Zelená mládež si předvolává Havlíčka. Má na demonstraci vysvětlovat, proč neskončí těžba uhlí dříve

04.12.2020 20:48

Zelení aktivisté jdou do boje. Bude demonstrace! Uhelná komise doporučila konec těžby uhlí v roce 2038. To je podle bojovníků proti uhlí příliš pozdě. Rozhodnutí považují za nelegitimní a nepřijatelné. Havlíček půjde „na kobereček“.

Zelená mládež si předvolává Havlíčka. Má na demonstraci vysvětlovat, proč neskončí těžba uhlí dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Greenpeace s názvem Miluje ministr Brabec uhlí? Protest proti krokům ministra životního prostředí Richarda Brabce v souvislosti s rozšířením dolu Bílina či proti výjimkám pro největší uhelné znečišťovatele

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34305 lidí

Podle hnutí Fridays For Future, Limity jsme my a Univerzity za klima je rozhodnutí v rozporu se závazky pařížské dohody o klimatu a kazí snahy o udržení globálního oteplení pod 1,5 stupně Celsia. Na demonstraci aktivisté pozvali ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, který uhelné komisi spolupředsedá. Požadují od něj vysvětlení.

Podle jakéhosi Petra Doubravského z hnutí Fridays For Future je termín 2038 selháním ministra životního prostředí Brabce. Problém je podle něj v tom, že se politici neřídí mezinárodními ekologickými smlouvami. „Naše vláda kašle na to, k čemu jsme se jako Česko zavázali v pařížské dohodě a dalších evropských cílech,“ durdí se aktivista.

„Myslíme si, že rok 2038 je pozdě. V podstatě 2033 by bylo pozdě, protože k tomu, abychom dostáli závazkům, které plynou z pařížské dohody, tak bychom potřebovali začít zavírat uhelné elektrárny co nejdříve,“ domnívá se zase Marika Volfová z klimatického hnutí Limity jsme my.

Pro určení termínu podle „ekologa“ Jana Rovenského neměla uhelná komise dostatek analýz. Rovenský ale paradoxně v uhelné komisi také sedí. „Zatím nebyly vůbec vyhodnoceny dopady na dotčené regiony, dopady na zaměstnance uhelného průmyslu, dopady na životní prostředí, dopady na veřejné zdraví, dopady na provozovatele a dopady na veřejné rozpočty a dopady teplárenství. Nic z toho zatím ani druhá, ani třetí pracovní skupina ještě nepředložila.“

Rovenský zároveň poděkoval ministrovi životního prostředí Brabcovi za to, že v diskusi podpořil ukončení využívání uhlí v roce 2033. „To je podle nás jediný reálný kompromis mezi skutečnými potřebami klimatu a řekněme zájmy průmyslu a zaměstnaneckých svazů,“ popsal ekolog.

Uhelná komise byla zřízena minulý rok. Má celkem 19 členů, mezi kterými jsou zástupci těžařů, skutečně odborné veřejnosti i ekologové. Mimo jiné mezi ně patří například generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička nebo vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Rovenský. Předsedají jí ministři průmyslu a obchodu Karel Havlíček a životního prostředí Richard Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…