Zelenskyj: Vraždění civilistů je zločin. Jste zodpovědní

23.03.2022 7:21 | Ze sítí

Budeme pracovat, budeme bojovat. Budeme bojovat do posledního dechu. Až do vítězného konce. Takto ke svým spoluobčanům znovu promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinským ozbrojeným silám se podle prezidenta dál daří vzdorovat ruským agresorům. Na internetu koluje video z jednoho z údajných ukrajinských protiútoků. Podívejte se sami. Lidé neskládají zbraně i v Mariupolu, kde Rusové pro zdejší obyvatele vytvořili peklo na zemi.

Zelenskyj: Vraždění civilistů je zločin. Jste zodpovědní
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Svobodný lide svobodné Ukrajiny, dnešek je jedním ze dnů, po kterých můžeme s jistotou říct, že celý svět stojí za námi,“ sdělil prezident Ukrajinkám a Ukrajincům. 

„Dnes jsem hovořil s papežem Františkem. O tom, jak dosáhnout míru pro Ukrajinu, ale také o zvěrstvech okupantů,“ pokračoval Zelenskyj, když vypočítával, s kým vším hovořil. Papeže prý Zelenskyj požádal, aby v těchto pro Ukrajinu rozhodujících časech přijel na Ukrajinu a podpořil lid sužovaný válkou. Podle Zelenského bude možné takovou cestu zrealizovat.

Vedle papeže Františka ale Zelenskyj hovořil také k italským poslancům a senátorům a z jejich slov prý cítil vřelou podporu. Stejně jako před tím kongresmany v USA a německé poslance, žádal i Italy, aby ještě více zatlačili na Rusko, které rozpoutalo tuto válku, dalším balíkem sankcí. Takové sankce by podle Zelenského měly ovlivnit život těch, kteří drží v chodu ruskou válečnou mašinérii. Tito lidé by podle něj měli přijít o své jachty, o své peníze na účtech, o všechno. Aby alespoň po ekonomické stránce pocítili, co to znamená nést vinu za rozpoutání války proti Ukrajině.

„A já věřím, že nové sankce budou přijaty. Budou přijaty během příštího týdne,“ ujistil své spoluobčany Zelenskyj.

Italským politikům poděkoval za jednoznačnou podporu ukrajinského členství v EU.

„Hovořil jsem také se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. O naší spolupráci a bezpečnosti, o dalším rozvoji Ukrajiny jako budoucího člena EU,“ uvedl Zelenskyj.

Mluvil prý také s kanadským premiérem Justinem Trudeauem a probírali spolu nadcházející summit G7 a blížící se summit NATO. „Justin Trudeau nás podporuje. Speciálním tématem jsou budoucí garance bezpečnosti Ukrajiny. „Ty jsou důležité nejen pro nás, ale také pro sousední země,“ zdůraznil Zelenskyj.

Poděkoval řeckému ministrovi zahraničí za to, že se snaží zorganizovat další pomoc lidem z těžce zkoušeného Mariupolu, který je již třetí týden obklíčený ruskými okupanty a lidé nemají ve městě ani dost pitné vody, natož dostatek jídla a dalších věcí potřebných k životu.

„Lidé v tomto městě přežívají v naprosto nelidských podmínkách. V podmínkách totální blokády. Bez jídla, bez vody, bez léků, pod neustálou palbou, pod tlakem nekončícího bombardování. My se už týden snažíme domluvit na stabilním humanitárním koridoru. Ale ruští okupanti tyto naše snahy ničí. Neustálým ostřelováním, neustálým terorem. Dnes ruští okupanti přepadli další z kolon ukrajinských uprchlíků. Na předem domluvené trase u města Manhuš,“ rozčiloval se Zelenskyj. Město Manhuš leží západně od Mariupolu a na sever od Jalty. „Přesto se dnes podařilo osvobodit 7026 lidí z obklíčeného Mariupolu. Zítra budeme v této veledůležité práci pokračovat,“ uvedl ukrajinský prezident.

Další humanitární koridory se prý ukrajinská vláda snaží domluvit pro Charkov, Záporoží a jiné regiony, které to potřebují.

Ukrajinský prezident také prozradil, že byl vytvořen on-line systém, prostřednictvím něhož se může každý zapojit do poskytování humanitární pomoci. Jde o stránku help.gov.ua. „Tady se dočtete, jak potřebné věci nakoupit a jak je poslat tam, kde je potřebují nejvíc. ... Za dva týdny už naše země obdržela na 100 tisíc tun humanitární pomoci,“ uvedl Zelenskyj.

Z úst Zelenského také zaznělo, že úspěchů dosahuje i ukrajinská armáda, která prý ničí ozbrojené síly nepřítele severně od okupovaného Chersonu. Z útoku koluje na internetu i video.

Prý byl zničen i jeden z bombardérů, které rozsévaly smrt a zkázu v Mariupol. „A to se stane každému, kdo zabíjí naše lidi. Mírumilovné občany mírumilovné země,“ pronesl s odkazem na zničený bombardér prezident  „Chtěl bych znovu připomenout všem ruským pilotům, že vraždění civilistů je zločin. A za tyto zločiny vy ponesete odpovědnost. Není důležité, zda se tak stane dnes, nebo až zítra. Ale stane se to,“ pokračoval velitel všech ozbrojených sil své země.

Současně však své občany ujistil, že spolu se svými kolegy se snaží všemi myslitelnými cestami dotlačit k uzavření míru. „K ukončení téhle brutální války,“ zdůraznil Zelenskyj s tím, že jednání se vedou on-line den co den a přes občasné skandální výroky Rusů se podle Zelenského i tato jednání krok po kroku sunou kupředu.

„Jsem vděčný všem prostředníkům na mezinárodní úrovni, kteří bojují za Ukrajinu, kteří bojují za Evropu, kteří bojují za pravdu, kteří Moskvě ukazují reálný stav věcí i na bojištích. Svět nikdy nepřestane hájit pravdu. Naši pravdu. ... My v tomto boji neustaneme, dokud nevyhrajeme. A my vyhrajeme,“ ujistil všechny Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…