Zdeněk Drahoš opět čelí kritice, brněnský Útěchov ve varu

23.09.2022 17:23 | Zprávy

Jedna z nejmenších brněnských městských částí, Útěchov, se objevila v celostátních médiích naposledy v roce 2004, kdy se do čela radnice dostal republikán Miroslav Sládek. V mimořádných komunálních volbách ho tehdy vystřídal bývalý ředitel brněnského studia České televize Zdeněk Drahoš.

Zdeněk Drahoš opět čelí kritice, brněnský Útěchov ve varu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Jako místostarostka byla tehdy za ODS zvolena mladá studentka plzeňské právnické fakulty Šárka Pohanková, dnes Cechová. Starosta Drahoš, který musel v roce 2003 opustit vedení studia brněnské televize, vládne Útěchovu dosud. 
 
Podle e-mailu, který naše redakce obdržela, se však zdá, že spojení tandemu Drahoš a Cechová může být v nastávajících komunálních volbách narušeno. V městské části, která v minulých komunálních volbách evidovala něco málo přes šest set voličů a tři kandidátní listiny, nyní kandiduje šest subjektů.
 
Někteří občané poukazují například na skutečnost, že místostarostka Cechová v Útěchově řadu let fakticky nebydlí a pro Útěchov nic nedělá. Redakci k této věci poskytl vyjádření Jaroslav Trojan, bývalý člen ODS. V minulosti rovněž vykonával funkci obecního zastupitele městské části a je členem finančního výboru. 
 
„Počet kandidátních listin mi nevadí, každý má právo kandidovat. Víc mi vadí, že za ODS kandidují tři lidé včetně lídra, kteří mají pouze v Útěchově hlášený trvalý pobyt, ale dlouhodobě tam nebydlí,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz. 
 
Cechová na dotazy nereagovala. 
 
„Na povrch začínají vyplouvat nesrovnalosti v hospodaření městské části. V letošním roce provedl Magistrát města Brna kontrolu fungování městské části a zjistil několik zásadních nedostatků. Mezi hlavní zjištěné nedostatky patří skutečnost, že starosta Zdeněk Drahoš porušil pravidla zákona o zadávání veřejných zakázek při pořízení radaru. Dále kontrola zjistila, že nebyla dodržena platná pravidla pro hospodaření městské části v souvislosti s vybíráním poplatků za užívání sportovišť na útěchovském sportovním areálu,“ stojí v obdrženém e-mailu.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Filip Turek byl položen dotaz

Od vašeho zvolení o vás není slyšet

Můžete mi říci, čemu se věnujete? Podařilo se vám třeba v EU už něco změnit nebo minimálně nějakou změnu navrhnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Osm hlasů se hledat nebude. Zdůvodnění soudu považuje STAČILO! za výsměch

21:11 Osm hlasů se hledat nebude. Zdůvodnění soudu považuje STAČILO! za výsměch

Krajský soud v Liberci v úterý zamítl návrh na zneplatnění volby všech kandidátů ve volbách v Libere…