Zdeněk Škromach pronesl pozoruhodnou větu o Jiřím Dienstbierovi. A také o voličích Okamury

11.09.2014 8:45

Tož budu prezident, hlásí s nadsázkou ze stránek magazínu Reflex Zdeněk Škromach oblečený do jihomoravského kroje. Rozhovor s místopředsedou Senátu, který svým záměrem stát se hlavou státu rozčeřil letní politickou nudu, se točil nejen kolem Hradu, ale také kolem ČSSD, která stále čelí silnému soupeři přímo ve vládní koalici.

Zdeněk Škromach pronesl pozoruhodnou větu o Jiřím Dienstbierovi. A také o voličích Okamury
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Anketa

Věříte, že útoky z 11. září 2001 spáchala Al-Káida, jak zní oficiální verze USA?

12%
88%
hlasovalo: 10965 lidí

Myšlenka na prezidentskou kandidaturu se podle Škromacha zrodila celkem spontánně. Původním prohlášením, že o Hradu uvažuje, prý především sondoval reakce, a když jej začali brát vážně lidé jako Tomáš Halík nebo Václav Klaus, řekl si prý, že by to bylo možné zkusit i vážně. „Nemám ve zvyku se nikam cpát. Ale chci říct: Ano, jsem připraven,“ prohlašuje místopředseda Senátu.

Již zmínil, že by chtěl být „lidovým prezidentem“. Tento pojem vysvětlil tak, že by nechtěl skončit jako někteří jeho kolegové, kteří se po zvolení přestěhují do Prahy, začnou žít v parlamentních kuloárech a zapomenou, odkud přišli. Sám prý dlouhodobě reprezentuje levicový proud ČSSD zaměřený na zaměstnance či seniory, a proto se stále snaží chodit mezi lidi a zajímat se o jejich problémy. „Lidovým prezidentem byl i Tomáš Garrique Masaryk, ten také hodně chodil mezi lidi,“ připomíná. Takovým prezidentem je prý i Miloš Zeman, který se také hlásí k obyčejným lidem a na nic si nehraje. „Žádné hogo fogo,“ říká.

Pak se Škromach rozpovídal o svých politických představách a mimo jiné zmínil, že je zastáncem většinového systému. „V něm lidé vědí, koho volí a kdo je zastupuje,“ zdůrazňuje. Možná by prý rozšířil i pravomoci prezidenta, který by neměl být jen kladečem věnců.

„Podle mě by prezident měl sehrát důležitou roli ve vztahu k národní hrdosti. V tom jsou z minulosti obrovské rezervy. Třeba když slyším, že naši vojáci, kteří padnou v nějakém konfliktu, jsou vlastně žoldáci,“ připomíná.

Ohledně své pozice v ČSSD zmínil, že už by se raději stal „senior poradcem“ nastupující generace politiků. Z nich podporuje například Jeronýma Tejce, schopnosti prý mají i Jiří Zimola nebo Milan Chovanec. Toho Škromach vůbec považuje za budoucí hvězdu ČSSD. A nevadí mu prý ani Jiří Dienstbier, byť se s ním na řadě věcí neshodne. „Já vždycky říkám, že s Jirkou Dienstbierem nemá cenu vést nějakou válku, ale nechat ho mluvit, aby si každý udělal názor,“ říká.

ČSSD podle něj musí bojovat především s tím, že část jejího klasického elektorátu oslovil Andrej Babiš, který vyvolal pocit, že jim může něco přinést. „Přitom ve vládě spíš redukuje to, s čím přijde sociální demokracie,“ říká Škromach. Kromě toho by se jeho strana prý měla zaměřit i na „zdivočelé sociání demokraty“, jak prý Miloš Zeman říkával lidem, kteří mají sociální cítění, ale jsou radikálnější, takže volili třeba Miroslava Sládka a nyní Okamurův Úsvit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…