Zelenskyj: „Pokud máte dobré úmysly, celý svět bude na vaší straně“

31.03.2023 7:20 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil ke členům rakouského parlamentu. Vykreslil před nimi hrůzný obraz ruské bestiality, která se plně projevuje na Ukrajině. Promluvil o tisících zraněných Ukrajincích, kteří doplatili třeba jen na to, že otevřeli pračku, nebo zvedli tašku ležící na chodníku. Naproti tomu Ukrajinci podle Zelenského nechtějí zabírat území cizího státu a neposílají své vojáky, aby mrzačili lidi. Posílají je bránit svobodu a vlast.

Zelenskyj: „Pokud máte dobré úmysly, celý svět bude na vaší straně“
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí
Rakousko od roku 1945 zachovává svou neutralitu a Ukrajině v její obraně proti ruské agresi poskytuje jen humanitární pomoc. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za ni poděkoval.

„Vážený pane spolkový prezidente, vážený pane předsedo Národní rady, vážený rakouský lide! Především chci poděkovat vašim třem městům, nemocnicím vašich tří měst – Vídni, Linci a Štýrskému Hradci. Kliniky těchto měst zachránily naše lidi, děti i dospělé, z města Brovary v Kyjevské oblasti, kteří utrpěli strašné popáleniny v důsledku havárie vrtulníku, k níž došlo v lednu tohoto roku. Děkuji všem, kteří tehdy Ukrajincům pomohli!“ zdůraznil Zelenskyj s tím, že Ukrajinci si váží života a jsou vděční všem, kteří pomáhají zachraňovat životy bojovníků za svobodu.

„Dnes je to již čtyřstý den války, kterou musí naše země projít. Totální války Ruska proti našemu lidu a proti všemu, co dělá lidi lidmi. Každý den, bohužel, každý den v této válce ztrácíme naše lidi. Ti, kteří v bojích proti okupantům pokládají své životy za svobodu Ukrajiny a všech národů, jejichž zemi a potenciál chce Rusko zabrat jako součást svého impéria. Ztrácíme lidi v důsledku teroristických útoků a bombových útoků, které ruská armáda provádí i v místech, odkud byli ruští vojáci nuceni pod tlakem našich obránců uprchnout. Přicházíme o životy a zdraví našich lidí v důsledku výbuchů min a granátů, které po sobě zanechávají ruští teroristé. Ztrácíme lidi také proto, že zejména v některých částech naší země je v podmínkách tak strašlivé války v současné době prostě nemožné poskytnout včasnou a úplnou lékařskou pomoc,“ pokračoval prezident.

Upozornil, že sto sedmdesát čtyři tisíc kilometrů čtverečních území Ukrajiny je zamořeno nášlapnými minami položenými okupanty a ruskými granáty různých typů, které nevybuchly. Ukrajinský prezident připomněl, že jde o území přibližně víc než dvakrát větší než Rakousko. Na tomto území se podle Zelenského nacházejí nástražné dráty s granáty, které okupanti nechali speciálně proti civilistům, obyčejným lidem – v domech a autech, u silnic, v zahradách a parcích, ve městech. Nastražené smrtící pasti prý byly nalezeny ve městě Buča, v Irpinu i jinde.

„Ruční granát, kterým byla zaminována skříňka v kuchyni domu... Majitel tohoto domu byl popraven ruskými vojáky, jeho tělo bylo zakopáno na dvoře. Bylo to mimochodem také v Buči. Protipěchotní mina, maskovaná jako zdánlivě obyčejná taška s věcmi. Bylo to ve městě Irpin v Kyjevské oblasti... Ruční granát, ponechaný v obyčejném domě v pračce tak, že k výbuchu došlo právě ve chvíli, kdy člověk pračku jednoduše otevřel... Bylo to v obyčejném domě v obyčejné vesnici v Kyjevské oblasti,“ zřekl ukrajinský prezident.

Podle Zelenského denně přicházejí z různých koutů Ukrajiny zprávy o dalších výbuších takovýchto pastí. Mrzačeny jsou prý tisíce lidí.

„A to všechno je součástí autoportrétu dnešního Ruska, který vytváří svou agresí, svou šílenou válkou,“ pravil ukrajinský prezident.

