Zdravotnictví čekají zlé časy, shodli se experti

25.05.2020 10:38

Finanční rána uštědřená koronavirem nemocnicím a dalším poskytovatelům zdravotní péče ve výši 30, 5 miliardy korun se jen tak nezacelí. Přestože resort počítá s nahrazením značné části těchto ztrát z nutnosti, už nyní je jasné, že se budou utahovat opasky. Dopady koronaviru na zdravotnictví probírali experti při kulatém stole Spotřebitelského fóra.

Zdravotnictví čekají zlé časy, shodli se experti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V jednom ze zdravotních zařízení Prahy 13

Anketa

Vládnou Piráti hlavnímu městu Praze kvalitně?

2%
96%
hlasovalo: 12985 lidí
„Odložení operací, vyšetření a dalších výkonů dramaticky zasáhlo do příjmů zdravotnictví. Už nyní je jasné, že kvůli poklesu výběru pojistného přijdou o desítky miliard také zdravotní pojišťovny. I přesto by bylo krátkozraké tlumit investice do technologií a do vstupu nových léků, jak se může nabízet,“ uvedl jeden z řečníků, MUDr. Tomáš Doležal, PhD., z Institutu pro zdravotní ekonomiku. 
 
Před tím, aby se šetřilo na inovativních lécích, varuje také Ivana Plechatá z Hlasu onkologických pacientů. 
 
„Pacienti s vážnými onkologickými onemocněními tyto inovativní léky netrpělivě vyhlížejí. Bavíme se o preparátech, jejichž účinnost je bezesporu prokázána, a na to, aby se dostaly k českým pacientům, už čekají dlouhé měsíce,“ podotkla účastnice debaty. 
 
 
Všichni experti se shodli na tom, že zdroje ve zdravotnictví jsou omezené a po koronaviru budu ještě omezenější, a proto je třeba důkladně zvažovat, kam putují. 
 
„Pokud do zdravotnictví nebude lépe vidět a všichni zainteresovaní, včetně pacientů, nebudou mít k dispozici více snadno dostupných informací, zůstane systém veřejného zdravotního pojištění i nadále černou skříňkou, kde bude vždy chybět o korunu více, než se do ní vloží,“ dodal Alesˇa Roda z Centra ekonomických a tržních analýz.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…