Zděšení. Rusové postupují, Ukrajinci drhnou. Odhalení o Západu

24.07.2023 8:54 | Analýza

Rusové pomalu smazávají úspěchy Charkovské protiofenzivy. Hovoří se o nedostatku vybavení u ukrajinské armády. Podle deníku Wall Street Journal o tomto nedostatku západní představitelé věděli. „Ale doufali, že ukrajinská odvaha a vynalézavost je povede k vítězství,“ píše deník. Nestalo se tak. Nedostatky přiznal i prezident Zelenskyj v interview na CNN, kvůli nim prý byla protiofenziva odložena a Rusové se mohli opevnit. Kdy válka skončí? V tom se obě strany shodnou.

Zděšení. Rusové postupují, Ukrajinci drhnou. Odhalení o Západu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Podle včerejších zpráv se ukrajinská protiofenziva nevyvíjí dobře. V oblasti Luhansku postoupili Rusové o sedm kilometrů u Novojehorivky a zabrali kopce nutné k ostřelování ukrajinské armády. Politický geograf Jan Kofroň nyní doufá, že Rusové nebudou schopni pokračovat směrem k Borovu a k řece Oskil. Dodejme, že právě z tohoto území Ukrajinci Rusy vytlačili v Charkovské ofenzivě před necelým rokem, jejíž úspěchy pomalu, ale jistě mizí.

Ze západních médií se začíná ozývat, že protiofenziva selhala. Podle článku Wall Street Journalu vojenští představitelé západních zemí věděli, že Kyjev nemá ani dostatečný výcvik, ani dostatek materiálu, od dělostřeleckých granátů po letadla, aby Rusy zatlačil. „Ale doufali, že ukrajinská odvaha a vynalézavost je povede k vítězství,“ píše deník. A zároveň uznává, že tomu tak nebylo a ruské miny, letectvo a opevnění zablokovaly ukrajinský postup. „Hrozí, že se vojenská kampaň zasekne a bude dál docházet ke ztrátám na životech a vybavení bez toho, aby došlo k pohybu,“ píše WSJ dále.

Washingtonu a jeho spojencům tak pak dle deníku hrozí vyhlídka, že válka bude dlouhá a budou muset dodat další sofistikované zbraně a poskytnout výcvik, aby Kyjev měl šanci válku vyhrát. Pro Washington je přitom situace prekérní, protože příští rok budou volby a v Bílém domě se obávají, jaký dopad bude válka mít na volební kampaň, takže se s podporou drží zpátky. V Evropě naopak u některých lídrů převládá názor, že Rusko musí prohrát, aby bylo na kontinentu bezpečí. Ale evropské armády nemají dost vybavení na to, aby dodaly Ukrajině to, co potřebuje. A evropští lídři se také do zásobování Ukrajiny nepohrnou, když budou cítit, že USA se drží stranou, tvrdí západní diplomaté.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Podle vojenského analytika Franze-Stefana Gadyho potřebuje Ukrajina své vojenské schopnosti rozšířit a synchronizovat, aby mohly prorazit ruské linie. Gady nedávno na Ukrajině byl a byl svědkem toho, že místo koncentrovaných útoků raketami a dělostřelectvem následovaných souběžným útokem vlny pozemních sil se útočí v sekvenci, tedy že se začne ostřelováním a pak zaútočí jedna rota, tedy něco mezi 75 a 250 muži. Gady varoval, že taková taktika je pro Rusy průhledná.

Podobný útok by byl náročný i pro západní síly a dle WSJ by si ho žádný západní velitel nedovedl provést, kdyby neměl ovládnutý vzdušný prostor, což Ukrajinci nemají. Dle Johna Nagla, vysloužilého podplukovníka americké armády není možné bez ovládnutí vzdušného prostoru dělat operace s přijatelnými ztrátami. I prezident Zelenskyj v interview pro deník uznal, že to znamená, že hodně vojáků zemře.

Nebezpečné pro Ukrajince jsou zejména helikoptéry Ka-52 Aligátor, které jsou poměrně moderní (první vzlétla v roce 1997 – pozn. red.). Jejich laserem naváděné rakety mají dosah asi 8 kilometrů a co se týče informací o cíli, ty dodají drony. Osm kilometrů je dle WSJ dvakrát tolik, co mají ruční protiletecké systémy Ukrajiny. Deník píše, že americké ministerstvo obrany vědělo, že ruské letectvo bude pro Ukrajince problém, jak vyplývá například z uniklých dokumentů z Pentagonu. Ukrajinci nemají dostatek baterií Patriot nebo německých Gepardů. Jak ale deník podotýká, málo mobilní Patrioty jsou zranitelné ruskými drony.

Vrtulník Ka-52
Zdroj: YouTube

Zřejmě proto chce ukrajinský prezident letouny F-16. Jenže prezident Biden k jejich vývozu nedal svolení a vybudování logistických řetězců pro tato letadla by zabralo měsíce. Analytici tvrdí, že by se mohla objevit nejdříve na začátku roku 2024. A jejich dopad na boje by záležel na mnoha dalších faktorech. Podle amerických představitelů ovšem budou Ukrajinci mít F-16 už na konci tohoto roku.

Že neměli dostatek munice, vybavení a vytrénovaných vojáků přiznal Zelensky na CNN. Uvedl, že původně měla skutečně ofenziva začít na jaře, ale kvůli těmto nedostatkům musela být odložena, což Rusům dalo čas zaminovat území a postavit několik linií obrany. Proto je prý protiofenziva pomalá. „Nechtěli jsme ztrácet naše lidi. A naši vojáci nechtěli ztrácet vybavení,“ uvedl.

Jedna z hlavních otázek je, kdy válka skončí. V tomto ohledu se shodují Rusové a Ukrajinci, že to bude v roce 2024. Ukrajinský ministr obrany Olexij Reznikov předpověděl, že válka bude vyhraná do léta 2024 a pak už nic nebude bránit členství Ukrajiny v NATO.

Dle Andreje Mordviševa, generála velícího skupině armád Střed, to bude dříve a s opačným výsledkem. „Pro ofenzivu mají čas do konce srpna. Pak bude malá pauza. V zimě toho moc nezmůžou. A na jaře to myslím už asi skončí,“ odhadl generál pro ruského moderátora a politického komentátora Vladimira Solovjova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No, tak hlavně, že včera, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 24.07.2023 9:23:06
ministr zahraničí USA si lebedil, že Ukrajinci již získali zpět polovinu území, obsazeného Ruskem... To jen svědčí o naprosté tuposti těch, kteří forzírují válku ze Západu... Děsí mě, že o našich životech rozhodují takoví nýmandi.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…