Zelenskyj: Zřídit tribunál pro ruské zločiny. Varování pro agresory

06.10.2022 7:43 | Ze sítí

Při debatě v Paříži na téma „válka a právo“ prezident Volodymyr Zelenskyj všem připomínal, že válečné zločiny spáchané na Ukrajině jsou hrozné. Ale vůbec nejhorší je samotný zločin rozpoutání války. Zelenskyj v Paříži volal po tom, aby byli tvrdě potrestáni i ti, kteří válku proti Ukrajině nechali rozpoutat. Ve své druhé promluvě se obrátil na ruské okupanty. Neodpustil si ironickou poznámku a poté Rusům sdělil, že už prohráli.

Zelenskyj: Zřídit tribunál pro ruské zločiny. Varování pro agresory
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na pařížské veřejné debatě na téma „válka a právo“. Znovu tvrdě uhodil na Rusko.

Zelenskyj vytáhl na světlo jeden příklad. Příklad raketového útoku Ruské federace, po kterém umíraly děti.

„30. září letošního roku. Záporožská oblast na Ukrajině. Ráno - 7:10 hodin. Ruská armáda vypálí 16 raket na území oblasti a města Záporoží. Z nich 4 rakety jsou sestřeleny našimi silami protivzdušné obrany. Devět raket zasáhlo jeden ze závodů, podnik byl zničen. A další 3 ruské rakety zasáhly kontrolní stanoviště na silnici - místo, kde se nacházely desítky lidí. Obyčejných lidí v obyčejných autech. Celkem bylo toho rána zraněno 122 lidí. Třicet lidí zemřelo. Včetně 2 dětí. Dívce bylo 10 let. A chlapci bylo 14 let,“ uvedl ukrajinský prezident.

Podobných útoků Rusko na Ukrajině podniklo od roku 2014 tisíce. Umíraly přitom lidé.

Posluchačům připomněl, že ruští agresoři páchali válečné zločiny v Buči, v Mariupolu, ale také v nedávno osvobozeném Lymanu a v mnoha dalších městech. V této souvislosti využil jeden citát.

„Zahájení útočné války je tedy nejen mezinárodním zločinem; je to nejvyšší mezinárodní zločin, který se od ostatních válečných zločinů liší jen tím, že v sobě obsahuje nahromaděné zlo celku.“

Citát pochází z materiálu Norimberského tribunálu, který soudil válečné zločiny po druhé světové válce.

Ukrajinský prezident zdůraznil, že všechno zlo začíná tím, že někdo rozpoutá válku proti jiné zemi. Jako teď Rusko proti Ukrajině.

„Co znamená raketový úder na obyčejné lidi v obyčejných autech na kontrolním stanovišti kdesi uprostřed Záporožské oblasti na Ukrajině? To je zločin spáchaný konkrétními ruskými vojáky, kteří rakety odpálili. To je zločin konkrétního velitele, který raketový úder nařídil. A je to zločin těch, kteří zahájili ozbrojenou agresi proti Ukrajině, v jejímž rámci se tento a tisíce dalších podobných úderů staly možnými. A také - v jejímž rámci se staly možnými popravy civilistů, mučení a popravy zajatců, znásilňování žen a dětí, nálety na běžné obytné budovy, používání zakázaných min a munice,“ zdůraznil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident připomínal všem, že všichni tito pachatelé musí být dopadeni a souzeni. Opakovaně zdůraznil, že musí být dopadeni a souzeni opravdu všichni.

„Ale... Musíme postavit před soud ty, jejichž rozhodnutím to všechno začalo. Ty, kteří spáchali původní zločin. Zločin, v němž se koncentruje veškeré zlo, které projevili ruští okupanti. A my stále nemáme takovou institucionální základnu, abychom ruské politické a vojenské vedení pohnali k odpovědnosti za zločin agrese,“ řekl jasně ukrajinský prezident.

Vyjádřil vděčnost všem, kteří Ukrajincům pomáhají v rozkrývání a v dokumentaci ruských válečných zločinů a připravují podklady pro budoucí rozhodnutí Mezinárodního trestního tribunálu. Zelenskyj však v této souvislosti volal po zřízení zvláštního tribunálu pro Rusko. Tento zvláštní tribunál má podle Zelenského soudit nejvyšší politické vedení Ruské federace.

