Zdražování: Jeden jediný důvod. Potvrzený. Předvídaný

14.09.2023 11:14

Agentura Eurostat zhodnotila index spotřebitelských cen i inflaci v zemích Evropské unie a aktualizovala data za měsíc srpen 2023. Podle dostupných statistických údajů spotřebitelské ceny v srpnu meziměsíčně i meziročně vzrostly. Inflace v ČR sice poklesla, ale stále se drží na úrovni přesahující 13 procent. Zajímavý vývoj lze vysledovat u cen pohonných hmot. Ty mají být „tahounem“ zdražování.

Zdražování: Jeden jediný důvod. Potvrzený. Předvídaný
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ceny základních potravin v nejznámějších českých supermarketech

Nejprve si ale pojďme připomenout, co to vlastně index spotřebitelských cen je.

Zjednodušeně řečeno index spotřebitelských cen vyjadřuje cenovou hladinu jako průměrnou úroveň cen spotřebního koše výrobků a služeb, spotřebovávaných průměrnou domácností. Srovnává tedy náklady na nákup určitého neměnného souboru zboží a služeb.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52392 lidí

Co nám tedy údaje, které zveřejnil Eurostat za měsíc srpen 2023, ukazují?

 „Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 8,5 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červenci,“ píše k tomu Český statistický úřad a poukazuje na rozdíl oproti loňskému srpnu.

Co se týče srovnání s minulým měsícem, největší podíl na nárůstu spotřebitelských cen mají jednoznačně pohonné hmoty. Jejich cena šla nahoru téměř o 8 procent (o 7,7 %).  

U bydlení vzrostly ceny elektřiny a nájemného shodně o 0,5 %.

V sortimentu alkoholických nápojů a tabákových výrobků byl cenový nárůst způsobený především zdražením tabákových výrobků a vína.

Naproti tomu byl meziměsíční pokles cen zaznamenán zejména u potravin a nealkoholických nápojů. Zelenina zlevnila o 6,7 % a samotné brambory dokonce o 13,3 %. Ceny vajec se snížily o 6,6 % a třeba cena polotučného trvanlivého mléka o 3,3 %.

Ceny zboží v porovnání s červencem 2023 ale úhrnem vzrostly o 0,2 % a ceny služeb o 0,3 %.

„Na vývoj spotřebitelských cen měly v srpnu nejvýraznější vliv ceny pohonných hmot. Ty již tři měsíce po sobě rostly. Nafta se v srpnu na čerpacích stanicích v průměru prodávala za zhruba 37,40 Kč/l a benzín Natural 95 za 39,40 Kč/l. V případě nafty to byla nejvyšší hodnota od letošního ledna a v případě benzinu Natural 95 dokonce od listopadu loňského roku,“ uvedla podle serveru Kurzy.cz Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Pokud vezmeme srovnání meziroční, tedy cen, které platily letos v srpnu a ve stejném měsíci minulého roku, vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 8,5 procenta.

„Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo ve většině oddílů spotřebního koše, bylo však částečně kompenzováno zmírněním poklesu cen v oddíle doprava,“ píše ČSÚ s tím, že u potravin a nealkoholických nápojů vzrostly ceny masa o 2,7 %, jogurtů o 5,7 %, sýrů a tvarohů o 2,4 %.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29574 lidí

U vajec to bylo dokonce o 16,9 % a u zeleniny o 24,5 %.

Ceny mouky byly ale v srpnu meziročně nižší o 14,0 %, polotučného trvanlivého mléka o 12,3 % a másla o 30,0 %.

Naprosto rozdílné jsou pak údaje v oddíle doprava, kde oproti meziměsíčnímu nárůstu došlo k meziročnímu poklesu cen. To je samozřejmě způsobeno faktem, že před rokem se u nás PHM prodávaly za rekordní částky za litr, které atakovaly 50 korun.

V této souvislosti si připomeňme, co jsme psali v červenci o možném vývoji cen PHM poté, co vláda zruší daňové zvýhodnění u nafty. Článek, který vyšel pod názvem „Dražší o 2 Kč? Ne, o 5 Kč. Kam až vyletí benzín a nafta“ dokazuje, že naše prognóza, že nás čekají na podzim ceny nafty okolo 38 korun za litr a benzín by se prodával v relacích přes 40 korun za jeden litr, se beze zbytku naplnila.

Pro úplnost dodejme, že míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 2023 na úrovni 13,6 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za necelé dva roky demoliční činnosti nás tato bruselsko-americká protektorátní vláda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 14.09.2023 13:34:14
připravila o více jak 1/4 našich úspor, o 1/4 kupní síly koruny a snížení reálných mezd. Kromě této krádeže nás ještě rekordním tempem zadlužuje, území ČR dala k dispozici cizí armádě a snaží se nás uvázat na systém, kdy budeme platit půlmiliónovou pokutu za každého vetřelce, kterého si odmítneme vzít z jiných států. Čím déle bude kozel zahradníkem, tím větší škody nadělá.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…