Zdeněk Škromach by prý na Hrad vrátil dobrou náladu. Pak prozradil, co bude dělat Jiří Dienstbier za padesát let

21.03.2015 20:21

Zdeněk Škromach (ČSSD) prozradil, co by vrátil lidem, kdyby se stal prezidentem. V souvislosti s uvažovanou prezidentskou kandidaturou se vysmál svému stranickému a senátnímu kolegovi Jiřímu Dienstbierovi a dal najevo, že by za velmi vážného soupeře považoval Václava Klause. Rýpnul si také do předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, když znovu vysvětloval známou schůzku v Lánech z podzimu 2013. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani pověstná selfie z Terezína, Ukrajina a Stanislav Gross.

Zdeněk Škromach by prý na Hrad vrátil dobrou náladu. Pak prozradil, co bude dělat Jiří Dienstbier za padesát let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) zavítal do pořadu Vaše téma, jenž je ke zhlédnutí na serveru TN.cz. Hned na úvod podle svého zvyku popřál hezké sluníčkové odpoledne. Následně ale odmítl prozradit, jestli myslí vážně svou kandidaturu na prezidenta. "Kandidátem se člověk stává až ve chvíli, kdy volby nastávají. Ale je to otázka daleká, nakonec i na příkladu pana Fischera je vidět, že se nesmí začít moc brzy, aby se nepadlo těsně před cílem."

Chci lidem vrátit dobrou náladu

V pořadu také prozradil, že si udržuje váhu okolo sta kilogramů, s níž je přiměřeně spokojen. K hubnutí prý člověk potřebuje především pevnou vůli. "A povedlo se, 28 kilogramů je dole," pochvaloval si. Aby si váhu udržel, vynechává prý pečivo a sladké jídlo. Jednak myslí na své zdraví, ale kalkuloval prý i s tím, že se v politice volá po nových tvářích, takže se pokusil svou novou tvář představit.

"Po období blbé nálady je třeba lidem vrátit sluníčkovou náladu a jistotu, že budou mít práci, budou mít kde bydlet a tak podobně," konstatoval Škromach s tím, že by se právě o to jako prezident snažil. Od současného prezidenta Miloše Zemana by se lišil tím, že by víc hledal konsenzus, zatímco Miloš Zeman se v konfliktech cítí jako ryba ve vodě. I přes tuto výhradu ale člen horní komory vnímá prezidenta Zemana jako prezidenta dobrého.

Dienstbier si o sobě myslí, že měl být prezidentem dávno

Za velkého soupeře v prezidentském klání by považoval např. Václava Klause. Se smíchem komentoval případnou prezidentskou kandidaturu jeho senátního kolegy Jiřího Dienstbiera. "Jirka Dienstbier je přesvědčen, že měl být prezidentem už dávno, takže počítám, že se bez něj žádná prezidentská volba dalších padesát let neobejde," smál se. Pokud by případnou kandidaturu snad nepodpořily nejvyšší orgány strany, senátor to prý bude respektovat. Rýpl si v této souvislosti do Bohuslava Sobotky, který se na podzim 2013 postavil užšímu vedení ČSSD, jež ho po neslavném vítězství ve volbách vyzvalo k převzetí odpovědnosti. A Sobotka vyrazil do ulic, kde se odehrály demonstrace na jeho podporu.

Ze svého pohledu vysvětloval i v médiích hojně rozebíranou schůzku v Lánech z podzimu 2013. "Možná měl být předseda strany ten první, kdo měl vyrazit za prezidentem, protože za prezidenta Václava Klause tu existoval určitý precedens, kdy prezident nepověřil sestavením vlády vítěze voleb. A hrozilo, že se bude dít něco podobného, protože vztahy ČSSD a Hradu nebyly vždy ideální," upozornil host.

V pořadu si také pokládal otázku, zda se současnému vedení ČSSD podaří porazit hnutí ANO Andreje Babiše. Nechce premiérovi a předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi sahat do svědomí, ale není jisté, jak to dopadne.

Dobrou náladu vrátí vyšší důchody

Dobrou náladu by bylo možné nastolit i tak, že by se lidem zvedly platy a seniorům důchody. "Nevnímám to jako projídání peněz, ale jako investici, protože senioři si koupí víc, budou-li na to mít," poznamenal. Dobře se to daří na Slovensku, kde vládne levicový Smer Roberta Fica bez koaličních partnerů. V Česku už je to trochu složitější, protože vládne koaliční vláda a šéfem státní kasy je Andrej Babiš.

Ukrajina a Gross

Ve druhé polovině pořadu obhajoval známé selfie z Terezína. Na vzpomínkové akci ale prý udělal řadu fotek, přičemž na nich zachytil důstojnost celé akce. Historii si podle jeho názoru musíme nutně připomínat. "Když potom slyším některé komentáře o tom, jak nás osvobozovali Ukrajinci či Vlasovci nebo dokonce banderovci, tak mám obavu, aby ještě někdo neříkal, že koncentrační tábory nebyly," zdůrazňoval senátor. Nesmíme prý také zapomínat na to, že v roce 1938 nás zradili Francouzi a Angličané. "Aby nám někdo nezačal tvrdit, že Mnichov byl jen odezvou na nějaké ruské dění," varoval.

Pár slov padlo i na adresu Stanislava Grosse a historii ČSSD. Místopředseda Senátu připomněl, že v roce 2005 kandidoval v boji o předsedu strany a čas ukázal, že pravda byla spíš na jeho straně. Po zdravotní stránce však Grosse politoval. I na jeho příkladě se prý ukázalo, že to nejdůležitější, co člověk má, je zdraví a rodina, přičemž expremiérovi se prvního bohužel nedostává. Chápe proto, že chce být Gross s rodinou. "Mě mrzí takové ty reakce lidí, co občas vídám, že mu to patří a podobně," posteskl si senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…