Zelenskyj jednal s hlavami Wall Streetu. Zastání pro obilí z Ukrajiny

21.09.2023 8:42

Howard Graham Buffett, syn miliardáře Warrena Buffetta, se zastal ukrajinských farmářů. „Výsledek toho, co se stane na Ukrajině, bude mít obrovský dopad na Spojené státy po celá desetiletí,“ zdůraznil mimo jiné. Ve stejné době se ukrajinský prezident Zelenskyj sešel s vlivnými osobnostmi z Wall Streetu a dalšími významnými mocenskými hráči, mezi nimiž podle CNN nechyběl ani Henry Kissinger nebo miliardář Mike Bloomberg.

Zelenskyj jednal s hlavami Wall Streetu. Zastání pro obilí z Ukrajiny
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Mezi Ukrajinou a Polskem zhoustlo napětí kvůli polskému zákazu dovozu ukrajinské zemědělské produkce do země. K témuž kroku přistoupilo také Slovensko a Maďarsko, ale Polsko od počátku války patří vedle Spojených států k největším podporovatelům Ukrajiny.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34151 lidí

Howard Graham Buffett, syn miliardáře Warrena Buffetta, sám někdejší politik, investor, ale také farmář, dnes radí Ukrajincům, jak přečkat v časech války a jak postupovat po ní. V rozhovoru pro server Kyiv Post promluvil o ukrajinských zemědělcích.

Vidět ukrajinské zemědělce, kteří „pomáhali nakrmit svět“, ale nyní sami potřebují distribuční centra potravin kvůli ruské invazi, je „ta největší ironie, jaké jsem kdy byl v životě svědkem,“ pravil Buffett.

„Je to prostě špatně,“ dodal posléze.

Buffet také řekl, že Ukrajina musí „rozhodně“ vyhrát válku, a to nejen pro svůj vlastní prospěch, ale pro prospěch celého světa. „Výsledek toho, co se stane na Ukrajině, bude mít obrovský dopad na Spojené státy po celá desetiletí,“ zdůraznil ještě.

Jenže spory mezi Ukrajinou a Polskem se dál prohlubují. Z Varšavy už zaznělo, že přestane Ukrajině dodávat zbraně.

„Již nepředáváme zbraně Ukrajině, protože nyní vyzbrojujeme Polsko,“ uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki na sociálních sítích. Anglicky mluvící čtenáře na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Polský premiér reagoval na slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který na půdě Valného shromáždění OSN poznamenal, že „je znepokojující vidět, jak někteří v Evropě, kteří se staví jako solidární v politickém divadle – dělají ze zrna thriller“. Dodal, že zúčastněné národy „mohou zdánlivě hrát svou vlastní roli, ale ve skutečnosti pomáhají připravit scénu moskevskému herci“.

Vláda ve Varšavě se proti Zelenského slovům okamžitě ohradila.

Ve stejné době oznámila administrativa Joea Bidena, že Ukrajině poskytne další vojenskou pomoc v podobě dělostřelecké munice i výzbroje určené na protileteckou obranu.

Zelenskyj se ve středu večer setkal s generálními řediteli Wall Streetu a obchodními mocenskými hráči, aby prodiskutovali snahy o obnovu válkou zničené Ukrajiny a její ekonomiky. Podle zdroje obeznámeného s jednáním se u kulatého stolu sešli bývalý generální ředitel Google Eric Schmidt, miliardář Mike Bloomberg, majitel New England Patriots Robert Kraft, miliardář hedgeových fondů Bill Ackman, bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger a miliardář Barry Sternlicht.

Mezitím boje na Ukrajině neutichají. Ukrajinským silám se daří upevňovat ve svých nově získaných pozicích v okolí Bachmutu. Podle ruských proválečných blogerů, s jejichž tvrzeními pracuje washingtonský Institut pro studium války (ISW), Ukrajinci využívají toho, že ruské jednotky v oblasti jsou demoralizované, vyčerpané a nemají dostatek vybavení. Do předních linií jsou prý vrháni i vojáci, kteří původně měli v týlu odpočívat. A musejí se obejít bez dostatečné podpory dělostřelectva. Vojáci si totiž stěžují, že mnohé ruské odpálené granáty po dopadu nevybuchují. ISW to přičítá tomu, že v rámci urychlení dělostřelecké výroby Rusové možná vynechávají kontrolu vyrobené munice, a tak se stává, že se na frontu dostávají i nefunkční granáty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..ua mouka?Přijde chlap do obchodu a ptá se, máte jed na krysy?Ano máme, chcete hladkou nebo polohrubou?., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 21.09.2023 9:40:25

|  10 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …