Zelenskyj europoslancům: Rusové zničí vše. Toto musíte udělat

15.12.2022 8:24 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, promluvil k poslancům Evropského parlamentu a řekl jim, co by měli udělat. Vedle toho jim mnoha slovy děkoval za veškerou podporu, kterou EU Ukrajině poskytuje. Obrátil se také ke svým spoluobčanům. Těm popsal situaci na frontě. A zdůraznil, že pověst Ruska, všechny jeho vlajky, jsou potřísněny krví ukrajinských dětí.

Zelenskyj europoslancům: Rusové zničí vše. Toto musíte udělat
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil u příležitosti předávání Sacharovovy ceny, kterou uděluje Evropský parlament. Zelenskyj promluvil jménem všech Ukrajinců a zdůraznil, že chtít odtrhnout Ukrajinu od Evropy je zločinem.

„A takový zločin vidíme i nyní - teroristickou válku Ruska proti Ukrajině a Evropě. Tak tomu bylo i v minulosti, kdy se tyranie pokoušela podmanit si Ukrajince a zbavit svobody všechny Evropany. Ale když nyní zvítězíme my - Ukrajinci a všichni Evropané - zvítězíme tak, že už nikdy nebude docházet k pokusům připravit Evropu o Ukrajinu a svobodu. Zvítězíme tak, že už nebude žádný pokus o uplatnění genocidní politiky vůči našemu lidu, a to jak na Ukrajině, tak v celé Evropě,“ řekl Zelenskyj.

Rusové podle něj ničí všechno, na co přijdou. Jak bylo vidno v Mariupolu, teď v Bachmutu i v dalších městech, Rusové jsou schopni srovnat celá města se zemí. Navíc po sobě nechávají nastražené miny, které usmrcují ukrajinské civilisty, policisty i vojáky, kteří čistí osvobozená území.

„Možná až po skončení této války, až osvobodíme celou naši zemi a budeme moci objevit všechny hroby obětí ruského teroru, budeme moci říci, kolik životů si tyranie tentokrát vzala. Nyní známe tisíce jmen mrtvých. Bohužel jich může být ještě mnohem více. Žádám vás všechny, abyste minutou ticha uctili památku všech ukrajinských mužů, všech ukrajinských žen, všech dospělých i dětí, všech vojáků i civilistů, jejichž životy si tato hanebná válka vyžádala!“ žádal europoslance.

„Vážení přátelé! Je třeba jednat hned - nečekat na konec války - pohnat k odpovědnosti všechny, kdo ji rozpoutali, a zabránit opakování agrese. To bude nejúčinnější ochrana svobody, lidských práv, právního státu a dalších našich společných hodnot, které ztělesňuje zejména toto ocenění Evropského parlamentu - Sacharovova cena. Jsem vděčný všem, kteří vyšetřují a pomáhají vyšetřovat zločiny okupantů na Ukrajině, kteří pátrají po informacích o ruských vrazích a teroristech. Jsem vděčný Mezinárodnímu trestnímu soudu, který úzce spolupracuje s ukrajinskými prokurátory a má jasný záměr zajistit spravedlnost za to, co okupanti spáchali na území naší země. A jsem vděčný všem představitelům a státům, všem politikům a mezinárodním organizacím, kteří s námi spolupracují a vynakládají veškeré možné úsilí na vytvoření tribunálu pro zločin ruské agrese proti Ukrajině. Vyzývám vás všechny, vaše strany a státy, abyste tuto práci účinně podpořili!“ pokračoval.

Konkrétní Rusové musí být podle Zelenského potrestáni za to, co napáchali. Celý svět musí vědět, že zločin nezůstane bez trestu. Pokud každý potenciální budoucí agresor uvidí, že ruské zločiny nezůstaly bez trestu, bude to nejlepší prevence proti válečné agresi.

Nakonec speciálně poděkoval předsedkyni Evropského parlamentu Robertě Metsolaové, která přijela do Kyjeva v době, kdy bylo město pod palbou. Zelenskyj ocenil její odvahu.

Pak přidal už jen tradiční rozloučení „sláva Ukrajině“


 

Svůj druhý projev určený ukrajinským spoluobčanům zahájil poděkováním všem, kteří chrání ukrajinské nebe. Protivzdušná obrana prý odrazila další silný ruský raketový a dronový útok.

„Oblohu Kyjevské oblasti brání 96. protiletadlová raketová brigáda vzdušných sil. Děkuji vám! Celkem bylo sestřeleno 13 letounů Šahíd. To je 13 zachráněných objektů infrastruktury, to jsou zachráněné životy. Za jedno dopoledne,“ prozradil.

Na zasedání generálního štábu prezident probíral situaci na frontě. V Donbasu prý zůstává situace velmi složitá. Každý metr získané země je vykoupen ukrajinskou krví.

„Dnes jsem o tom mimochodem mluvil v projevu v Evropském parlamentu. Rusko ničí v Donbasu jedno město za druhým, jako Mariupol, jako Volnovacha, jako Bachmut. Obrana v takových podmínkách není jen hrdinství, je to něco víc. A já děkuji všem našim bojovníkům, kteří odolávají tlaku okupantů,“ pravil Zelenskyj.

„Chtěl bych vyzdvihnout bojovníky 46. samostatné letecké mobilní brigády, kteří velmi obratně a statečně porazili nepřítele při dalším útoku a donutili ho ustoupit. Výborně! Rád bych také upozornil na bojovníky 80. a 95. samostatné výsadkové brigády, kteří bojují na směru Kreminna - a to velmi účinně. Děkuji vám, bojovníci! Připravujeme dohody, které posílí naše obranné schopnosti a poskytnou Ukrajině větší operační možnosti,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Prozradil, že hovořil s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Bachem. Prý na něj apeloval, aby neumožňoval návrat ruských sportovců do mezinárodních soutěží. Takovýto návrat by podle Zelenského Rusko okamžitě využilo a prezentovalo věc tak, že svět schvaluje zvěrstva, která ruští vojáci páchají na Ukrajině.

„Když dostáváme zprávy jako dnes z Chersonu, kde při dalším ruském ostřelování zahynulo dítě, chlapec... Bylo mu osm let... Můžeme říci jen jedno: bílá nebo jakákoli neutrální vlajka je pro ruské sportovce nemožná, všechny jejich vlajky jsou potřísněné krví,“ zlobil se ukrajinský prezident.

Pomluvil též o návratu dalších 64 vojáků z ruského zajetí a jako již mnohokrát zdůraznil, že spolu s celým svým týmem dělá vše pro to, aby se z ruského zajetí dříve či později dostali všichni Ukrajinci.

I svůj druhý projev zakončil zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…