Zelenskyj: Zatykač na Putina? Bod obratu

20.03.2023 8:11 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj shrnul dění minulého týdne. Popsal, kde všude ruští teroristé, jak nazývá ruské agresory, udeřili, v kolika ukrajinských městech vraždili a jmenovitě poděkoval několika statečným Ukrajincům, kteří odstraňují výbušná zařízení nastražená okupanty. Jde prý o stovky tisíc kusů nebezpečného vybavení.

Zelenskyj: Zatykač na Putina? Bod obratu
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Kamjanske v Záporožské oblasti, Beryslav v Chersonské oblasti, Marhanec v Dněpropetrovské oblasti, Avdijivka, Kramatorsk a Kostiantynivka v Doněcké oblasti, Kostiantynivka v Sumské oblasti. To všechno jsou města, která v posledním týdnu čelila útoku ruských raket – ruských teroristů, jak je nazývá Zelenskyj. „Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své příbuzné, o své blízké...“ zaznělo od ukrajinského prezidenta.

Podle Zelenského nastal bod obratu a teď už se zdá, že pachatelé válečných zločinů mohou být potrestáni. „Zlý stát se bude zodpovídat z každého teroristického činu proti Ukrajincům. Tento týden konečně přinesl skutečně významný mezinárodní právní výsledek pro Ukrajinu, pro spravedlnost. Existuje zatykač Mezinárodního trestního soudu na ruského vůdce, a to je bod obratu,“ pravil Zelenskyj s tím, že Rusové ponesou odpovědnost za to, co napáchali. „Odpovědnost za každý úder na Ukrajinu, za každý zničený život, za každé deportované ukrajinské dítě... A samozřejmě za každý projev destabilizace světa způsobený ruskou agresí,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Poděkoval všem, kteří Ukrajině poskytují finanční dary. Lidem z celého světa – z více než stovky zemí, od tisícům dárců. Podle Zelenského jsou to obyčejní lidé, soukromé společnosti, které pomáhají nakupovat drony pro ukrajinskou armádu, kupovat sanitky, obnovovat nemocnice i infrastrukturu.

„Svět chápe, co se děje. Svět vidí, jak statečně a ušlechtile naši lidé bojují. A proto se nám daří mobilizovat podporu jak předních mocností, tak miliard lidských srdcí po celém světě. Jsem vděčný každému, kdo věří v Ukrajinu a kdo nám pomáhá obnovit bezpečnost!“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Poděkoval také Ukrajincům, kteří den co den odklízejí miny a jiná výbušná zařízení nastražená okupanty. Podle Zelenského jde o stovky tisíc nebezpečných zařízení a kusů nevybuchlé munice.

„Chtěl bych pochválit pyrotechniky Státní pohotovostní služby. Oleksandra Dvoreckého z Ternopilu a Romana Šutyla z Luhanské oblasti, kteří v Chersonské oblasti působí už téměř šest měsíců v kuse a vracejí Ukrajincům bezpečnost. Děkujeme! Děkuji Romanu Radavčukovi z Kyjevské oblasti, který pracuje v Mykolajivské oblasti při odminování energetických zařízení. Děkuji Vasylu Popovyčovi z Černivců za odminování v Doněcké oblasti. Děkuji Jevhenovi Zacharovovi z Kyjeva za odminování v Charkovské oblasti. Přeji brzké uzdravení Jevhenovi Melnykovi, Andreji Makovijčukovi, Vitaliji Rudenkovi, Volodymyru Kljapčukovi, Vladyslavu Bakovi... Jedná se o pyrotechniky Státní záchranné služby, kteří odklízeli území Chersonské oblasti a byli zraněni. Jsem vděčný specialistům na výbušniny naší policie. Andriji Ilkivovi a Tarasu Salovi, kteří pracovali v deaktivovaných oblastech Kyjevské a Charkovské oblasti. Jsem vděčný Anatoliji Čečelnickému za odminování v Mykolajivské oblasti. Jsem vděčný Ihoru Zabolotnému, Tetianě Kuzubové, Valeriji Onulovi, Maryně Ostrovské a Vjačeslavu Iarovému za odminování v Charkovské, Doněcké, Černihovské, Chersonské a Kyjevské oblasti. Jsem vděčný ženistům Národní gardy Ukrajiny a našim ozbrojeným silám!“

Zelenskyj přislíbil, že Ukrajinci nakonec svou zemi očistí od všeho zlého, co na Ukrajinu zavlekli ruští agresoři. Zdůraznil, že Ukrajinci jsou v této snaze jednotní a jednotný je i svobodný svět, který v této věci stojí za nimi.

Nakonec přidal zvolání „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co Minské dohody, dodržuje Zelenský?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 20.03.2023 10:24:21
Jestli ne,měl by se jít kát do Haagu. Ale tam mu nic neudělají, nemají na něj objednávku.

|  5 |  1

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…