Ze Spolany prý drobně unikla technická kapalina. Místní čtenář nám to však popsal jinak

08.09.2020 12:53

Koncem minulého týdne prý došlo k výbuchu v chemické továrně Spolana v Neratovicích. Podle čtenáře, který nám tuto informaci zaslal, mělo jít o výbuch kyseliny sírové, kdy měly být okolní obce zasaženy mrakem.

Ze Spolany prý drobně unikla technická kapalina. Místní čtenář nám to však popsal jinak
Foto: Archiv Jihomoravského kraje
Popisek: Hasiči Brno.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14780 lidí
„Nejednalo se o explozi, ani o únik kyseliny sírové. V rámci výrobního areálu SPOLANA došlo v pátek 4. 9.2020 k drobnému úniku technické kapaliny,“ uvedl na pravou míru tiskový mluvčí UNIPETROL RPA s.r.o. Pavel Kaidl.

„4. 9. 2020 jsem byl ve sběrném dvoře v Tišicích. Z dálky jsem slyšel silnou explozi, po chvíli byla slyšet jedna siréna se signálem leteckého poplachu, dělal jsem si legraci, že bouchla chemička. Za dalších asi šest minut se valil do obce silný dým, stěna vysoká 30 metrů a v terénu zástavby těžko odhadnutelná šířka, věděl jsem, že se nejedná o požár, protože dým neměl prakticky žádný typický zápach po organických spalinách,“ napsal náš čtenář, kterého překvapilo, že o situaci doposud nikdo neinformoval.

Ten se snažil telefonicky kontaktovat zástupce obce, aby zjistil, o co jde. Po mnoha telefonátech se dozvěděl, že šlo o výbuch, ale nikdo mu prý nebyl schopný říct čeho.

„Chvíli na to mi volali, že zjistili, že se jedná o explozi kyseliny sírové, mrak je leptavý, na dýchací cesty dráždivý v očích a na sliznicích, což jsem zjistil po cestě domů a že zrovna jedou na obec, aby rozhlasem sami vyhlásili chemický poplach,“ pokračuje.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí
„Chvíli jsem sledoval, jak mrak reaguje na zeleň, celkem nic se nedělo, hned na to jsem jel do místní školy, kde si děti hrály venku, varoval jsem učitelky před touto událostí s tím, že kdyby začaly děti kuckat, aby je zahnali do školy. Nechtěl jsem dělat paniku, abych nebyl potom za pitomce. Volal jsem zpět do školy a informoval učitelky o události, bohužel v době, kdy už byla celá obec zasažena mrakem z kyseliny. Poté vyhlásily chemický poplach Tišice, úřad Kly a nakonec město Neratovice, a to z vlastní úvahy s časovým rozdílem 25 minut po výbuchu v chemičce,“ tak zněla informace, kterou jsme obdrželi.

Naše redakce se snažila zjistit informace na tiskovém oddělení Neratovic, ale nikdo nám neodpověděl. S dotazem jsme se obrátili i na chemickou továrnu Spolana v Neratovicích, kde k výbuchu mělo dojít.

„Podotýkám, že se nejednalo o explozi, ani o únik kyseliny sírové. V rámci výrobního areálu SPOLANA došlo v pátek 4. 9.2020 k drobnému úniku technické kapaliny. Stalo se tak v souvislosti s nájezdem jedné z výrobních jednotek po plánované odstávce. Na místě ihned zasáhli podnikoví hasiči. Na místo dorazila také jednotka HZS ČR, nicméně po vyhodnocení situace odjela bez nutnosti zásahu. Vizuální efekt (kouřový mrak) byl částečně způsoben zásahem hasičů a nebyl zdraví škodlivý. Vzniklá situace neměla vliv na životní prostředí a neohrozila zaměstnance, obyvatele přilehlých obcí, ani výrobní proces,“ vysvětlil situaci Pavel Kaidl z UNIPETROL RPA s.r.o., jejíž je továrna Spolana v Neratovicích dceřinou společností. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …