Zděšená policie: 91letý kradl Masox a klobásy. Soupis kradeného jídla

14.11.2022 13:02

S tím, jak se zhoršuje situace některých českých občanů, začíná přibývat krádeží, a to už nějakou dobu. Navíc začínají krást i ti, kteří nikdy nekradli. Ve Strakonicích například 91letý senior odnesl Masox a klobásu. A v Hradci Králové se seniorka před strážníky rozplakala. „Dříve to bývaly třeba skupinky mládeže, které si chtěly udělat večírek, takže ukradly alkohol a brambůrky. Teď ale převládají krádeže věcí denní potřeby, hlavně jídla, případně kosmetiky,“ uvedl pak pro iDnes ředitel městské policie ve Zlíně.

Zděšená policie: 91letý kradl Masox a klobásy. Soupis kradeného jídla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket, ilustrační foto

Mezi sociální neduhy spojené se zdražováním se zařadil i nárůst počtu krádeží. Jak na konci října upozornila CNN Prima News, krade se o poznání více oproti minulému roku, a to o 60 %.

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
Ale zřejmě jen někde. „Přestože ekonomická situace bezpochyby není jednoduchá, nepozorujeme nějaké zvýšené problémy s krádežemi a dalšími negativními jevy. Nemáme tedy potřebu nijak posilovat naše bezpečnostní opatření,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP, Svazu českých a moravských spotřebních družstev.

„Krádeže samozřejmě čas od času v našich prodejnách zaznamenáváme, ve většině případů jde o drobné krádeže. Prosíme však o pochopení, že přesné vyčíslení považujeme za interní informaci, kterou nezveřejňujeme. Naše společnost velmi dbá na bezpečnost svých prodejen, a proto jsou všechny zabezpečené v maximální možné míře. Tím pádem se nám daří množství krádeží eliminovat. Využíváme přitom nejen techniku, ale také pracovníky ostrahy. Přítomnost pracovníků ostrahy působí preventivně a samozřejmě také zajišťují bezpečnost zákazníků i zaměstnanců prodejny,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Tomáš Myler, tiskový mluvčí společnosti Lidl.

Cílem zlodějů se ovšem stal Penny Market. „Můžeme potvrdit, že v letošním roce došlo k nárůstu počtu případů drobných krádeží v našich prodejnách,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Tomáš Kubík, manažer komunikace a tiskový mluvčí společnosti.

Dle serveru Jižní Čechy TEĎ se krade například na Strakonicku. Tamní strážníci prý za říjen řešili 13 nahlášených událostí a již v září se začali setkávat s tím, že kradli lidé s čistým trestním rejstříkem. Jeden recidivista si například chtěl odnést bez placení devět šamponů v hodnotě 250 Kč za kus. Kradla také žena z Tábora, láhev alkoholu, dva jogurty, balení kuřecích stehen, vepřový bok a koření se snažila provézt v kočárku. Ani u ní se nejednalo o první případ krádeže.

„Čísla týkající se krádeží začínají mít nádech temnoty. Jen za říjen řešili strážníci třináct událostí nahlášených z obchodů. To je oproti prázdninovým měsícům situace už alarmující. V září se začaly hlídky setkávat také se zloději, kteří dosud měli čistý rejstřík přestupků,“ uvedla pro server mluvčí strakonické městské policie Jaroslava Krejčová. Ze smutných případů prvních krádeží jmenovala například 91letého seniora, který z Kauflandu chtěl dle jejího vyjádření vynést Masox a klobásu, na které přitom měl peníze a následně je i zaplatil. A poprvé také kradla čtyřicetiletá žena z Volyně, která do kočárku schovala lososa, filé, uzené, sýry a pečivo v hodnotě celkem 500 korun.

Moravskoslezská regionální televize Polar zase přinesla příběh muže, který kradl v Karviné. Dle televize kradl od března do listopadu, což koreluje se začátkem současné krize. Muži je 36 let a na svědomí má údajně 29 krádeží za celkem 57 tisíc korun. Daniela Vlčková, mluvčí policie v Moravskoslezském kraji uvedla, že muž kradl potraviny, oblečení a boty či drogistické zboží. Několikrát byl i zadržen ostrahou, ale často se mu krádeže povedly.

Nicméně, dle iDnes začaly krádeže už na konci léta. Tehdy byl zaznamenán větší počet krádeží strážníky ve Zlíně. Například jeden muž odcizil jídlo za 146 korun a policii řekl, že měl hlad. „Stále častěji se při řešení těchto incidentů setkávají strážníci s lidmi, kteří odcizili základní potraviny, protože na ně nemají peníze,“ komentoval tehdejší situaci primátor Jiří Korec.

Ředitel zlínských strážníků pro iDnes uvedl, že většina ukradeného jídla se pohybuje v hodnotě od 100 do 200 korun. „Je to určitě ekonomickým deficitem v rozpočtu rodin a jednotlivců,“ soudil. Ovšem kradli také ti, kdo potřebovali sehnat dárek pro dítě. „Je potřeba ovšem dodat, že kradou i osoby zabezpečené, bez sociálních problémů. Ale to už nejsou potraviny, ale jiné komodity například ve sportu nebo průmyslové zboží,“ podotkl.

Statistiky nejsou přesné, ale přesto podle nich v loňském roce do července policie zaznamenala 2873 krádeží v obchodech, zatímco letos za stejné období jich bylo již 5342.

Více se kradlo třeba i v Brně. „Od začátku roku se strážníci zabývali téměř 700 případy týkajícími se krádeží. V porovnání s loňským rokem se tento počet zvýšil zhruba o stovku,“ řekla iDnesu mluvčí brněnských strážníků Markéta Skřivánková, která zároveň zdůraznila, že se kradou zejména uzeniny, sýry, konzervy a sladkosti. „Tato skladba sortimentu převládá dlouhodobě. Pachateli drobných krádeží bývají i lidé ve špatné situaci nebo bez domova. Někteří zloději se však takovýchto přestupků dopouštějí systematicky kvůli přivýdělku a nijak se tím netají,“ sdělila iDnesu.

V Hradci Králové se seniorka přiznala, že kradla, protože měla hlad. Dle svých slov půjčila známé, ta jí peníze ještě nevrátila, navíc prý pečuje o invalidního syna. „Celou dobu jednání plakala a činu litovala, ale jinou možnost prý neměla. Vzhledem k okolnostem a čistému trestnímu rejstříku, byla paní propuštěna s domluvou i ‚večeří‘, jelikož jí hlídka věci z košíku uhradila,“ uvedli tamní strážníci.

Za smutnou považuje situaci i již zmíněný Milan Kladníček, ředitel zlínské městské policie. „Dříve to bývaly třeba skupinky mládeže, které si chtěly udělat večírek, takže ukradly alkohol a brambůrky. Teď ale převládají krádeže věcí denní potřeby, hlavně jídla, případně kosmetiky,“ přiblížil změnu ve struktuře pachatelů. „Pachatelé jsou sociálně slabí obyvatelé a říkají nám, že mají hlad,“ dodal s tím, že dotyční kradou opakovaně a na zaplacení pokut nemají.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

91-letý dědeček, co ukradl masox a klobásu, je tisíckrát poctivější než naši vládní papaláši. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemolik , 14.11.2022 17:59:34
Kdo si chce uzurpovat nárok soudit zoufalého starého člověka ?

|  7 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …