Že máme pomáhat uprchlíkům? Vždyť čelíme invazi, vzkazuje biskup do Vatikánu

08.09.2015 18:57

Maďarský biskup Laszló Kiss-Rigó má také co říci k uprchlické krizi. „To nejsou žádní uprchlíci. To je invaze,“ tvrdí biskup, který ostře vystupuje proti papeži Františkovi a jeho apelům na solidaritu s uprchlíky. Informuje magazín Týden.

Že máme pomáhat uprchlíkům? Vždyť čelíme invazi, vzkazuje biskup do Vatikánu
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Papež František nedávno apeloval na všechny farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby každý přijal alespoň jednu uprchlickou rodinu. „Evangelium nás vyzývá k solidaritě, musíme dát uprchlíkům konkrétní naději.“ Podle něj je přijímání uprchlíků naší morální povinností a chtěl by po biskupech a všech představených, aby jeho myšlenku šířili dál.

Maďarský biskup Laszló Kiss-Rigó s ním však absolutně nesouhlasí. Pobývá na jihu Maďarska, kudy prochází velké množství uprchlíků. „Přicházejí sem a volají ‚Alláhu Akbar‘ – ‚Alláh je velký‘. Chtějí dobývat,“ řekl Kiss-Rigó americkému deníku Washington Post. Podle biskupa se ti lidé jen jako uprchlíci maskují.

Celý text zde

Syrští uprchlíci v Maďarsku podle něj žádnou pomoc nepotřebují, peníze mají a k tomu ohrožují křesťanské hodnoty. Většina z nich se navíc chová „arogantně a cynicky“. Podle magazínu Der Spiegel je Kiss-Rigó na stejné vlně jako maďarský premiér Viktor Orbán, který se prohlašuje za „ochránce křesťanských hodnot v Evropě“, čímž omlouvá svoji tvrdou protiimigrantskou politiku. „S ministerským předsedou plně souhlasím,“ řekl Kiss-Rigó. Papež podle něj vůbec nezná opravdovou situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak jste mohli? Po odhalení o Nerudové nastal zmatek

11:52 Jak jste mohli? Po odhalení o Nerudové nastal zmatek

Lídryni kandidátky STAN do Evropského parlamentu Danuši Nerudovou provázejí další kontroverze. Deník…