Zdroj: Jiří Čunek prostě rád pošťuchuje Bělobrádka. A odpor proti Gazdíkovi začíná růst

30.03.2017 7:17

Lidovci ze Zlínského kraje se rozhodli revoltovat. Nelíbí se jim totiž spolupráce s hnutím STAN a společná dvojkoalice do sněmovních voleb. O bouřích v kraji Jiřího Čunka píše dnešní vydání MF Dnes.

Zdroj: Jiří Čunek prostě rád pošťuchuje Bělobrádka. A odpor proti Gazdíkovi začíná růst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Členové strany KDU-ČSL ve Zlínském kraji si hned ve třech okresech odhlasovali, aby bylo ukončeno jednání o spolupráci s hnutím STAN Petra Gazdíka. Jiří Čunek pak k tomu dodává své přesvědčení, že by mělo na květnovém sjezdu strany ještě dojít k diskuzi. „To není žádná malá věc, rozhodujeme přece o tom, jak půjdeme do voleb,“ míní. 

„Celostátní konference rozhodla dřív, než se konaly jednotlivé okresní,“ podotkl k problému také lidovecký místopředseda Ondřej Benešík. I když je podle něj spojování KDU-ČSL s dalšími subjekty tradicí, nic by se nemělo uspěchat. 

Lidovecká spolupráce se Starosty sice již byla posvěcena na celostátní konferenci, jenže hlasování tehdy skončilo těsně – 39 straníků bylo pro, 31 proti. Zda by však nedošlo na sjezdu ke změnám, je otázkou. Spor je totiž také například v Praze, kdy Starostové chtějí, aby jedničkou kandidátky byl jejich Gazdík, kdežto lidovci by tam rádi umístili svého kandidáta. „Nebudu vyhrožovat tím, že bychom nešli do koalice, když jedničkou v Praze nebude lidovec. Protože lidovec jedničkou v Praze bude, beru to jako status quo,“ uvedl předseda pražských lidovců Jan Wolf. Předseda lidovců si je však koalicí se STANem jistý. „Koalice bude na 99 procent,“ řekl.

MF Dnes pak také rozebírá situaci kolem Jiřího Čunka, který nevyloučil, že by na květnovém sjezdu kandidoval na předsedu. Podle deníku sice kandidovat nebude, ale „dělá to proto, že ho jednoduše baví, když si může číst svoje názory v novinách a trošku poškádlit v jeho očích mladé vedení“. Alespoň tak promluvil jeden z vlivných představitelů strany. „Kdyby skutečně chtěl do vedení strany, už by směrem k tomu něco vnitrostranicky vyvíjel,“ dodává zdroj.

A na Facebooku se ke společné dvojkoalici pak vyjádřil exsenátor Zdeněk Škromach (ČSSD). „Oni taky nakonec do žádné koalice s gazdíkovci lidovci nepůjdou. Po lidovecku jim nabídnou místa na kandidátce a pak je po lidovecku vykroužkují. Unie svobody na lidovce s láskou vzpomíná,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…