Zelenskyj: Fronta drží, energetika stabilní. Děkuji Italům

22.02.2023 7:39 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil o situaci na frontě. Upozornil, že v Doněcké a v Luhanské oblasti utrpěli ruští agresoři obrovské ztráty a přesto znovu a znovu útočí na ukrajinské pozice. Zmínil i „zmatené stížnosti Moskvy“ a poděkoval Italům za všechnu podporu, kterou dávají Ukrajině. A než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, zmínil ještě jednu z jeho pohledu důležitou věc. Popsal další ruskou hrůzyplnou akci.

Zelenskyj: Fronta drží, energetika stabilní. Děkuji Italům
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Svou zatím poslední promluvu k národu zahájil ukrajinský prezident popisem situace na frontě.

„Vrchní velitel Zalužnyj podal zprávu o celkové situaci na frontě a o nepřátelských raketových útocích na naše pozice. Zvláštní emoce samozřejmě vyvolávají zprávy o Doněcké a Luhanské oblasti. Snažíme se tam odrazit nepřátelské útoky - neustálé intenzivní útoky, které Rusko nezastavuje, i když tam utrpělo obrovské ztráty,“ začal Zelenskyj s tím, že Rusové používají proti Ukrajincům celou škálu zbraní, ale ukrajinští hrdinové, jak Zelenskyj pravidelně popisuje bránící se vojáky, odolávají. „Ale co je velmi důležité, přes veškerý tlak na naše síly se frontová linie nezměnila. Jsem za to vděčný všem našim bojovníkům, všem vojákům a seržantům, důstojníkům a generálům, kteří brání příslušné frontové oblasti,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Na jednání prý promluvil i šéf rozvědky Kyrylo Budanov, který podle Zelenského popsal „skutečnou podstatu ruské blamáže s rétorikou o strategických zbraních“.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

Ukrajinský premiér prý informoval účastníky jednání o energetické situaci ve státě, která je stabilní. Je stabilní navzdory ruským raketovým útokům a podle Zelenského je to díky obrovskému nasazení energetiků, kteří opravovali a opravují napadenou infrastrukturu. Zelenskyj všem energetikům poděkoval.

Prozradil také, že pokračuje v diplomatickém maratonu. Jednal s italskou premiérkou Giorgií Meloni a dohodl se s ní na další podpoře Ukrajiny při obraně země a na potřebě dosáhnout spravedlnosti, až válka skončí. „To znamená tribunál pro agresora a kompenzační mechanismus pro Ukrajinu,“ pravil Zelenskyj.

„Jsem vděčný všem Italům za jejich historickou podporu Ukrajiny na její cestě do Evropské unie. Když jsme se o kandidaturu ucházeli, byl postoj Itálie velmi důležitým impulsem pro postoj celé Evropské unie. Věřím, že v letošním roce se nám podaří dosáhnout ještě většího pokroku a uděláme vše pro to, abychom zahájili jednání o členství Ukrajiny,“ nechal se také slyšet ukrajinský prezident.

Vedle italské premiérky se setkal také s delegací Kongresu USA. S republikánskou delegací. Toto setkání podle Zelenského dokládá, že spolupráce USA a Ukrajiny při obraně svobody neochabuje.

„Naše spolupráce s Amerikou se nezastaví ani na jediný den, ani na jedinou minutu. Společně účinně posilujeme globální bezpečnost. A mimochodem, zmatené stížnosti přicházející z Moskvy jsou jen dalším důkazem naší efektivity - Ukrajiny, Spojených států a celého svobodného světa,“ řekl ukrajinský prezident.

A než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, zmínil ještě jednu věc.

„Ruská armáda dnes opět brutálně ostřelovala Cherson. Jsou tam zranění a mrtví. Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své blízké... Toto ruské ostřelování nemělo a nemohlo mít žádný vojenský účel. Stejně jako tisíce podobných ruských útoků, které jsou skutečným vzkazem Ruska světu. Teroristický stát se snaží ostřelováním ulic měst, obytných domů, škol, lékáren a nemocnic, kostelů, autobusových zastávek, tržišť, elektráren světu sdělit, že s terorem je údajně třeba počítat... Jsem přesvědčen, že teroristický stát postavíme do latě. Všichni dohromady: Ukrajinci a svět,“ zdůraznil Zelenskyj.

„Naše armáda, naše rozvědka, naše Bezpečnostní služba a další ukrajinské složky najdou a zničí ty, kdo provádějí tyto brutální útoky na Cherson, na další naše města a regiony. A v širším měřítku dokážeme, že jen s lidskostí, jen s Chartou OSN a jen s právem každého národa na svobodný a bezpečný život před terorem a šílenými agresemi, jako je ta ruská, je třeba počítat,“ pokračoval.

V této souvislosti poděkoval všem kteří brání ukrajinský stát i všem těm, kteří Ukrajince při obraně země podporují.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…