Zelenskyj napadl Merkelovou, ta si stojí za svým: Nevzít Ukrajinu do NATO bylo správné

04.04.2022 21:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou a někdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby přijeli do Buči na vlastní oči vidět, k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku. Merkelová následně uvedla, že si i dnes stojí za tím, že Ukrajinu kdysi nechtěla v NATO. Informuje iDnes.cz.

Zelenskyj napadl Merkelovou, ta si stojí za svým: Nevzít Ukrajinu do NATO bylo správné
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

„Bývalá spolková kancléřka Angela Merkelová si stojí za rozhodnutími souvisejícími se summitem NATO v Bukurešti v roce 2008,“ řekla agentuře DPA a deníku Bild mluvčí exkancléřky. Od summitu tehdy Ukrajina s Gruzií očekávaly harmonogram jejich přijetí, NATO však bez časového upřesnění pouze konstatovalo, že obě země se jednou členy Aliance stanou.

  • Původní zdroj ZDE

Mluvčí Merkelové tak reagovala i na zprávy z města Buča, kde ukrajinská armáda objevila stovky těl zabitých civilistů. Kyjev tvrdí, že civilisty zavraždili ruští vojáci, Moskva však záběry považuje za zmanipulované a zinscenované.

Merkelová prostřednictvím své mluvčí dodala, že podporuje úsilí kancléře Olafa Scholze i mezinárodního společenství ukončit ruskou válku a ruské barbarství na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…