Zelenskyj: Ukrajina nikdy nebude zemí ruin, to se Kremlu nesplní

04.04.2023 7:31 | Ze sítí

Emočně velmi náročný moment. Zelenskyj prozradil, že vyjel do jedné z vesnic na severu Ukrajiny, a to, co viděl, jím prý neuvěřitelně otřáslo. „Kreml se nebude moct schovávat za křeslo v Radě bezpečnosti OSN, za plynové trubky ani za nic jiného. Za každý ruský zločin spáchaný na ukrajinském území bude jistě vyvozena právní a spravedlivá odpovědnost,“ přislíbil ukrajinský prezident.

Zelenskyj: Ukrajina nikdy nebude zemí ruin, to se Kremlu nesplní
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uspořádal další výjezdní zasedání generálního štábu. První proběhlo ve městě Dnipro, druhé teď v Černihivu. Rozebírala se prý situace na severu i na východě země.

Zelenskyj prozradil, že při pobytu v regionu prožil emocionálně velmi těžký moment.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

„Navštívili jsme Jahidne, obyčejnou malou vesnici naší Černihivské oblasti, kterou ruští divoši loni proměnili v jeden z největších příkladů týrání lidí na světě. Ruští vojáci si ve škole v Jahidne udělali velitelské stanoviště a všechny vesničany nahnali do sklepa školy. Jako živé štíty. Od 3. do 30. března loňského roku drželi okupanti ve sklepě této školy více než tři sta lidí... Obyčejná vesnická škola, suterén, který je menší než dvě stě metrů čtverečních,“ jal se popisovat situaci Zelenskyj.

„Starší lidé a malé děti, ženy a muži... Nejstarší ženě bylo 93 let, nejmladšímu dítěti necelých šest měsíců. Nikdy neodpustíme zlému státu tento sklep, tento koncentrační tábor v Jahidne, stejně jako všechny ostatní zločiny Ruska proti lidem a lidskosti. A nejen nám. Kreml se nebude moct schovávat za křeslo v Radě bezpečnosti OSN, za plynové trubky ani za nic jiného. Za každý ruský zločin spáchaný na ukrajinském území bude jistě vyvozena právní a spravedlivá odpovědnost. V tribunálu, u Mezinárodního trestního soudu, u ukrajinských soudů,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Poděkoval hostům ze zahraničí, že se jeli podívat na hrůzu do Jahidne s ním. Kupříkladu německý kancléř Robert Habeck.

„Jako vždy mi bylo zvláštní ctí navštívit v nemocnici naše bojovníky, kteří se zotavují z bojových zranění. Poděkovat jim za vše, co pro Ukrajinu dělají, poděkovat jim za jejich víru v Ukrajinu, kterou naši lidé brání, riskujíce to nejcennější – své životy,“ uvedl Zelenskyj.

Nejen v nemocnici prý vyznamenal bojovníky, kteří brání Ukrajinu, poděkoval všem, kteří tak činí, a jedno zvláštní poděkování věnoval všem těm, kteří do regionu na severu Ukrajiny navrací život. „Ukrajina nikdy nebude zemí ruin, bez ohledu na to, jak moc o tom Kreml sní. Jejich sny se nesplní,“ zdůraznil Zelenskyj.

Po návratu do Kyjeva se prý setkal s delegací amerického Kongresu. Spojeným státům poděkoval za všechnu pomoc, kterou Ukrajině poskytují.

„Hovořili jsme samozřejmě o chystaných akcích Ukrajiny. Samozřejmě o našem společném vítězství. Setkal jsem se také s Mikem Pompeem, bývalým ministrem zahraničí Spojených států. Jsem vděčný všem, kteří nám pomáhají bránit svobodu! Zvláště jsem dnes vděčný Dánsku a Norsku za iniciativu vlád předat našim bojovníkům další várku dělostřeleckých granátů. Je to velmi aktuální a užitečné,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, zdůraznil, že je Ukrajina každým dnem silnější.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tento "demokrat" nechal z ukrajinských knihoven odstranit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNorma1 , 04.04.2023 12:56:13
přes 19 milionů knih ruských autorů......

|  6 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …