Zelenskyj: Orbáne, vyber si mezi Ruskem a zbytkem světa

05.04.2022 12:46

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. Mimo jiné poslal další vzkaz maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Mezi oběma politiky už pár dní zuří slovní přestřelka.

Zelenskyj: Orbáne, vyber si mezi Ruskem a zbytkem světa
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poskytl rozhovor skupině ukrajinských novinářů. V něm dal najevo, že nemá důvěru v jakékoli budoucí bezpečnostní garance Ruska a žádal by po dalších státech, aby v budoucí garanci neměnnosti ukrajinských hranic sehrály svou roli. Mohlo by jít o Turecko, Německo, Velkou Británii, Kanadu a podobně.

Pár slov pronesl i na konto staronového maďarského premiéra Viktora Orbána. Dostali se do křížku poté, co Orbán nejen odmítl posílat zbraně na Ukrajinu, ale odmítl i byť jen pouštět přes své území letadla a kolony s vojenskou pomocí pro Ukrajinu. Svůj postoj zdůvodnil tím, že ruskou invazi chápe jako problém Rusů a Ukrajinců a dal jasně najevo, že Maďarsko bude stát stranou.

Zelenskyj Orbána přesto opakovaně vyzval, aby si vybral na čí straně stojí, zda na straně Ukrajiny bojující za svobodu, nebo na straně Ruska, které se podle Zelenského dopouští na Ukrajincích zločinu genocidy.

Jenže Orbán se svým přísně neutrálním postojem vyhrál v Maďarsku nedělní parlamentní volby. Vyhrál je drtivě. Oproti minulému volebnímu období získal dvě parlamentní křesla navíc a posílil tak ústavní většinu vládní strany Fidesz, kterou drží už několik let. A Zelenskému poslal jasný vzkaz, když ho vedle George Sorose a dalších osob zařadil mezi své oponenty, nad kterými však ve volbách zvítězil.

Jenže Zelenskyj názor ani po maďarských volbách nezměnil a ukrajinským novinářům sdělil, že Orbán si bude muset jednou opravdu vybrat, zda bude stát po boku Ruska, nebo zbytku světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…