Zdeněk Svěrák promluvil o své prezidentské kandidatuře

29.12.2014 19:53

Obraz naší společnosti je vždycky zřetelnější, když se uspořádá sbírka na potřebné. Z pohledu Centra Paraple, které se stará o návrat do práce a rodin lidí upoutaných na invalidní vozík, to prý není s naší společností tak strašné. Uvedl to v pořadu Interwiev ČT zakladatel Centra Paraple, scenárista a skladatel Zdeněk Svěrák. V pořadu se rovněž vyjádřil k použití sloganu „metelesku blesku” Janou Bobošíkovou, kterým zaujal při loňských volbách.

Zdeněk Svěrák promluvil o své prezidentské kandidatuře
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zdeněk Svěrák je český dramatik, scénárista, herec a autor písňových textů

Na vozíku žije kolem pěti tisíc našich spoluobčanů  a každý rok se toto číslo zvyšuje o další stovky. Jen letos přibylo dalších 250 paraplegiků, kterým Paraple chce poskytnout pomoc při návratu do zaměstnání a do rodiny. „Ročně projde centrem na 1400 paraplegiků a je stále na co shánět peníze,“ řekl v rozhovoru scenárista Zdeněk Svěrák.

Finance sbírá Centrum Paraple mimo jiné i v rámci televizního pořadu, v jehož průběhu se uskutečňuje národní sbírka. „Konečná částka vybraná prostřednictvím televizní estrády vždy překročila slíbené peníze,“ řekl Svěrák a dodal, že právě tato skutečnost ukazuje na kvalitu naší společnosti. „Lidé jsou stále hodní, slušní a myslí na ostatní, to nám ta sbírka ukazuje,“ dodal.

V pořadu se moderátorka ptala i na nesmrtelné výroky z jeho her, které kolují společností a jsou velmi zdomácnělé. Narážela tak na příklad, kdy Jana Bobošíková použila slogan z filmu Zdeňka Svěráka Marečku, podejte mi pero! ve volební kampani.  „Asi kdyby onen slogan - metelesku blesku - použil jiný politik, tak by mi to nevadilo, v případě paní Bobošíkové mi to vadilo velmi a chtěl jsem se soudit," řekl Svěrák a doplnil, že zdomácnění jeho sloganů z filmů mu přináší samozřejmě radost, ne však vždy, jako v případě paní Bobošíkové.

Svěrák také kvitoval, že vstupy pro paraplegiky do různých zařízení se rozšiřují, a tak společnost vnímá, že se musí i k nim chovat daleko ohleduplněji. „Nedávno jsem šel kolem Střeleckého ostrova a i tam udělali pro handicapované výtah. Jsem tomu skutečně rád a vidím, že se to zlepšuje,” uvedl Svěrák.

Moderátorka také nadhodila téma několika anket, ve kterých si občané přáli na Hradě právě pana režiséra Svěráka. „Na tuto otázku jsem odpovídal již mnohokrát, ale necítím se jako hradní pán, a ani manželka by s tím nesouhlasila. Říkala mi, víš co je tam oken?“ okomentoval Svěrák výsledky ankety.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…