Zdeněk Troška: Američani rozflákali půlku světa, nemají v Česku co dělat. Pavlína Filipovská: Chci u nás vojska USA. Můj tatínek by souhlasil

10.03.2015 15:23

Většina obyvatel České republiky se překvapivě necítí být ohrožená Ruskou federací a odmítá proto vojska Spojených států amerických na našem území. Ukázal to průzkum společnosti SANEP. "Češi už konečně v tomto dostali rozum," zareagoval na čísla z průzkumu režisér Zdenek Troška a poukázal přitom na vojenské manévry, které probíhají v Černém moři a jež už nyní velmi dráždí ruského prezidenta Putina. Herečka Pavlína Filipovská ale nad tím krčí rameny. "Kdyby bylo možné oslovit generaci mého tatínka, který zažil dvě světové války a dvě okupace, tak by asi onen průzkum dopadl jinak,“ zdůraznila.

Zdeněk Troška: Američani rozflákali půlku světa, nemají v Česku co dělat. Pavlína Filipovská: Chci u nás vojska USA. Můj tatínek by souhlasil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ambasáda USA v Praze

Anketa

Jste pro znovuzavedení prezenční vojenské služby?

61%
39%
hlasovalo: 8814 lidí

Nový průzkum společnosti SANEP ukázal, že s přítomností vojenských sil USA na našem území nesouhlasí 64 procent dotazovaných, naopak jednoznačně pro se vyslovilo 21,2 procenta. Lidé byli agenturou SANEP dotazováni v souvislosti s čerstvými spekulacemi o společném cvičení amerických a českých vojáků v ČR.

Operace se jmenuje Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) a je zaměřená na podporu amerických spojenců před možnou ruskou hrozbou a má se rozšířit nejen o Českou republiku, ale i o Maďarsko a Gruzii. „Měla by se podle Vašeho názoru Česká republika této vojenské operace USA zúčastnit?“ zněl dotaz SANEP.

Proti české účasti se ale vyjádřilo přímo 58,4 procenta dotázaných. Z toho plných 48,7 procenta uvedlo mezi odpověďmi jednoznačné ne. Naopak jasně pro se vyslovilo jen 24,2 procenta.

Na související dotaz, zda lidé pociťují ohrožení ze strany Ruské federace, odpovědělo kladně 35,9 procenta, naopak plných 60,3 procenta obavy z ohrožení ze strany Ruska žádné nemá.

Vyhnali jsme jedny a teď máme chtít druhé?

„Já se lidem, co byli dotazovaní, ani nedivím. Myslím si, že už Češi v tomto dostali rozum,“ zareagoval na čísla z průzkumu režisér Zdeněk Troška.

„My jsme kdysi odsud vyhnali jedno vojsko – ruské – a na druhé straně si sem máme natáhnout jiné vojsko? Myslím, že už lidi v tomto uvažují rozumně. Pokud jde přímo o operaci Atlantic Resolve, tak pokud to není nezbytné, tak by vojska NATO na našem území neměla co dělat. Ovšem vím, že jsme do NATO vlezli trošku hloupě a s určitými jinými idejemi, ale jednou jsme tam, takže si moc vyskakovat nemůžeme... Nejen tato operace, ale i jiná cvičení jsou samozřejmě v jejich zájmu a osnovách a v programech. Ovšem mně osobně se vůbec nelíbí,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Troška.

„Podívejte se na vojenské manévry, které probíhají v Černém moři a na vojska, která jsou v Pobaltí, v Polsku, v Rumunsku a tak dále. V této souvislosti si myslím, že to je neuvěřitelná provokace proti Rusku a proti Putinovi. Je to dráždění hada bosou nohou, nebo dráždění ruského medvěda – jak chcete. Samozřejmě, že těm Američanům o nic nejde, jen se potřebují zbavit starých zbraní, aby mohli vyrábět nové. V této souvislosti musím připomenout, že už rozflákali půlku světa,“ rozzlobil se dále režisér nad možnou přítomností vojsk NATO na území ČR.

Umí vše zničit, a to pod vlajkou demokracie

Podle něj zvláště vojska Spojených států umí všechno zničit pod vlajkou „demokracie“. „Američani mají jediné štěstí – že jsou za mořem. Jak by se jim líbilo, kdyby Rusové, nebo kdokoliv odtud, rozmístili svá vojska na Kubu, do Mexika nebo na kanadské hranice? Asi by se jim také nelíbilo, kdyby ruské válečné lodě kroužily v moři poblíž amerických břehů. Já si myslím, že to je jedna veliká provokace, kdy čekají na sebemenší chybu Putina, aby to mohli vzít jako záminku a mohli tam (do Ruska) vlítnout,“ zamyslel se dále Troška.

