Zdravotně postižení píší Blatnému. V plánu očkování se na ně vláda vykašlala

04.01.2021 22:04

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) plánuje v úterý představit podrobnosti k centrálnímu rezervačnímu systému na očkování, který má podle Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) znepokojující mezery. V otevřeném dopise Blatnému upozorňuje, že systém nemyslí na hendikepované, a žádá jej, aby je spolu s jejich pečovateli ministerstvo zařadilo mezi přednostní skupiny očkovaných. Podle odhadu by se problém mohl týkat asi sta tisíc lidí, informuje iDNES.cz.

Zdravotně postižení píší Blatnému. V plánu očkování se na ně vláda vykašlala
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Strategie podle rady neřeší očkování lidí, již jsou závislí na pomoci ostatních a žijí doma. Zmiňuje ty, kteří pobírají dva nejvyšší příspěvky na péči, tedy čtvrtý a třetí stupeň této podpory od státu. Je jich kolem 140 tisíc.

Rada odhaduje, že zhruba 90 tisíc z nich žije doma. Omezené možnosti se k očkování dostavit by mohly mít pak dvě třetiny. „To je asi 60 tisíc osob. Nelze přesně určit, jaký počet těchto osob bude mít zájem se nechat očkovat. Domníváme se, že u této skupiny lze očekávat vyšší procento zájmu,“ uvedla v dopise rada. Spolu s hendikepovanými doporučuje naočkovat i jeho pečujícího.

Radu dostupné informace o očkování znepokojují. „Nejenže jsme nezaznamenali jedinou zmínku o způsobu očkování osob, které se nebudou moci dostavit do očkovacích center, ale i počet dávek vakcíny a rychlost očkování v nás vyvolává vysokou nedůvěru,“ vyčítá rada Blatnému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…