Zelenskyj: Vezměte nás do EU. Hned

28.02.2022 11:11

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil k válkou sužovanému národu. vyzval ruské okupanty, aby složili zbraně a vrátili se zpět do svých domovů za ukrajinskými hranicemi. A otevřeně si řekl o přijetí Ukrajiny do EU.

Zelenskyj: Vezměte nás do EU. Hned
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

„Nastala těžká doba pro ukrajinský lid. Prožíváme si tolik těžkostí, kolik jiné národy nemusí řešit ani celá desetiletí. Ale zároveň je to zdroj inspirace pro ostatní. Když mluvím s našimi partnery, tak každý říká, jak si nás váží za to, co předvádíme,“ začal Zelenskyj.

Českým divákům jeho slova zprostředkovala Česká televize.

Svým spoluobčanům prozradil, že obětí ruské agrese je bohužel také 16 ukrajinských dětí. Invazní síly vyslané na Ukrajinu Vladimirem Putinem však podle Zelenského páchají i další hrozné věci. Ale ducha Ukrajinců to podle něj nezlomí. Naopak to všechny Ukrajince posílí v odhodlání vytrvat a odrazit okupanty. Ty Volodymyr Zelenskyj vyzval, aby složili zbraně a vydali se domů. Už teď na Ukrajině padlo na 4500 vojáků ruského agresora a podle Zelenského není nutné, aby umírali další.

„Zanechte v Ukrajině svou vojenskou techniku a utečte,“ vyzval prezident ruské vojáky v jejich mateřštině.

Poděkoval západním spojencům, že na Ukrajinu konečně posílají zbraně a munici ve větším množství a otevřeně požádal o přijetí Ukrajiny do EU. Svým hrdinským odporem si podle něj Ukrajinci vysloužili právo na prakticky okamžité přijetí do EU.  

„Včera jsem hovořil s paní von der Leyen o tom, aby tyto dodávky byly ještě více znásobeny. Naši vojáci bojují nejen za nás, ale za celou Evropu. Za všechny země EU. Za svobodu a demokracii. To nám dává plné právo žádat následující. Prosíme Evropskou unii, aby neprodleně přijala mezi sebe naši zemi. Jsem přesvědčen, že by to bylo spravedlivé a jsem si jistý, že jsme si to zasloužili a že to je možné,“ zdůraznil Zelenskyj.  

Nakonec oznámil, že i Ukrajincům dosud sedícím za mřížemi, byla dána možnost vyjít na svobodu. Za splnění dvou podmínek. Zaprvé musí jít o zločince, kteří se dopustili jen lehčích trestných činů. A za druhé musí tito trestanci být odhodláni k tomu vzít do ruky zbraň a bránit svou zemi před ruskými agresory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…