Zelenskyj ještě drsnější, než obvykle. Mrtvé děti a další ruská bestialita. Plus vzkaz ohledně obilí

29.04.2023 7:21 | Ze sítí

V jednom městě 23 mrtvých po ruském útoku, v druhém ukrajinském městě mrtvá holčička, které ještě nebyly ani tři roky. A třetí narozeniny kvůli bestialitě Rusů už neoslaví. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil o dalších ruských hrůzách v dlouhé řadě dosavadního ruského teroru proti Ukrajině. „Nemůžeme nikoho nechat v moci ruského zla,“ hřímal. A vyčinil státům, které blokují dovoz ukrajinského obilí.

Zelenskyj ještě drsnější, než obvykle. Mrtvé děti a další ruská bestialita. Plus vzkaz ohledně obilí
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ve své další promluvě ke spoluobčanům ukrajinský prezident promluvil o ruském masakru ve městě Umaň, jižně od města Bila Cerkva a od Kyjeva. Po dopadu ruské rakety nezbývá než dál odstraňovat trosky. V tuto chvíli už bylo nalezeno 23 mrtvých, z toho 4 děti. Všem zachráněným – obyvatelům zničené budovy a sousedních domů, které bohužel zasáhla tlaková vlna, je podle Zelenského poskytována potřebná pomoc.

„Děkuji všem, kteří se podíleli na záchranné akci a podporují zachráněné lidi. „Střela na Umaň, město, které je naprosto klidné, známé celému světu tím, že každoročně hostí desetitisíce chasidských poutníků... Jen absolutní zlo může rozpoutat takový teror proti Ukrajině,“ poznamenal Zelenskyj.

A hned vytáhl další příklad ruské hrůzy. „Při dnešním raketovém útoku byly v Dněpropetrovské oblasti zabity dvě Ukrajinky. Matka a dcera. Olha, narozená v roce 1992, a Veronika, narozená v roce 2020. Toto dítě ještě nedosáhlo věku tří let!“ podotkl ukrajinský prezident, jenž nezapomněl vyjádřit upřímnou soustrast příbuzným a přátelům všech zavražděných.

Oznámil, že ukrajinská obrana dokázala sestřelit dvě desítky raket. „Nebýt toho, teroristický stát by si dokázal vyžádat mnohem více obětí, více životů. A to opět dokazuje, že zastavit teror a zachránit lidi můžeme pouze zbraněmi. Protivzdušnou obranou, moderními letouny, bez nichž není plně účinná protivzdušná obrana. Dělostřelectvo, obrněná vozidla. Vše, co je nezbytné k zajištění bezpečnosti našich měst, našich vesnic, a to jak v týlu, tak na frontové linii. K obnovení bezpečnosti našich lidí, kteří jsou bohužel stále na okupovaném území. Dočasně. Nemůžeme nikoho nechat v moci ruského zla,“ hřímal Zelenskyj.

Poté sdělil, že přímo poděkoval slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové a českému prezidentovi Petru Pavlovi, kteří přijeli do Kyjeva. Popsal jim, co Ukrajina potřebuje, aby mohla úspěšně pokračovat v boji za osvobození vlasti. Současně Čechům a Slovákům poděkoval za to, že podporují Ukrajinu v její snaze vstoupit do EU i do NATO. Jedním dechem však také varoval před některými zákazy členských států EU, které blokují dovoz ukrajinského obilí. Takovou zemí je i Slovensko.

„S předsedou Evropské rady jsme samostatně diskutovali o situaci kolem podle mého názoru destruktivního zákazu dovozu našich zemědělských produktů některými státy. Zdůrazňuji, že to nejen porušuje stávající asociační dohodu mezi Ukrajinou a Evropskou unií, ale také to dává nebezpečné naděje Kremlu. Naději, že v našem společném evropském domě mohou něčí chybná rozhodnutí převážit nad společnými zájmy,“ pravil Zelenskyj.

„Nyní, když Rusko porušuje svobodu obchodu, snaží se blokovat dodávky zemědělských produktů na světový trh, rozhodně není namístě, aby někdo následoval zlý stát a dělal něco podobného. Je třeba najít normální, konstruktivní východisko z této situace v evropském duchu. Ta je obtížná. Rozhodnutí, které by zohlednilo zájmy všech našich zemí a Evropy obecně. S panem Michelem jsme diskutovali o tom, jak to lze udělat, jaké může být řešení, a jsme v neustálém kontaktu se všemi partnery,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Nakonec poděkoval ukrajinským vojákům bránícím vlast a rozloučil se zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V Doněcku ukronacisté zabili 9 lidí, včetně dítěte., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKimjan , 29.04.2023 9:29:24
Povedlo se jim trefit mikrobus. A kousek dále vybombardovali nemocnici. Tak ať je zticha...

|  16 |  0

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…