Zdeněk Drahoš opět čelí kritice, brněnský Útěchov ve varu

23.09.2022 17:23

Jedna z nejmenších brněnských městských částí, Útěchov, se objevila v celostátních médiích naposledy v roce 2004, kdy se do čela radnice dostal republikán Miroslav Sládek. V mimořádných komunálních volbách ho tehdy vystřídal bývalý ředitel brněnského studia České televize Zdeněk Drahoš.

Zdeněk Drahoš opět čelí kritice, brněnský Útěchov ve varu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Jako místostarostka byla tehdy za ODS zvolena mladá studentka plzeňské právnické fakulty Šárka Pohanková, dnes Cechová. Starosta Drahoš, který musel v roce 2003 opustit vedení studia brněnské televize, vládne Útěchovu dosud. 
 
Podle e-mailu, který naše redakce obdržela, se však zdá, že spojení tandemu Drahoš a Cechová může být v nastávajících komunálních volbách narušeno. V městské části, která v minulých komunálních volbách evidovala něco málo přes šest set voličů a tři kandidátní listiny, nyní kandiduje šest subjektů.
 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Někteří občané poukazují například na skutečnost, že místostarostka Cechová v Útěchově řadu let fakticky nebydlí a pro Útěchov nic nedělá. Redakci k této věci poskytl vyjádření Jaroslav Trojan, bývalý člen ODS. V minulosti rovněž vykonával funkci obecního zastupitele městské části a je členem finančního výboru. 
 
„Počet kandidátních listin mi nevadí, každý má právo kandidovat. Víc mi vadí, že za ODS kandidují tři lidé včetně lídra, kteří mají pouze v Útěchově hlášený trvalý pobyt, ale dlouhodobě tam nebydlí,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz. 
 
Cechová na dotazy nereagovala. 
 
„Na povrch začínají vyplouvat nesrovnalosti v hospodaření městské části. V letošním roce provedl Magistrát města Brna kontrolu fungování městské části a zjistil několik zásadních nedostatků. Mezi hlavní zjištěné nedostatky patří skutečnost, že starosta Zdeněk Drahoš porušil pravidla zákona o zadávání veřejných zakázek při pořízení radaru. Dále kontrola zjistila, že nebyla dodržena platná pravidla pro hospodaření městské části v souvislosti s vybíráním poplatků za užívání sportovišť na útěchovském sportovním areálu,“ stojí v obdrženém e-mailu.
 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
To však starosta Drahoš odmítá. „Kontrolní zpráva je naprosto fantastická,“ řekl pro ParlamentníListy.cz s tím, že šlo jen o drobné pochybení v řádu stovek korun, které bylo hned další měsíc napraveno. 
 
Připomeňme, že Zdeněk Drahoš před dvaceti lety opustil Českou televizi poté, co uzavřel podle vedení ČT nevýhodnou smlouvu, která je i v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Vedení ČT ho podezřívalo i z dalších nevýhodných rozhodnutí. Policejní vyšetřování spáchání žádného trestného činu nepotvrdilo. 
 
Podle místních se prý v Útěchově objevují spekulace, zda starosta nestojí i za druhou spřátelenou kandidátkou Pro Útěchov vedenou Danou Královou. I toto nařčení ale Zdeněk Drahoš odmítá. 
 
„Útěchovský mocenský kartel tvořený seskupením kandidátů okolo starosty Drahoše a kandidátní listiny ODS vedené místostarostkou Cechovou doplňuje kandidátní listina vedena zastupitelkou zvolenou za KDU-ČSL, paní Klárou Pelánkovou,“ dodává náš zdroj. 
 
Pelánková vykonávala v uplynulých čtyřech letech funkci předsedkyně kontrolního výboru a na hospodaření městské části a na dodržování zákonných pravidel tak měla teoreticky dohlížet. Kontrolní výbor však za celé volební období ani jednou nezasedal a neprovedl jedinou kontrolu.
 
Ani Pelánková na dotazy neodpověděla.
 
Redakce ParlamentníchListů.cz má k uvedenému tématu další informace, které zveřejníme v dalším textu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…