Zděšený Fedor Gál: Ožívají v nás zvířata. Uprchlíci křičí za ostnatým drátem a kolem chodí voják se psem

19.12.2015 9:28

Sociolog Fedor Gál se obává, že zvíře v nás začíná znovu ožívat. Alespoň to uvedl v rozhovoru pro server Echo24.cz, kde mimo jiné zkritizoval politiky, kteří zneužívají migrační vlny. Podle něj si udělali ze strachu kšeft, politickou kartu a rozumějí jediné věci – odvaze a síle.

Zděšený Fedor Gál: Ožívají v nás zvířata. Uprchlíci křičí za ostnatým drátem a kolem chodí voják se psem
Foto: Vitalplus.cz
Popisek: Filozof, sociolog, nakladatel a někdejší československý i slovenský politik Fedor Gál

Gál, který je Židem, má úzkost o životy a příběhy svých dětí a vnoučat, blízkých a bližních. „Protože se mi zdá, že ve vzduchu visí něco, co mně připomíná příběhy našich rodičů a prarodičů. Jistý typ negativních emocí, averzí a nepřátelství, poškozených vztahů,“ říká s tím, že vliv na něj má pochmurná literatura, kterou nyní čte. 

„Vidím, že to hrozné vraždění před válkou, za války i po ní neměli na svědomí jen uniformovaní nacisté a komunisté, ale i sousedi, kamarádi, spolupracovníci těch lidí, běžní občané. A najedou se mi zdá, jako kdyby to zvíře v nás začalo ožívat. Nikdy v moderní historii jsme se neměli tak dobře, ale přitom se paradoxně konfrontujeme s křečovitými ksichty a nenávistnou rétorikou, od běžných lidí až po elity,“ uvedl.

Původní text ZDE.

Popsal také, jak mu jeho kamarád vyprávěl o návštěvě českého uprchlického tábora. „Jedny ostnaté dráty, druhé ostnaté dráty a mezi nimi pochodují vojáci se samopaly a se psy a za těmi dráty stojí uprchlíci a mají v rukou papír s nápisem SAVE US! To má pro mě velmi hlubokou symboliku,“ sdělil a zkritizoval jednání ministerstva vnitra. Podle něj je totiž možné lidi identifikovat a lustrovat jiným způsobem. Zadržování nelegálních migrantů dle něj není třeba.  

„Za tím plotem jsou ksakru malé děti a ženy. Prostě se nemůžu ubránit historickým paralelám. Plot je symbolem mého života za komunismu. V Bratislavě jsme měli kousek k ostnatým drátům narvaným elektřinou. Ta symbolika je děsivá,“ uzavřel s tím, že migrační vlnu za bezpečnostní riziko nepovažuje, spíše považuje za bezpečnostní riziko chování Miloše Zemana, Václava Klause, Tomio Okamury či Martina Konvičky, kteří dle něj útočí na naše nejspodnější pudy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…