Zdroje z vlády: Proč Drábkova Šišku sebrali zrovna teď? řešili ministři

03.10.2012 13:35

Podle informací ParlamentníchListů.cz od zdroje přítomného na jednání kabinetu se na zasedání vlády Petra Nečase otázka zatčení náměstka ministra práce Vladimíra Šišky příliš neřešila. Ministry ale prý zarazilo, že se kauza objevila těsně před volbami.

Zdroje z vlády: Proč Drábkova Šišku sebrali zrovna teď? řešili ministři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

„Na vládě bylo o celé věci jenom velmi stručně informováno. Proběhla ale debata, proč, když je tato kauza známa již delší dobu, musela policie dojít pro dva lidi z Ministerstva práce a sociálních věcí zrovna deset dní před krajskými a senátními volbami. Jinak tam o kauze nikdo žádné podrobnější informace nemá,“ sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj z vlády.

MF Dnes totiž uvedla, že policie obviněného náměstka Vladimíra Šišku sledovala měsíce. A nejspíš si pořídila i nahrávku jeho uplácení. TOP 09 v poslední době klesají preference a po aféře CASA je to pro ni další nepříjemná věc. Kauza ale může poškodit všechny strany vládní koalice. Drábek by měl mít navíc dnes v 15 hodin tiskovou konferenci. Že by na vládě oznámil rezignaci, takovou informaci ale redakce nemá.

TOP 09 Drábka zatím podržela

MF Dnes píše, že Šiška se pustil do reformy počítačových systémů na vyplácení sociálních dávek. Odstavil přitom firmu OK System, která to dělala 20 let. Bez výběrového řízení, pouze dodatky ke smlouvě, zadal práci jiným, údajně spřízněným firmám. Firma OK System si to však nenechala líbit a podala stížnost k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Sám ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek avizoval, že odstoupí, pokud se prokáže vina jeho prvního náměstka Vladimíra Šišky, kterého policie obvinila z podplácení. „Cítím plnou politickou odpovědnost za to, že jsem ho na ministerstvo přivedl,“ řekl ministr a v úterý svého náměstka odvolal. Šišku zastoupí dosavadní ředitel kabinetu ministra Zdeněk Kadlec.

Vedení TOP 09 prozatím Drábka podrželo s tím, že takový jeho postoj je zatím postačující, ale uvnitř strany už se ozvaly hlasy, že by měl Drábek odstoupit. ČSSD vyzvala premiéra, aby Drábka odvolal a prosazuje také audit na zakázky na ministerstvu a zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…