Zelenskyj: 170 tisíc kilometrů čtverečních Ukrajiny zaminováno nebo s municí

14.03.2023 7:41 | Ze sítí

„Uděláme všechno možné i nemožné, abychom posílili naše vojáky,“ přislíbil hned v úvodu svého dalšího projevu ke spoluobčanům i ke světu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ale nezůstal jen u toho, promluvil také o ruských vrazích, ukrajinských zemědělcích a 170 tisících čtverečních kilometrů ukrajinského území, které je extrémně nebezpečné.

Zelenskyj: 170 tisíc kilometrů čtverečních Ukrajiny zaminováno nebo s municí
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Tentokrát svůj projev začal Volodymyr Zelenskyj zprávou z jednání vlády.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

„Zejména vláda schválila a navrhuje nejvyšší radě přijmout změny státního rozpočtu, v němž je na obranu dodatečně vyčleněno více než půl bilionu hřiven. Všechny prostředky budou použity na finanční podporu armády, na podporu našeho obranného sektoru a na nákup obranné techniky, včetně bezpilotních letounů. Uděláme vše možné i nemožné, abychom posílili naše bojovníky,“přislíbil Zelenskyj.

Poté zdůraznil, že vláda podporuje ukrajinské zemědělce, aby se podařilo udržet potravinovou bezpečnost nejen pro Ukrajinu, a pro řadu dalších zemí ve světě. Současně je prý třeba připravovat se už teď na další topnou sezónu. Vedle toho je prý stále věnována pozornost odminování území Ukrajiny.

„K dnešnímu dni zůstává více než 170 000 kilometrů čtverečních našeho území nebezpečných kvůli nepřátelským minám a nevybuchlé munici. Značná část tohoto území je půdou našich zemědělců, půdou, která byla obdělávána. Proto jsme dnes jednali o tom, jak tuto práci zintenzivnit: urychlit humanitární odminování a zvýšit spolupráci s partnery,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Ukrajinci prý současně pracují na tom, aby se podařilo vypudit, dříve či později, ruské vrahy. Volal také po tom, aby co nejdříve byly opět rozšířeny protiruské sankce. „Musíme nejen omezit schopnost teroristického státu obcházet stávající sankce, ale také zavést nové, abychom zabránili Rusku přizpůsobit se globálnímu tlaku. Čím menší bude schopnost Ruska přizpůsobit se sankcím, tím dříve budeme moci obnovit územní celistvost naší země a vrátit Ukrajině mír,“ zdůraznil.

Nakonec věnoval pozornost situaci na frontě. Především u Bachmutu je to prý velmi tvrdé a bolestivé.

„Na východě je to velmi tvrdé, velmi bolestivé. Musíme zničit vojenskou sílu nepřítele, a to také uděláme,“ přislíbil.

„Jsem vděčný každému, kdo je nyní v boji! Děkuji každému, kdo hájí své pozice a bojuje za Ukrajinu a bratry ve zbrani! Děkuji všem, kteří nikdy nezklamou ty, kteří jsou vedle nich na frontě! Dnes bych rád pochválil bojovníky 92. samostatné mechanizované brigády za jejich úspěšné akce v oblasti Bachmutu. Děkuji vám, chlapci! Sláva všem ukrajinským bojovníkům! Sláva našemu nezlomnému a krásnému lidu! Sláva Ukrajině!“ rozloučil se Zelenskyj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…