Vzpomněl i na akce kolem amerického radaru. „Každý člověk pochopí svým vlastním rozumem, že pokud budu mít nějaké takové zařízení, jako je americký radar, kdekoliv, tak strana protivníka se bude snažit toto zařízení při jakémkoliv válečném nebo bojovém konfliktu zlikvidovat. No a jestliže měl být radar 40 kilometrů od našeho hlavního města – tak to je hrozné! My jsme ale tak malá země, že jsme ze strany USA bráni jen jako vojenský prostor či vojenská základna. Nějaké Americe na nás jinak vůbec nezáleží... Rád bych ale, aby byla v tomto má odpověď jasná. Proto zopakuji: jsem proti jakékoliv přítomnosti jakýchkoliv vojsk na našem území. Ani Američané a ani Rusové tady nemají co dělat. Už dávno jsme si měli zachovat neutralitu a byl by klid,“ dodal Troška.

Filipovská: Kdyby tak oslovili generaci mého tatínka...

Herečka a moderátorka Pavlína Filipovská je ale opačného názoru.

„Ono by bylo zajímavé sestavit vzoreček lidí, kteří si přítomnost vojsk USA v ČR nepřejí. Mohou to být klidně lidé, co nemají takovou zkušenost jako moje generace. Kdyby bylo možné oslovit pouze generaci mého tatínka, který zažil dvě světové války a dvě okupace, tak by asi onen průzkum dopadl jinak,“ zmínila napřed k číslům od SANEP Filipovská.

„Já si myslím, že můj tatínek (herec František Filipovský – pozn. red.) by v tomto hovořil stejně jako já. Já bych se totiž bála chvíle, kdy by se tzv. ruský koník napil opět z Vltavy. To si za žádnou cenu nepřeji a jsem přímo zoufalá z lidí, kteří vytváří k tomu atmosféru a staví se tak proti tomu, když nám chce jednou někdo opravdu pomoci a neříká tomu přitom ´přátelská pomoc´, kterou my pamatujeme a víme, jak vypadá. Proto bych se přidala k tomu procentu (21,2 procenta) lidí, kteří by uvítali přítomnost vojsk USA na našem území. Bylo by to ´pro jistotu´, neboť jsme moc malá země a také moc zranitelná. A jsme navíc blízko, a proto i dobrá kořist, která se nabízí,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Filipovská.

Jsme moc blízko

Prý si ale všímá toho, jak se v médiích v poslední době o armádě hovoří. „A to nejsou zrovna veselé věci. Čtu, že máme málo vojáků a přitom ještě mnohdy nekvalitní techniku. Vnímám, jak se pořád povídá, že je třeba víc peněz pro armádu, aby ti kluci měli alespoň lepší kalhoty a boty...pořád se prostě protřepává v médiích, že potřebují nové uniformy a lepší výzbroj. A při tomto všem si lidé ještě myslí, že jsme nějak nedobytní? Abychom nakonec nebyli mezi prvními, kteří by to odnesli – jsme totiž strašně blízko,“ zazoufala si herečka.

Ti, co se ohrožení ze strany Ruské federace neobávají, tedy těch 60,3 procenta dotazovaných v rámci průzkumu SANEP, tak to jsou podle Filipovské zřejmě ti, co volili Zemana.

„Kdyby to bylo opačně, tak by tam Miloš Zeman asi neseděl. Podle mne on už snad ani neví, co povídá. Jenže bohužel – když sedí na tomto postu, tak jeho slova mají také určitou váhu. Ale abych neodbíhala od tématu – jsem proto, aby tady u nás byli vojáci USA i NATO a v tom budování hráze mezi námi a Východem bych tak ještě přidala pár pytlů s pískem,“ dodala nakonec Pavlína Filipovská.

K reakcím obou umělců je třeba doplnit, že sama agentura SANEP k číslům z průzkumu dodává: „Odmítnutí většinové části domácí veřejnosti jak účasti na případné vojenské operaci USA, tak i případné přítomnosti vojenských sil Spojených států amerických na půdě ČR, může souviset jak s negativními zkušenostmi českého národa s vojsky cizích států, tak i s protizápadními a protiruskými náladami.“ Výsledky tak prý působí dojmem, jako by česká veřejnost chtěla zůstat v neutrální pozici suverénního státu, který není ovládán cizími velmocemi.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…