Zelení představí v pondělí volební program. A nebude prý jen o ekologii

15.09.2013 8:46

Volební program Strany zelených (SZ) bude mít širší záběr než v minulosti, kromě ekologických témat se bude více zabývat ekonomikou, sociální oblastí nebo právem. Shodli se na tom včera v Brně účastníci republikové rady strany při jednání o programu. Vedení SZ jeho hlavní body představí v pondělí, řekl ČTK mluvčí strany Pavel Bednařík.

Zelení představí v pondělí volební program. A nebude prý jen o ekologii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Liška

Po mnohem širším záběru, který by zelené zbavil nálepky "ekologických baťůžkářů", volá i předseda brněnské organizace strany Martin Ander. Nedávno ČTK řekl, že svoji pozornost by měla SZ upřít na sociální témata, vymahatelnost práva, lepší činnost státních institucí nebo ochranu spotřebitele.

To jsou i témata, s nimiž jde do voleb na jižní Moravě v čele kandidátky SZ bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, která za zelené kandiduje jako nezávislá. Strana zelených se podle ní svými tématy dávno odpoutala od ryze ekologické oblasti.

Bednařík ČTK řekl, že SZ se nedohodla na volební spolupráci se stranou Změna, která při jednání zastupovala také hnutí Zelení a Klíčové hnutí, v němž působí neúspěšná kandidátka na prezidentku Táňa Fischerová. Podle jejího dnešního vyjádření pro média SZ nechtěla dát na svých kandidátkách členům jiných uskupení prostor. Bednařík uvedl, že návrh spolupráce přišel krátce před volbami a nebylo na jeho projednání dost času.

SZ ale na dnešním jednání republikové rady schválila spolupráci se Stranou pro rovné příležitosti. Sdílí s ní podle vedení SZ úsilí o lepší postavení sociálně slabých a znevýhodněných vrstev obyvatel nebo prosazování rovných příležitostí v zaměstnanosti, bydlení nebo vzdělání.

Vedení zelených schválilo i volební lídry pro Liberecký a Plzeňský kraj. V Libereckém kraji povede SZ dětský psycholog Miroslav Hudec a v Plzeňském starostka Kladrub Svatava Štěrbová.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…