Zdeněk Pohlreich: Praha drží venkov. Opačně to nebude. Lidi musí připlatit

07.12.2020 9:05

„Já jsem se dostal do stavu, kdy už tak úplně ničemu nevěřím, protože nevíme, jak se kluci vyspěj a jak nám milostivě dovolej podnikat,“ pálil podnikatel a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich do politiků. Trh s restauracemi je podle něj zcela zdecimovaný a podle jeho názoru visí ve vzduchu otázka, zda lidé opět začnou do restaurací chodit. A tady nastává problém. Hospodářský výkon Prahy totiž podle Pohlreicha pomáhá udržet Česko nad vodou.

Zdeněk Pohlreich: Praha drží venkov. Opačně to nebude. Lidi musí připlatit
Foto: Repro XTV
Popisek: Restauratér Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že těžší rok než ten letošní restauratéři asi nezažili. Den co den přichází podnikatelé v tomto oboru o stovky milionů korun. Většina lidí se prý ale snaží situaci nějak řešit. Proto se on sám orientuje na českou kuchyni, protože ta dovoluje vařit za ceny přijatelné pro větší počet zákazníků, než kdyby se orientoval na exkluzivní pokrmy.

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí

Já jsem na začátku té druhé vlny měl takovou lehkou depku, ale my se z toho nějak vysekáme. Ta doba nám ukázala, že je nad tím třeba přemýšlet s nadhledem a spoléhat se sám na sebe. Musím vzít, jak to je a snažit se limitovat ty ztráty,“ prozradil Pohlreich

„Já jsem se dostal do stavu, kdy už tak úplně ničemu nevěřím, protože nevíme, jak se kluci vyspěj a jak nám milostivě dovolej podnikat,“ šil rozzlobený šéfkuchař do politiků.

Počítá s tím, že i prosinec bude ekonomicky slabý, i když v předchozích letech to byl silný měsíc. Zkusí proto lidem dodat štědrovečerní večeři až na stůl rozvozem. Stejně tak se vrhnul na cukroví. „Děláme soustu věcí, které jsme dřív nikdy nedělali. Pro nás je to pole neorané. My jsme nikdy nebyli rozvozáři, ale to hřiště je teď nalajnované úplně jinak,“ uznal podnikatel.

V tuto chvíli ale podle něj nikdo neví, která restaurace přežije a která padne. U restaurací, které padnou, půjdou její zaměstnanci na úřad práce, nebo rovnou změní pracovní místo. Ale až začne fungovat vakcína, z Prahy se podle Pohlreicha stane zase turistické místo, kam se budou lidé vracet a řada věcí se oživí.

„Hospodářský výkon Prahy pomáhá určitě živit spoustu dalších regionů v ČR, ale myslím si, že ty regiony tu Prahu úplně uživit nemůžou, nemůžou tu Prahu saturovat a přivést sem 150 miliard nebo kolik to je za rok. To prostě nejde,“ varoval Pohlreich.

Jedna věc by se ale podle něj změnit měla. Zákazníci by měli platit zvlášť za oběd, např. 250 korun a k tomu rozvoz za nějakých 120 korun. Lidé si prostě budou muset uvědomit, že rozvoz je služba navíc, která nemá padat na bedra restaurací. Tak to vidí Zdeněk Pohlreich, který si uvědomuje, že říkat v Česku lidem, že si mají za něco připlatit, je velmi nepopulární.

Stejně tak je přesvědčený, že i sami restauratéři musí více počítat, otáčet každou korunu a pochopit, že gastro byznys je tvrdý byznys.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…