Zelenskyj: Ukrajina nabídne světu, co se naučila

27.04.2023 7:46 | Ze sítí

„Už je jasné, kdy a jak by měla skončit válka, kterou proti nám rozpoutalo Rusko. Proti nám všem,“ sdělil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj italským lidem. Sdělil jim, že teď nejde o nic menšího než o budoucnost ukrajinských dětí. Ale i italských dětí. A popsal, v čem všem bude Ukrajina potřebovat pomoc a v čem všem naopak může Ukrajina pomoct světu. I Itálii. Poté promluvil o rozhovoru s čínským prezidentem Si Tin-pchingem.

Zelenskyj: Ukrajina nabídne světu, co se naučila
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil na konferenci o obnově Ukrajiny v Římě.

„Děkujeme vám za tuto konferenci a váš upřímný zájem o Ukrajinu. Vím, že mi naslouchají stovky italských a ukrajinských firem, a rád bych vás oslovil nejen jako ty, kteří zastupují podnikatelskou sféru, ale také jako otce a matky, syny a dcery, jako představitele vašich obcí, vašich měst, vaší země… Jsme zde zcela odlišní lidé, různé rodiny, různé generace, ale ve skutečnosti nás spojují stejné aspirace. Všichni chceme svobodu a normální vývoj pro naše děti, chceme bezpečí a blahobyt pro naše rodiče. Chceme mír a snadný život pro naše obce a města... a to nás spojuje,“ začal Zelenskyj.

Se zástupci italských firem s italskými politiky a italskými občany chce mluvit o budoucnosti italských dětí. A ukrajinských dětí. Chtěl by mluvit o tom, jak ukrajinským i italským dětem zajistit bezpečí a šanci žít podle svých představ.

„Už je jasné, kdy a jak by měla skončit válka, kterou proti nám rozpoutalo Rusko. Proti nám všem. Proti Ukrajině a našemu společnému evropskému domovu, který dal všem evropským národům šanci na mírový život a prosperitu. Nepochybuji o tom, že můžeme zvítězit. Protože nejen věříme ve svou sílu, ale také stojíme pevně a jednotně bráníme naše společné hodnoty. V jednotě! Kdo zůstává jednotný a neztrácí sílu, vyhrává,“ uvedl Zelenskyj.

Poděkoval Italům, že stojí po boku Ukrajiny a společně dosáhnou toho, že Rusko ve válce, kterou rozpoutalo, prohraje. Ukrajina své zkušenosti z této války nabídne světu, aby se podařily nastavit nové bezpečnostní standardy v Evropě.

Rusko např. během této války ukázalo, že se nezdráhá útočit na energetickou infrastrukturu, což znamenalo, že miliony Ukrajinců měly v zimě problém a vedle toho měly problémy miliony Evropanů, jimž se Rusové postarali o notné zvýšení cen za energie.  

A potom přijde na řadu projekt obnovy Ukrajiny, což bude podle Zelenského obří projekt, který ukáže sílu celé Evropy. A Ukrajina se v této oblasti naučila jednu věc.

„Odpovědí je transformace zelené energie a určitý druh decentralizace výroby. Čím více výrobců zelené energie, tím je systém odolnější. Čím více zdrojů dodávek, tím bezpečněji bude zásobováno každé město, každá obec a každá rodina,“ poznamenal Zelenskyj.

A hned pokračoval.

