Ze šéfů sněmovních stran jsou nejpopulárnější Babiš a Okamura. I oni ale ztrácejí

14.02.2018 18:39

Z představitelů sněmovních stran věří lidé nejvíc šéfům ANO, SPD a Pirátů, Andreji Babišovi, Tomiu Okamurovi a Ivanu Bartošovi. Babiš a Okamura mají spolu se šéfem ČSSD Milanem Chovancem ale i nejvíc odpůrců. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). U všech politiků v žebříčku převažuje nedůvěra lidí. Třeba Okamurovi věří třetina Čechů a nevěří téměř dvě třetiny.

Ze šéfů sněmovních stran jsou nejpopulárnější Babiš a Okamura. I oni ale ztrácejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

CVVM zjišťovalo postoje Čechů k 18 čelným představitelům stran. Největší podíl důvěry měl s 37 procenty Babiš, Okamura byl s 33 procenty druhý a Bartoš s 30 procenty třetí. Babiš a Okamura se však zároveň umístili i na vrcholu žebříčku nedůvěry. Okamurovi nevěří 58 procent lidí stejně jako Milanu Chovancovi a Babišovi vyjádřilo nedůvěru 56 procent dotázaných.

Nejméně lidí vyjádřilo důvěru Vítu Rakušanovi ze STAN, Vojtěchu Pikalovi z Pirátů a Petru Šimůnkovi z KSČM, a to shodně jen šest procent. Naprostá většina lidí ale uvedla, že tyto tři politiky nezná.

Ani u jednoho z politiků nepřevážila důvěra nad nedůvěrou. Největší převahu měla nedůvěra u úřadujícího šéfa ČSSD Chovance, kterému vyjádřilo důvěru 21 procent a nedůvěru 58 procent lidí.

Ve srovnání s minulým průzkumem z loňského září, tedy z doby těsně před sněmovními volbami, se nejvíce propadla důvěra v Okamuru. Podíl lidí, kteří předsedovi SPD věří, klesl z 39 na 33 procent a podíl nedůvěry mu stoupl ze 49 na 58 procent. Stoupla naopak třeba důvěra v předsedu ODS Petra Fialu. Podíl důvěry mu vzrostl ze 16 na 22 procent a podíl nedůvěry klesl ze 49 na 48 procent.

Průzkum uskutečnilo CVVM od 15. do 24. ledna. Zúčastnilo se ho 1 086 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…