Žebračenka. Po oznámení Síkelova tarifu se vše sečetlo. Padla výzva

25.08.2022 8:26 | Komentář

Středeční vládní představení finální podoby „úsporného tarifu“, který má lidem pomoci se zdražováním cen energií, se příliš nesetkalo s potleskem. Podle členů opozice i mnohých dalších komentujících má vládní „Deštník proti drahotě“ trhliny a takováto pomoc „nic neřeší“. Vládní plán na zkrocení cen energií tak sbírá označení jakožto „Síkelova energetická žebračenka“ či se ozývá, že podoba úsporného tarifu „vyrazila dech i skalním stoupencům pětikoalice“. „Bude to likvidovat občany i firmy,“ předpovídá prezidentský kandidát Josef Středula.

Žebračenka. Po oznámení Síkelova tarifu se vše sečetlo. Padla výzva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Podle vládou schválené podoby takzvaného úsporného tarifu bude průměrná výše podpory pomoci s energiemi zhruba 15 000 korun a letos z této částky domácnosti dostanou zhruba 4000 korun.

Pomoc s energiemi přes úsporný tarif se má začít zohledňovat ve fakturách za říjen a od tohoto měsíce bude také platit odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, které stát ročně dotuje zhruba 27 miliardami. Právě náklady na úsporný tarif a osvobození od poplatků za obnovitelné zdroje energií tvoří podle premiéra Fialy základní položku ze 177 miliard korun dříve oznámené vládní pomoci.

Vládní Deštník proti drahotě kromě úsporného tarifu však dále zahrnuje i mandatorní výdaje, například valorizaci důchodů.

„Vláda rozpočtům domácností uleví a bez byrokracie,“ shrnuje k pomoci s energiemi šéfka vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ne všichni ale její názor sdílejí. Investor a  minoritní akcionář ČEZu Michal Šnobr příliš optimismu na oznámené vládní pomoci nenachází. „Fajn. Pořád mi ale není jasné (a vláda to zřejmě ví a nechce říci), kdy přesně přistanou Marťani a zachrání spotřebitele (domácnosti i firmy) odletem na 2 až 3 roky do jiné galaxie nebo začnou vesmírné tankery vozit LNG?“ komentuje.

Úlevu občanům prostřednictvím vládní pomoci v takovéto podobě nepředpokládá ani bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Úsporný tarif označil za „Síkelovu energetickou žebračenku“ a kritizoval, že vláda ceny energií nezastropuje.

„Bohužel se ukazuje, že Fialova vláda nezvládá roli krizového manažera. Už nejde o antibabiše. Jde o vážnou ekonomickou i sociální krizi, která postupně dopadá na většinu společnosti a žene ji do chudoby. A česká vláda nedělá kromě vysílání signálů reálně téměř nic nebo naprosté minimum jako dnes,“ míní.

Úsporný tarif dle Haška znamená, že uspořila hlavně vláda – „na pomoci lidem“.

Podle bývalého ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) bylo téma úsporného tarifu dosti diskutované včera i u mnoha opozičních voličů na setkáních expremiéra Babiše. „Nikdo nečekal od této vlády zázraky,“ poznamenává, že však podoba úsporného tarifu „vyrazila dech i skalním stoupencům pětikoalice“. Atmosféru mezi občany hodnotí jako „zlost a frustraci“.

K výraznějším krokům kabinet vyzývá i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku Radek Špicar, dle něhož je potřeba „začít okamžitě využívat Dočasný krizový rámec jako ostatní země EU“.

„Ani to už ale stačit nebude. Teď už potřebujeme celoevropské řešení. Jako předsednická země a jedna z nejvíc zasažených musíme být aktivní,“ nabádá.

Jak by mohlo vypadat jedno takové „celoevropské řešení“, glosoval šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. „Síkela přijede do Bruselu a zastropuje cenu elektřiny na lipské burze,“ vyjevil.

Přívětivá slova pro vládu nezanechává ani prezidentský kandidát a odborový předák Josef Středula. Vládní úsporný tarif dle jeho mínění „nic neřeší“. „Ceny letí vzhůru a nečekají, až se vláda vzpamatuje. Nutný je regulační zásah do ceny elektřiny! Jinak to bude likvidovat občany i firmy,“ varuje.

Jakožto „už opravdu nechutný výsměch lidem“ následně schválení podoby pomoci s energiemi označil předseda SPD Tomio Okamura. „Výše podpory bude v průměru pouze kolem tisíc korun měsíčně... To si dělají srandu? Vždyť lidem zdražily zálohy na energie i násobně! Navíc zdražily i potraviny. Fialova vláda nemá řešení a měla by podat demisi. Miliony našich občanů se kvůli Fialově vládě řítí do neřešitelné situace. Navíc, vláda neřeší příčinu zdražování, ale následek. A tisícovka měsíčně prudce rostoucí ceny energií pro občany fakt nevyřeší,“ míní Okamura.

Dle lídra SPD by Česko mělo odstoupit od unijní Zelené dohody, systému emisních povolenek či například „prodávat levnou české elektřiny napřímo českým občanům a firmám a přes Evropskou energetickou burzu pak pouze její přebytky“.

Přestože premiér Fiala dříve sliboval v rámci boje proti zdražování i snahu o zeštíhlení státního rozpočtu, zatím nic takové kabinet neplánuje a rozpočty na nadcházející léta naopak bobtnají. Místo snahy o zeštíhlení státní správy a snížení deficitu se naopak vláda rozhodla pro vyplácení pětitisícového plošného příspěvku na dítě či se premiér chlubí tím, že jeho vláda „výrazně zvýšila množství domácností, které mají nárok na sociální dávky“.

„A kola inflace se točí a točí a točí. A točí,“ komentuje současnou pomoc vládní pomoci místopředseda Svobodných Luboš Zálom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…