Zděšení. „Dělali jsme převraty.“ Veterán USA se chlubil, je zle

14.07.2022 8:11

Někdejší Trumpův poradce pro národní bezpečnost a bývalý velvyslanec USA při OSN John Bolton veřejně v televizi CNN přiznal, že Spojené státy v minulosti usilovaly o státní převraty v cizích zemích. „Vyžaduje to hodně práce,“ chlubil se, že s jejich organizováním pomáhal. V nyní hojně propíraném vyjádření též zmínil, jaké země se jeho vyjádření o puči připraveném ze strany USA týká.

Zděšení. „Dělali jsme převraty.“ Veterán USA se chlubil, je zle
Foto: Repro CNN
Popisek: John Bolton

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Bolton slova o plánování pokusů o zahraniční převraty ze strany USA vypustil během rozhovoru pro televizi CNN, v němž se řešilo aktuální kongresové slyšení k útoku na americký Kapitol z 6. ledna 2021 Trumpovými příznivci.

Zatímco zákonodárci v úterý obvinili bývalého prezidenta Donalda Trumpa z podněcování násilí v poslední snaze zůstat u moci i po zveřejnění výsledků voleb z roku 2020 – které Trump prohrál, ale tvrdil, že byly zmanipulované – Bolton mínil, že Trump není dostatečně kompetentní na to, aby provedl „pečlivě naplánovaný státní převrat“.

„Jako někdo, kdo pomáhal plánovat státní převraty – ne tady, na jiných místech – vím, že to vyžaduje hodně práce. A tu on (Trump) neudělal,“ řekl, přičemž přiznal, že během svého působení v Trumpově administrativě od dubna 2018 do září 2019 pomáhal připravovat puče v cizích státech.

Když se moderátor Boltona zeptal, které pokusy o převrat má na mysli, nechtěl zprvu odpovědět, nakonec však prozradil alespoň jednu zemi, v níž se USA pokusily o převrat.  

Touto zemí má být podle Boltona Venezuela, v níž politik jako tehdejší poradce pro národní bezpečnost veřejně podpořil výzvu venezuelského opozičního politika Juana Guaidóa o svržení tamního vůdce Nicoláse Madura.

Spojené státy po Madurově znovuzvolení tvrdily, že volby byly nelegitimní a 50 zemí včetně USA a České republiky následně uznalo prozatímním prezidentem předsedu venezuelského Národního shromáždění Guaidóa, jenž se veřejně prohlásil prezidentem 23. ledna 2019 během desetitisícových demonstrací v hlavním městě Caracasu. Toto prohlášení během demonstrací, které Guaidó sám svolal, tak zřejmě zaznělo za silné podpory Trumpovy vlády.

Bolton tehdy pronesenou výzvu venezuelského opozičního vůdce Juana Guaidóa, aby armáda podpořila jeho snahu o svržení socialistického prezidenta Nicoláse Madura, veřejně podpořil a tvrdil, že Madurovo znovuzvolení bylo nelegitimní.

„Ukázalo se, že to nebylo úspěšné. Ne že bychom s tím měli až tak moc společného, ale viděl jsem, co je třeba, aby se opozice pokusila svrhnout nezákonně zvoleného prezidenta, a neuspěla,“ shrnul někdejší Trumpův poradce pro národní bezpečnost americkou podporu opozice, která chtěla dosáhnout převzetí moci.

Politik naznačil, že kromě Venezuely měly USA zasáhnout v minulosti i v jiných zemích, ve Spojených státech však dle něj o puč v lednu 2021 nešlo. „Představa, že by byl Donald Trump aspoň z poloviny tak schopný jako venezuelská opozice, je k smíchu,“ odmítl.

Poradce pro zahraniční politiku amerického senátora Bernieho Sanderse Matt Duss Boltonovy výroky označil za dosti silné. „Beztrestnost elit je natolik mocná, že naši zločinci mohou klidně vykřikovat v televizi,“ komentoval.

Rozdmýchávání nepokojů v zahraničí naráželo na odpor někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který s Boltonem mnohokrát nesouhlasil a požadoval jít, co nejvíce to bude možné, cestou jednání s ostatními státy. Rozmíšky mezi Boltonem a Trumpem v pohledu na zahraniční uspořádání ve světě nakonec skončily tím, že tehdejší americký prezident v září 2019 poradce pro národní bezpečnost ze své administrativy vyhodil.

Bolton měl přitom ještě mnohé další ambice. Ve své knize nazvané „Místnost, kde se to stalo“ zmiňuje ještě dvě země, kde se USA podle něj měly pokusit o převrat. Měla to dle něj být Severní Korea a Írán.

Právě snaha o konflikt v Íránu podnícený ze strany USA zřejmě stály za jeho vyhazovem. Bolton byl v Trumpově administrativě silným zastáncem amerického „maximálního nátlaku“ na Írán a stál v čele odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a opětovného uvalení sankcí. Dlouhodobě také vyzýval k preventivním útokům na Teherán s cílem zničit jeho jaderný program.

Kvůli výzvě k útoku na Írán jej Teherán označil za „válečného štváče“ a vyzval Spojené státy k distancování se od něj.

Hrozba konfliktu s Íránem byla zřejmě pro Trumpa poslední kapkou. Při oznámení konce Boltona tvrdil, že s ním „silně nesouhlasil“, označil jej za „katastrofu“ americké politiky vůči Severní Koreji a kritizoval například to, že v ní chtěl Bolton nastolit „libyjský model“.

„Velmi nás to vrátilo zpět, když John Bolton mluvil o libyjském modelu… jaká katastrofa,“ komentoval Trump kroky svého poradce pro národní bezpečnost.

Podle Trumpa bylo též chybou poslechnout jej i právě v otázce Venezuely. V rámci nejnovějších Boltonových slov již tak víme, co měl Trump na mysli, když v roce 2019 Boltona kritizoval, že to s Venezuelou už „přehnal“.

Po konci ve svém úřadu Bolton přišel také s tvrzením, že Trump usiloval o zastavení pomoci Ukrajině, dokud se neprošetří tamní působení rodiny Bidenových. To Trump v roce 2020 označil za lež. Zdůraznil již tehdy, že Ukrajinu podporuje dlouhodobě a Kyjevu uvolnil vojenskou pomoc bez jakýchkoli podmínek nebo vyšetřování a umožnil Ukrajině například nákup protitankových raket Javelin. Trump Boltonovy výroky odmítl s tím, že on sám dělal pro Ukrajinu „mnohem více než předchozí“ Obamova vláda.

Kromě Trumpa pak Bolton narážel se svou snahou vměšovat se do záležitostí cizích států také u dalších amerických představitelů. Například u republikánského senátora za stát Kentucky Randa Paula. „Zabránit Johnu Boltonovi, aby se stal ministrem zahraničí, byl jeden z okamžiků, na něž jsem nejvíc pyšný!“ komentoval nynější výroky o pučích.

Kritika přichází i z Česka. Vyjádření si povšimla publicistka Lucie Sulovská a kritizovala jej za načasování slov. „To je přesně prohlášení, jaké svět potřebuje. Máša si na Telegramu takřka učůrla,“ komentovala s poukazem na mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharovovou.

Podle Sulovské by měli Boltona, populárního „proto, že Trump nesouhlasil s jeho záměrem bombardovat vše živé“, Američané ho prý měli raději „někam izolovat“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…