Zelení definitivně zavrhli Stropnického. Ten není překvapen. Ale něco jim přeci jen vyčetl

12.02.2023 15:50 | Ze sítí

Zelení (Strana zelených) na sjezdu odhlasovali vyjádření o podpoře Ukrajiny. Odsoudili tak praktiky vedoucí k oslabení Ukrajiny, jež by měly za následek posílení Ruska. Distancují se tím i od svého bývalého člena Matěje Stropnického. „Naše cesty se rozešly už před časem,“ komentuje Stropnický na svém facebooku.

Zelení definitivně zavrhli Stropnického. Ten není překvapen. Ale něco jim přeci jen vyčetl
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický

Na 23. sjezdu Zelení odhlasovali vyjádření o podpoře Ukrajiny: „Zelení vyjadřují podporu Ukrajině a oceňují vládu ČR za její jednoznačný postoj od počátku této fáze války. Odsuzujeme apely na ‚mírová řešení‘, která by fakticky vedla k odzbrojení a oslabení Ukrajiny a vyhovují Rusku v jeho mocenských ambicích. Konkrétně se distancujeme od aktivit Matěje Stropnického, bývalého člena Strany zelených.“

„Zelení kdysi vznikli jako součást mírového hnutí, dnes se od úsilí o mír distancují, dávají ho posměšně do uvozovek a stojí na válečné straně. Mrzí mě to, ale nepřekvapuje. Naše cesty se rozešly už před časem.“ napsal Matěj Stropnický na svém facebooku. Sám byl v letech 2012 až 2014 3. místopředsedou Strany Zelených, od ledna 2016 do října 2017 byl předsedou. Při příležitosti voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017, kdy byl výsledek 1,5 %, pak oznámil svou rezignaci.

Zelení odhlasovali i vyjádření, že „energetickou krizi uměle vyvolalo Rusko“. Vinu na tom však mají podle Zelených i ti, kteří zájmy Ruska podporovali a upřednostnili tím ekonomiku před lidskými právy. Jako nejviditelnější z podporovatelů byli Zelenými označení prezident ČR Miloš Zeman a bývalý prezident ČR Václav Klaus.

Zelení schválili i výzvu vládě ke změně energetické koncepce ČR a k přechodu k obnovitelným zdrojům energií, což Zelení považují za nutné ke zmírnění dopadů klimatických změn, tak i k větší energetické nezávislosti Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…