„Druhým bodem je samotná výstavba. Ukrajinci nikdy nevydají svou zemi nepříteli a nikdy neopustí svou zemi. Přestože stovky našich vesnic a desítky měst byly vypáleny ruským dělostřelectvem a leteckými údery, Ukrajinci jsou schopni je znovu přivést k životu. Není zvykem našich lidí nechávat na své zemi nezhojené rány. Máme obrovskou potřebu obnovit tisíce domů, stovky škol, nemocnic, dopravní a průmyslovou infrastrukturu... Na novém bezpečnostním základě, který by se měl stát typickým pro ostatní země, pro města v těch zemích, kde lidé v dobrých časech na bezpečnost možná nemyslí. Ale uvědomují si, že záruky jsou potřeba. Aby se každý rodič nemusel bát o své dítě ve škole, protože tam je kryt, bezpečné místo, které zaručuje ochranu. Aby každá matka věděla, že v její obci, v jejím městě je bezpečnostní infrastruktura tak dobře organizovaná, že jakýkoli terorista – ať už stát jako Rusko, nebo teroristická organizace – rozhodně prohraje s existujícím bezpečnostním systémem. Vyzývám vaše společnosti, aby s námi takovou bezpečnou budoucnost plánovaly, navrhovaly a budovaly pro nás a pro všechny, kteří chtějí podobnou úroveň bezpečnosti importovat do svých zemí,“ uvedl Zelenskyj.

Svět během této války podle ukrajinského prezidenta také poznal, že potřebuje ukrajinské zemědělské produkty. I díky nim se např. daří snižovat vlny migrace do Evropy.

„Svět si již uvědomil potenciál zemědělského sektoru naší země. Ukrajina je schopna zajistit globální potravinovou stabilitu. Dodávky z Ukrajiny dávají jídlo na stůl milionům rodin v různých zemích včetně Afriky a Asie... Od Alžírska po Etiopii, od Libanonu po Jemen. Bez našich dodávek by v některých zemích zavládl chaos. To znamená, že by došlo k novým vlnám migrace včetně migrace do Evropy,“ upozornil Zelenskyj.

Ukrajina má prý také k dispozici velké množství nerostného bohatství – železnou rudu, titan a další. Ukrajina však chce vybudovat i infrastrukturu na zpracování této produkce přímo na Ukrajině a následný vývoz do světa, což bude podle Zelenského znamenat jak vybudování nových podniků, tak dopravní sítě.

A Evropa by podle Zelenského mohla Ukrajině pomoct ještě v jedné věci. S dodávkami léčiv a v realizaci rehabilitačních programů pro lidi, kteří během ruské agrese utrpěli různá zranění.

Poté poděkoval Italům za pomoc, kterou Ukrajině poskytli a nadále poskytují a rozloučil se zvoláním „sláva Ukrajině“.

Ve druhém projevu se obrátil na své spoluobčany. Těm sdělil, že 44 ukrajinských vojáků se podařilo vrátit z ruského zajetí. Stejně jako v mnoha svých předešlých projevech, i tentokrát ujistil své spoluobčany, že vláda nezapomíná na žádného muže či ženu, vojáky i nevojáky, kteří se dostali do ruského zajetí.

Poté promluvil o rozhovoru s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

„Dnes jsem hovořil s čínským vůdcem. Byl to dlouhý a poměrně racionální rozhovor. Obvykle se říká, že takové rozhovory otevírají možnosti. Nyní se naskýtá příležitost dát nový impulz našim vztahům – Ukrajiny a Číny,“ začal Zelenskyj.

Čína a Ukrajina se podle Zelenského shodují např. na tom, že je třeba chránit svět před jadernými hrozbami, ať už proti dalšímu šíření jaderných zbraní, tak proti rizikům, jaká představuje Záporožská jaderná elektrárna, která není v rukou Rusů ničím jiným než nástrojem k vydírání. I Čína si je podle Zelenského vědoma, že k jaderné energetice je třeba přistupovat velmi opatrně.

Zelenskyj prozradil, že se s čínským prezidentem shodli, že budou v rozhovorech v budoucnu pokračovat.

Nakonec Ukrajincům popsal, jak promluvil k italskému lidu a než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, poděkoval všem, kteří Ukrajině pomáhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Z takového vzkazu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekli-ďas , 27.04.2023 10:52:47
Musí být každý slušný člověk zděšen víc než Milka.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…