Na horní komoru rakouského parlamentu, na Národní radu, se však obrátil také s apelem. Žádal je, aby si uvědomili, že Ukrajina o válku nestála. Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajinci nechtějí brát život druhým.

„Ukrajina nikdy nechtěla a nikdy nebrala životy někoho jiného. Nemáme zájem o cizí území. Nechceme se vměšovat do života jiných národů. Ukrajinci nikdy nechtěli, aby někde na zemi někdo trpěl, a tím spíše umíral kvůli našim vojákům,“ pravil Zelenskyj.

Ukrajina proto už v prvním roce války představila svůj desetibodový mírový plán, který podle Zelenského představuje cestu k opětovnému návratu do stavu, v němž je dodržováno mezinárodní právo. Ale Rusko na tento plán z pohledu Zelenského reagovalo jen dalším přívalem lží.

„Podpořit náš lid nyní znamená pochopit, jak důležité je nezůstávat morálně neutrální vůči zlu. Nejde o geopolitiku, nejde o vojensko-politické otázky. Jde o to, že lidé vždy – vždy! – musejí zůstat lidmi, vždy si musejí zachovat lidskost a slušnost,“ apeloval na rakouské politiky.

Sebevědomě před nimi prohlásil, že Ukrajina svůj zápas o svobodu vyhraje a mezinárodní právo bude znovu platit. Že ukrajinská zkušenost pomůže zabránit budoucím válkám a napomůže tomu, že lidé se k sobě budou skutečně chovat jako lidé. Civilizovaně a tak, aby bylo jasné, že zlo je odsouzeno prohrát.

„Osobně ti děkuji, Rakousko,“ zdůraznil Zelenskyj.

Nakonec přidal své tradiční rozloučení v podobě zvolání „sláva Ukrajině“.

BBC upozornila, že více než dvacet poslanců Svobodné strany Rakouska během projevu prezidenta Zelenského opustilo na protest sál. Jsou přesvědčeni, že Zelenskyj svým vystoupením v rakouském parlamentu porušil neutralitu země.

 

Ve druhém projevu se obrátil ke svým spoluobčanům a konstatoval, že všichni Ukrajinci za 400 dní trvání ruské agrese prošlo neuvěřitelnou cestou. Vytrvali. A jdou dál. Dál za vítězstvím. Za vítězstvím, jehož obrysy se začaly rýsovat již při obraně Kyjeva, osvobození Černihivu, osvobození okolí Charkova a dalších měst. Tehdy podle Zelenského projevili Ukrajinci nezapomenutelné hrdinství, a to projevují dodnes. Kupříkladu u Bachmutu.

„V čem spočívá síla Ukrajiny? Pokud máte dobré úmysly, celý svět bude na vaší straně a pomůže vám. Dnes, ve čtyřstý den odporu, plného odporu, chci poděkovat všem ve světě, kteří stojí na straně Ukrajiny. Kdo sdílí náš výklad svobody. Kdo podporuje naše úsilí o spravedlnost. Kdo má stejně pevné přesvědčení, jaké máme my, Ukrajinci... přesvědčení, že svět by měl být založen na pravidlech, na civilizovaných pravidlech – na pravidlech lidskosti, respektu a míru. Proto Ukrajina zvítězí. Protože musí zvítězit svoboda a spravedlnost, lidskost a úcta, mír, který si lidé zaslouží. Děkuji všem našim vojákům a námořníkům, všem našim seržantům a rotmistrům, všem našim důstojníkům a generálům. Děkuji každému, kdo drží tuto frontu – frontu ochrany toho nejlepšího, co lidstvo má. Frontu ochrany toho nejlepšího, co vy a já máme – naši Ukrajinu,“ zaznělo z úst prezidenta.

Vedle vojáků poděkoval také všem, kteří vracejí život do míst zasažených ruským terorem. Poděkoval všem, kteří pomáhají pozůstalým po obětech ruského řádění.

„Na naší zemi nezanecháme ani stopu po Rusku. A nenecháme bez trestu ani žádného nepřítele,“ přislíbil ukrajinský prezident.

„Sláva ukrajinským hrdinům,“ rozloučil se tentokrát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak proto vám klesá podpora, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTen vzadu , 31.03.2023 11:44:03
Díky za vysvětlení.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…