Zelenskyj ihned po inauguraci rozpustil parlament

20.05.2019 18:15

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v pondělí ujal úřadu, ihned po inauguraci poslancům sdělil, že rozpouští parlament. Podle kyjevských médií si tím chce půl roku před volbami zajistit podporu parlamentu, v němž nyní nemá prakticky žádné stoupence. Jako svůj hlavní úkol označil konec války v Donbasu, informovala ČTK.

Zelenskyj ihned po inauguraci rozpustil parlament
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Zelenskyj v inauguračním projevu sdělil, že jeho prioritou je hlavně zastavení palby na východě země, kde proti sobě stojí ukrajinská armáda a proruští separatisté. Prohlásil také, že k dialogu s Moskvou může dojít jen v případě, že Rusko Ukrajině vrátí okupovaná území a zajistí návrat válečných zajatců.

Nový prezident vyzval k návratu do vlasti Ukrajince, které válka vyhnala z domovů. Ceremoniálu se zúčastnilo na padesát zahraničních delegací a bývalí ukrajinští prezidenti Leonid Kravčuk, Leonid Kučma, Viktor Juščenko a Porošenko.

Na inauguraci Zelenskyj přišel pěšky, cestou do parlamentu se zdravil s občany a nebránil se ani selfie. Podle novinářů chtěl posílit image skromného, lidového a spravedlivého prezidenta. V projevu také požádal zaměstnance veřejných institucí, aby v kancelářích nevyvěšovali jeho portrét.

V projevu ostře zkritizoval ukrajinskou vládu. „Jen rozhazuje rukama a říká, že nemůže nic dělat. Není to pravda. Může vzít kus papíru a pero a uvolnit místo těm, kdo bude myslet na budoucí pokolení, a ne na budoucí volby. Myslím, že lidé by to ocenili,“ konstatoval.

Popsal své představy o budoucnosti země: „Musíme se stát Islanďany ve fotbalu, Izraelci v obraně rodné země, Japonci v technologiích, Švýcary v umění žít šťastně vedle sebe. Naším prvním úkolem je zastavení palby na Donbasu... bude-li to zapotřebí, jsem připraven obětovat svou funkci, aby byl nastolen mír.“

Jeho okamžité rozhodnutí o rozpuštění jednokomorové sněmovny dává ukrajinské Nejvyšší radě nanejvýš poslední dva měsíce na její práci. Do šedesáti dnů musejí být podle ústavy vypsány nové mimořádné volby. Po Zelenského inauguraci rovnou ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman oznámil, že ve středu po zasedání vlády podá demisi.

Během dvou měsíců by měli být také podle Zelenského vyměněni ministr obrany, šéf tajné služby SBU a generální prokurátor, kteří už většinou novému prezidentovi své posty nabídli. Jejich odchod ale musí parlament schválit.

Nejsilnější ukrajinská parlamentní strana Blok Petra Porošenka podle první reakce nehodlá zpochybnit právo nově zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského na vyhlášení mimořádných parlamentních voleb a jeho krok přijala s pochopením. Zelenskyj se záměrem rozpustit parlament netajil už před dnešní inaugurací, protože v nynější sněmovně nemá prakticky žádné stoupence.

Ruský prezident Vladimir Putin nemá v plánu žádný kontakt s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Podporu nového ukrajinského prezidenta dnes naopak vyjádřil vedoucí delegace USA na Zelenského inauguraci, ministr energetiky Rick Perry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…