s tím, že by každý Rom v budoucnu měl i prostřednictvím podpůrného doučování dosáhnout středoškolského diplomu.

Čtenář František Černoch Zdechovskému předhazuje fakt, že se lidovci pod tento Pollákův text podepsali a že se jedná o zvýhodňování Romů, kteří by střední školu stejně ani nebyli schopni dokončit.

To ale Zdechovský rázně odmítá. „Vážený pane Černochu, poslanec Peter Pollák ve skutečnosti nechce nic z toho, co píšete. Opravdu nežádá žádné zvýhodňování Romů, ale zlepšení jejich životních podmínek a především jejich lepší začlenění do společnosti. Při tom se ale samozřejmě očekává aktivita i od samotných Romů. Není pochyb o tom, že zlepšení úrovně vzdělání a zvýšení zaměstnanosti Romů bude v konečném důsledku pozitivní pro celou společnost,“ má jasno lidovecký europoslanec.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Tato odpověď rozlítila jiného čtenáře, podle nějž si Zdechovský protiřečí, když zároveň uvádí, že nepůjde o žádné zvýhodňování, ale zároveň hovoří o cíleném zlepšování životních podmínek Romů. „Co kdyby sami romové udělali něco pro zlepšení svých životních podmínek? Máte snad pocit, že se romům nepomohlo dost na to, aby mohli důstojně pracovat a žít?“ táže se.

Lidovecký europoslanec se ale nenechal vykolejit. „Dobrý den, nic z toho, co jsem napsal, nevylučuje, že i samotní Romové musí vyvinout iniciativu,“ napsal stručně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…