Zelenskyj: Vrátili jsme zajaté bojovníky z Azovstalu

11.04.2023 8:14 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, oznámil, že se na Ukrajinu vrátilo několik živých obránců Azovstalu, kteří v těchto ocelárnách v Mariupolu upadli na jaře loňského roku do ruského zajetí. Domů se prý podařilo dostat na 100 Ukrajinců. Zelenskyj děkoval všem, za dobře odvedenou práci. Ale děkoval také britskému miliardáři, Němcům a iráckému premiérovi. Za to, že svými snahami ve prospěch Ukrajiny pomáhají přibližovat porážku ruského agresora.

Zelenskyj: Vrátili jsme zajaté bojovníky z Azovstalu
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

„Dnes mám dobré zprávy od našeho týmu, který se snaží dostat domů zajaté bojovníky. Vrátilo se 100 bojovníků, 80 mužů a 20 žen. Jsou mezi nimi vojáci, pohraničníci, mariňáci, příslušníci národní gardy. Mimochodem, jsou mezi nimi i bojovníci z Azovstalu,“ prozradil Zelenskyj s tím, že stovky rodin teď mají opravdu radostné Velikonoce. „Samozřejmě pracujeme na navrácení všech našich lidí z ruského zajetí. Pamatujeme na všechny. Všichni se vrátí,“ ujistil své spoluobčany. Poděkoval jak lidem, kteří se na výměnách podílejí, tak Ukrajincům, kteří zajímají ruské vojáky, aby bylo koho nabízet do výměn. A speciálně poděkoval všem, kteří pomáhají navrátilcům s adaptací na normální život. „To je velmi důležité,“ zdůraznil Zelenskyj.

Poté své spoluobčany ujistil, že pokračuje v diplomatické práci ve prospěch Ukrajiny. V pondělí prý hovořil s premiérem Iráku. Podle Zelenského spolu debatovali o spolupráci obou států. Prezident informoval předsedu vlády o situaci na Ukrajině, a o desetibodovém mírovém ukrajinském plánu.

Hovořil prý také s premiérem Řecka. O podobných tématech jako v předchozím případě. A tady prý navíc velmi děkoval řeckému premiérovi za pomoc, kterou Řecko poskytuje Ukrajincům.

Zmínil také setkání s britským podnikatelem Richardem Bransonem, s miliardářem, který vlastní značku Virgin. „Je to dávný přítel Ukrajiny. Podporuje nás od roku 2014 slovy i konkrétními činy. Teď se rozhodl připojit k našim ambasadorům na platformě Unitted24. Jsem mu za to velmi vděčný,“ poznamenal Zelenskyj. Hovořili jsme o tom, jak jeho globální vliv může pomoci při obnově Ukrajiny,“ vysvětloval.

Zelenskyj poděkoval taktéž Německu za další vojenskou i humanitární pomoc Ukrajině, ať už jde o lékařskou pomoc, nebo o zbraně, Zelenskyj zdůraznil, že si jí Ukrajinci váží. „Protože jde o pomoc, která nám umožňuje čelit ruskému teroru a rozšiřuje možnosti armády,“ konstatoval ukrajinský prezident.

S děkováním ale ještě neskončil. Poděkoval i všem dalším zahraničním partnerům, kteří Ukrajině poskytují pomoc. „Slovo porážka by mělo jít ruku v ruce se slovem agresor. Toto spojení se prosadí jen ukrajinským vítězstvím a já děkuji každému, kdo toto vítězství každý den přibližuje,“ pravil Zelenskyj. Ať už v bojích u Bachmutu, u Avdiivky, ale i prací v zázemí, nebo prací v zahraničí.

„Sláva Ukrajině,“ rozloučil se tradičním zvoláním.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vrátili jsme ???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 11.04.2023 9:21:43
Jak jste mohli vrátit něco, na co jste neměli žádný vliv ? Snad "Vrátili nám" zajaté ..., NE "vrátili jsme" ? Copak o tom vrácení jste rozhodovali vy, na Ukrajině ??? POMATENEC, navíc nacista !

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…