Zelenskyj: Kdo mlčí k válce, podporuje zlo

15.08.2022 7:36 | Ze sítí

Pokud o válce mlčíte, znamená to, že ji podporujete. Tak to vidí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, který ve svém projevu ke spoluobčanům i ke světu z neděle na pondělí oznámil, že se Ukrajinci snažili o dosažení míru s Ruskem, ale ruská strana o uzavření míru zatím nestojí. Zelenskyj proto svobodný svět vyzval, aby dál podporoval Ukrajinu, protože čím silnější bude Ukrajina, tím slabší bude Rusko a tím dřív válka skončí.

Zelenskyj: Kdo mlčí k válce, podporuje zlo
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden hodlá rozšiřovat kontakty Ukrajiny v Africe a v Latinské Americe. Ale další kolo ho prý čeká i s evropskými partnery. Zelenskyj zdůraznil, že bude tlačit na to, aby byl přijat další balík protiruských sankcí, aby i obyčejní Rusové pocítili důsledky toho, že jejich armáda napadla Ukrajinu, což podle průzkumů většina Rusů podporuje. Proto také Zelenskyj doufá, že se bude dál rozšiřovat seznam Rusů, kteří se nedostanou na Západ.

„Jsem vděčný našim zpravodajským důstojníkům, strážcům zákona, novinářům a všem, kteří pracují na zjištění úplných údajů o ruských vrazích. Ukrajina a naši partneři dostávají stále více informací o těch, kteří jsou přímo zodpovědní za teror a mučení, za tzv. filtraci a deportaci našich lidí, za rabování... Všichni tito divoši budou rozhodně pohnáni k odpovědnosti,“ zdůraznil Zelenskyj.

„Musíme si však uvědomit, že když zlo nabývá takových rozměrů, mlčení lidí se blíží spoluvině. A odmítání skutečného boje proti zlu se stává jeho napomáháním. Proto pokud máte ruské občanství a mlčíte, znamená to, že nebojujete, znamená to, že ho podporujete. A bez ohledu na to, kde se nacházíte - na území Ruska i v zahraničí - by váš hlas měl znít na podporu Ukrajiny, a tedy proti této válce,“ pokračoval ukrajinský prezident.

V nejbližší době prý ukrajinské politiky čeká rozhodnutí o prodloužení nouzového stavu. Ukrajinci si podle Zelenského opakovaně přáli mír a nabídli Rusku jednání o odchodu všech agresorů z území Ukrajiny, ale ruská strana o tato jednání nestála. „Rusko však zatím věří v teror, zůstává v zajetí svých propagandistických iluzí a stále doufá, že různými formami vydírání údajně něčeho dosáhne. To se mu však nepodaří,“ poznamenal Zelenskyj.

Ukrajinci musí podle svého prezidenta ukázat, že se nedají tímto ruským terorem zastrašit, že se nenechají zastrašit ani nekonečným ostřelováním Donbasu, ve kterém Rusové neustávají ani v noci.

„Bohužel máme ztráty. Ale musíme bojovat na všech úrovních a na všech frontách, co nejvíce posílit náš stát, zachovat naši jednotu a přilákat do naší protiválečné koalice ještě více zemí. Čím silnější bude Ukrajina, tím slabší bude Rusko, a tudíž tím kratší dobu bude tato válka trvat. A všichni na Ukrajině, všichni ve svobodném světě musí udělat vše, co je v jejich silách a co je možné, aby Rusko a ti, kdo válku podporují, platili za ruský státní teror stále vyšší cenu,“ řekl ukrajinský prezident.

Všem Ukrajincům, kteří brání svůj stát ze srdce poděkoval a rozloučil se tradičním zvolání „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…