Zelenskyj na festivalu: „Kultura nemůže stát stranou.“ Chce angažované umění

17.02.2023 8:00 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal, co všechno pro Ukrajinu již udělali Norové a vyzval ostatní státy svobodného světa, aby se inspirovaly norským příkladem. Ocenil také pomoc Němců a vyzdvihl „toho správného medvěda“. Promluvil o ruském zlu a tyranii. Proti této tyranii stojí Ukrajina, kterou Zelenskyj popsal jako „pevnost svobody“. Jako „supervelmoc“.

Zelenskyj na festivalu: „Kultura nemůže stát stranou.“ Chce angažované umění
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí
Hned v úvodu svého dalšího projevu ke spoluobčanům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prozradil, že se podařilo ze zajetí dostat dalších 101 Ukrajinců. Jsou prý mezi nimi obránci Mariupolu i místostarosta Enerhodaru. Popřál mnoho štěstí jim i jejich rodinám.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani situace na frontě, zásobování vojáků potravinami, zbraněmi i municí. „Udržení situace na frontě pod kontrolou a příprava na případné eskalační kroky nepřítele je prioritou pro nejbližší období. Pokračování v dalším osvobozování naší země je prioritou, kterou pečlivě připravujeme,“ prohlásil Zelenskyj.

Poté poděkoval Norsku za dlouhodobou pomoc, kterou schválil norský parlament. Jde o pomoc významnou. Ukrajinský prezident prohlásil, že by se norským příkladem mohly inspirovat i další země.

„Dnes jsem měl několik důležitých mezinárodních rozhovorů. Právě těch, které nás posilují. Z věcí, o kterých mohu veřejně hovořit, zmíním následující. Dopoledne jsem se zúčastnil zasedání norského Stortingu, parlamentu. Právě pracovali na historickém balíčku podpory pro naši zemi - na pět let. Více než 7 miliard dolarů. Norsko je jedním z našich nejdůslednějších a nejenergičtějších partnerů. To se týká i zbraní, zejména výkonných systémů protivzdušné obrany NASAMS. A mnoho dalších aspektů podpory. Důležité však je zejména to, že tento balíček dlouhodobé, pětileté podpory je příkladem, měřítkem. To je úroveň, kterou vidí ostatní partneři. Ještě jednou děkuji všem Norům za již poskytnuté balíčky pomoci naší zemi a za dnešní rozhodnutí. To je to, co nás skutečně posiluje,“ pravil Zelenskyj.

Setkal se prý také s ministrem zahraničí Izraele a s představiteli britské opozice. Velká Británie je pro Ukrajinu důležitým spojencem a Zelenskyj se podle svých vlastních slov snaží udržovat kontakty napříč britským politickým spektrem. „Ještě jednou děkuji Británii za veškerou podporu, kterou poskytuje našemu lidu, za veškerou obrannou sílu, kterou jsme s pomocí Britů získali,“ řekl Zelenskyj.

Připomínal, že Litva slaví 105. výročí obnovy svého státu a zdůrazňoval, že Litva byla zemí, která pomáhala Ukrajincům ještě dlouho před začátkem ruského vpádu na Ukrajinu. Dříve než Britové, dříve než Němci.

„Účastnil jsem se zahájení 73. berlínského filmového festivalu. Jako vždy je zásadový. Jako vždy je aktuální. A letos je co nejvíce solidární s Ukrajinou a naším bojem za svobodu. Letošní modré a žluté barvy symbolu Berlinale, slavného medvěda, jsou opravdu dojemné. A silné. Společně dokazujeme, že i medvěd může být ten pravý,“ poznamenal v narážce na ruského medvěda Zelenskyj.

Nakonec poděkoval vojákům za práci, kterou odvádějí.

„Výsadkáři 79. samostatné letecké útočné brigády a dělostřelci 55. samostatné dělostřelecké brigády - děkuji vám, chlapci, za vaši statečnost a přesnost. Děkujeme vám za vaši obratnou a vytrvalou obranu Doněcké oblasti. Záporožský směr - děkuji všem bojovníkům 129. samostatné brigády územní obrany Kryvyj Rih. Pevně drží linii obrany. A samozřejmě děkuji našim vzdušným silám, všem stíhačům a pilotům protivzdušné obrany, kteří dnes zajistili výsledek při sestřelování ruských raket.“

Poté se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

Ale to nebyl jediný Zelenského projev.

Promluvil také na již zmíněném Berlinale. Zavzpomínal na Berlínskou zeď, která dělila svět na svobodný západní a nesvobodný východní. A připomínal, že dnes se Rusko snaží podobnou zeď postavit na Ukrajině.

„Dnes chce Rusko postavit stejnou zeď na Ukrajině. Zeď mezi námi a Evropou. Oddělit Ukrajinu od její vlastní volby a její vlastní budoucnosti. Zeď mezi svobodou a otroctvím. Mezi právem na život a raketovými útoky. Mezi pokrokem a troskami, které po sobě Rusko zanechává. Zeď mezi civilizací a tyranií,“ pravil Zelenskyj.

Konstatoval také, že v čase války ani sport, ani kultura nemůže stát mimo a musí jasně ukázat, kde stojí, zda na straně agresora a vraha, či na straně obránce.

„Když je umění lhostejné a jeho hlas není slyšet, v tomto tichu zní hlasité reproduktory zla silněji a přesvědčivěji. V globálním smyslu samozřejmě kinematografie svět změnit nemůže. Může však ovlivnit a inspirovat lidi, kteří mohou svět změnit. Dobrý film vyvolává emoce. Kultovní kinematografie způsobuje změnu. V boji lidstva proti jakémukoli zlu se vždy ozývají dva hlasy - pravda a propaganda. Propaganda může na chvíli pravdě nasadit náhubek. Není však schopna zvítězit úplně. Pokud umění nezastaví boj a pochopí, že stát stranou znamená být blízko zlu,“ řekl Zelenskyj.

Poděkoval Němcům, že na Berlinale jasně ukázali, kde stojí.

„Mluvíme různými jazyky, ale panuje mezi námi naprosté porozumění. Dělí nás pouze virtuální hranice. Ale žádná zeď mezi námi není. Dámy a pánové!  V roce 1951 se konal první berlínský filmový festival. Všichni znáte slogan a účel prvního Berlinale. Je to přehlídka svobodného světa. Dnes je Ukrajina pevností svobodného světa. Pevností, která stojí již téměř rok. Pevnost, která chrání sebe, Evropu a svět. Pevnost, která nemůže padnout. Pevnost, která rozhodně obstojí. A zvítězí. Věřím, že se o tom všichni přesvědčíte, až uvidíte naši ‚supervelmoc‘ - supervelmoc Ukrajinu,“ prohlásil Zelenskyj v závěru svého projevu než znovu zvolal „sláva Ukrajině“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Představitel "supervelmoci Ukrajiny Zelenskyj, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 17.02.2023 10:45:44
žebrá po světě ráno, žebrá v poledne a žebrá i večer. Je to skutečná supervelmoc v žebrání.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…