„Až uzavřeme dohodu a zřídíme Zvláštní tribunál pro ruskou agresi, bude samotný fakt přípravy obžaloby a vydání zatykače na ty, kdo plánovali a nařídili zahájení této agrese, tím nejsilnějším signálem pro všechny ostatní potenciální agresory na světě, že válka je nevyhnutelně trestána a viníci jsou pohnáni k odpovědnosti; že právo vždy platí a zákon má vždy přednost; a lidskost je zaručeně chráněna. Proto říkáme, že právo může zaručit mír a spravedlnost. Může! Všem. Ale pouze tehdy, pokud vytvoříme potřebnou instituci,“ zaznělo od Zelenského.  

Vedle potrestání viníků volal také po reparacích, které musí Rusko Ukrajině zaplatit jako náhradu za to, co všechno na Ukrajině zničilo.

„Již nyní, v říjnu, nabízíme všem, kdo si váží mezinárodního práva, aby podpořili zásadní rezoluci na Valném shromáždění OSN. Rezoluci potvrzující mezinárodněprávní závazek Ruska zaplatit reparace za tuto válku a uznávající potřebu kompenzačního mechanismu, jehož prostřednictvím lze takový závazek realizovat. Agresor musí plně zaplatit za krutost a zkázu, kterou rozpoutal,“ volal v projevu v Paříži Zelenskyj.

A hned přišel s dalším citátem.

„Zločiny proti mezinárodnímu právu páchají lidé, nikoliv abstraktní entity, a pouze potrestáním jednotlivců, kteří se takových zločinů dopouštějí, lze prosadit ustanovení mezinárodního práva,“ citoval Zelenskyj znovu z listin Norimberského procesu s dodatkem, že jednoho dne se budou studenti práva učit také z rozsudku, který mezinárodní soud vynese nad strůjci ruské války proti Ukrajině.

„Vyzývám vás všechny, abyste se podíleli na zřízení příslušných právních institucí. Každý, kdo se nyní připojí k obnovení spravedlnosti, se připojí k zajištění dlouhodobého míru pro nás všechny v Evropě a ve světě. Viníci nemají šanci! Žádná šance pro agresi! Ať zvítězí právo,“ volal Zelenskyj.

A na závěr na rozloučenou přidal tradiční zvolání „sláva Ukrajině“.

 

 

Ve svém druhém projevu promluvil k Ukrajincům a Ukrajinkám a popsal jim, jak se vyvíjí situace na frontě. Nemalou část středy prý totiž zasvětil jednání s generálním štábem.

„Konkrétní otázky, které štáb projednával, samozřejmě nemohu prozradit. Ale většina zpráv, přijatých hlášení a schválených plánů Ukrajince určitě potěší. A rozhodně rozčílí okupanty. Jen během tohoto dne byly v Chersonské oblasti osvobozeny od falešného referenda a stabilizovány takové osady jako Novovoskresenske, Novohryhorivka a Petropavlivka. A operace pokračuje,“ prozradil.

Příslušníkům vzdušných sil poděkoval za to, že úspěšně sestřelují íránské drony, které proti Ukrajině využívá Ruská federace. „Díky za přesnost, hoši!“ zvolal Zelenskyj.

Poté se obrátil přímo na ruské okupanty.

„I kdybyste někde na světě našli nějakou jinou zbraň se stejným ‚přirozeným‘ názvem pro váš ‚ruský svět‘, jako jsou tyto íránské ‚šachy‘, kterými se snažíte bombardovat naše města, jako je Bílá Cerkev... Stejně vám to nepomůže. Už jste prohráli. Prohráli jste, protože i teď, 224. den totální války, musíte své společnosti vysvětlovat, proč je to všechno potřeba: tato válka, falešná mobilizace a sebezničení všech perspektiv vašeho národa,“ řekl jasně.

Naproti tomu Ukrajinci podle Zelenského vědí, že bojují za svou vlast, vědí, že bojují na své půdě a dobře vědí, že to oni byli napadeni. To jim na rozdíl od Rusů dává sílu vytrvat a vytlačovat okupanty ze své půdy. A ukrajinská vláda na osvobozených územích obnovuje výplatu důchodů a lidem poskytuje potravinovou i další pomoc.

„Ukrajinci vědí, za co bojují. A stále více občanů Ruska si uvědomuje, že musí zemřít jen proto, že jeden člověk nechce ukončit válku. Je zřejmé, kdo vyhraje,“ pravil Zelenskyj.

Prozradil též, že Ukrajina podala přihlášku k pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2030. Pořádání mistrovství Ukrajina nabízí společně se Španělskem a Portugalskem.

Poté poděkoval všem, kteří na jedné straně pomáhají Ukrajině a na straně druhé tlačí na Rusko, aby ukončilo válku.  A nakonec se již podruhé rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…