Zelení jsou zklamáni kvůli Pirátům a chystají sjezd. Přijde Minář i Hamáček

29.01.2021 21:30

Strana zelených neskrývá své zklamání z toho, že se nedohodla na spolupráci s chystanou volební koalicí Pirátů a STANu. „Je to škoda. Osobně se domnívám, že jsme s Piráty a STAN kompatibilní jak programově, tak lidsky, a naši voliči by toto spojení ocenili, smutní spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis. S kým nyní mohou jít do voleb, to chtějí ve straně probrat na sjezdu v sobotu. Účastnit se ho má ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček či lídr hnutí Lidé PRO a bývalý šéf spolku Milion chvilek Mikuláš Minář.

Zelení jsou zklamáni kvůli Pirátům a chystají sjezd. Přijde Minář i Hamáček
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Součást kampaně Strany zelených - zelený karavan.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
Strana zelených o konci několikaměsíčního vyjednávání informovala na svých webových stránkách s tím, že nedošlo k obsazení dvou volitelných či alespoň hraničně volitelných míst zástupci Zelených, a tím jejich podpora koalice Pirátů a STANu padá.

„Předcházela tomu dvě klíčová rozhodnutí. Předsednictvo pražské krajské organizace Pirátů odmítlo hlasovat o umístění spolupředsedy Zelených Michala Berga na svou kandidátku a STAN zase rozhodnutím jihomoravské krajské organizace odmítl udělit Pirátům souhlas k hlasování o umístění člena Strany zelených Matouše Vencálka na místo jihomoravské koaliční kandidátky vyhrazené Pirátům. Obsazení dvou volitelných či alespoň hraničně volitelných míst bylo přitom podmínkou Zelených pro podporu koalice,“ shrnují Zelení, co předcházelo odmítnutí společného tažení do letošních sněmovních voleb od koaliční rady Pirátů a Starostů.

„Je to škoda. Osobně se domnívám, že jsme s Piráty a STAN kompatibilní jak programově, tak lidsky, a naši voliči by toto spojení ocenili,” zhodnotila výsledek spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis. Spolupředseda Michal Berg je zklamán také: „Zklamání to pro nás do jisté míry je, ale taková už je politika. Teď je čas jednat o dalších variantách.“

Co si Zelení počnou nyní – se má ve straně určit již tuto soboru, na kdy je plánován sjezd strany.

Na sjezdu, kde se má rozhodnout o mandátu pro další vyjednávání o předvolební spolupráci Zelených, nebudou chybět ani hosté z jiných partají. Přijít má ministr vnitra a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček či lídr hnutí Lidé PRO Mikuláš Minář.

Delegáti mají online jednat o dalším postupu pro předvolební spolupráci ve volbách i o prioritách strany. „Ty shrnuje plán obnovy Česka s názvem ‚Od krize k lepšímu životu – 12 zelených kroků pro Česko po koronaviru‘, který bude na sjezdu představen,“ zmiňují Zelení.

Přijedou i zahraniční hosté, mezi nimiž je i spolupředseda European Greens europoslanec Thomas Waitz či zástupci saských Zelených.

Strana zelených při minulých sněmovních volbách nesklidila ani jeden mandát a se 74.335 hlasy získala pouhých 1,5 % hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…