Zelenskyj nás nechtěl slyšet, pustil se do prezidenta Biden. Mezitím prý západní žoldáci čekají na popravu

11.06.2022 14:18

Rusové decimují ukrajinské území už 108 dní a ukrajinští vojáci se i 108. den ruské agresi brání. Ale prezident Spojených států Joe Biden prozradil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nechtěl dlouho věřit, že Rusko svobodnou Ukrajinu skutečně napadne. A francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, čeho by rád dosáhl. Mezitím vychází najevo, co se teď děje v Mariupolu okupovaném Ruskem...

Zelenskyj nás nechtěl slyšet, pustil se do prezidenta Biden. Mezitím prý západní žoldáci čekají na popravu
Foto: Repro: Twitter
Popisek: Ruská amráda vybombradovala porodnici a dětskou nemocnici v ukrajinském Mariupolu

Ruská válka proti Ukrajině trvá už 108 dní. Na ukrajinský Donbas, ale i na další ukrajinské oblasti za víc než tři měsíce dopadly desítky tisíc dělostřeleckých granátů. Teď probíhají nejtvrdší boje o Severodoněck. Podle serveru Kyiv Post i tady lidé řeší zásadní otázku, zda prchnout ze svých domů, nebo zůstat ve svém domě a doufat, že na ně nespadne ruský granát.

A svět mezitím řeší otázku, jak se vyhnout potravinové krizi hrozící kvůli ruské agresi vůči Ukrajině. Ruské jednotky blokují ukrajinské přístavy, z nichž by za normálních časů plynuly desítky tisíc tun obilí. Kupříkladu do Afriky i na Blízký východ. Francouzský prezident Emmanuel Macron dal najevo, že se chce pokusit nechat toky obilí odblokovat.

Poradce francouzského prezidenta uvedl, že Francie je připravena pomoci při operaci, která umožní bezpečný přístup do ukrajinského černomořského přístavu Oděsa, který je vystaven de facto blokádě ze strany Ruska, přičemž obilí čeká na odeslání. Francie chce „vítězství pro Ukrajinu“, dodal poradce poté, co Macron nedávno vyvolal kontroverzi, když navrhl, „aby Rusko nebylo ponižováno“.

Americký prezident Joe Biden v pátek řekl, že Zelenskyj odmítal uvěřit prvotním varováním Spojených států, že ruský prezident Vladimir Putin skutečně napadne Ukrajinu. „Nebylo o tom pochyb, ale Zelenskyj to nechtěl slyšet, stejně jako mnoho lidí,“ řekl Biden. „Chápu, proč to nechtěli slyšet,“ dodal.

Mezitím byli v tzv. Doněcké lidové republice (DLR), kterou ale téměř nikdo na světě neuznává, souzeni tři zahraniční žoldáci a byli odsouzeni k trestu smrti. Orgány DLR uvedly, že tři jednotlivci – britští občané Aiden Aslin a Shaun Pinner a marocký občan Brahim Saadoune – byli v dubnu zajati ruskými silami v ukrajinském Mariupolu. Ruská státní média uvedla, že tři vězni mají před popravou měsíc na odvolání proti rozsudku.

O soudu se třemi muži z ukrajinsko-ruské fronty informovala americká CNN.

Na sociální síti Telegram bývalý šéf městské rady Mariupolu Vadym Bojčenko, který uprchl z Mariupolu na Ukrajinou kontrolované území, sdělil, že lidé, kteří zůstali ve městě, mu řekli: „Zpočátku okupanti zapojili obyvatele Mariupolu do pečlivého odklízení sutin.“ Ale když Rusové viděli skutečný počet těl nalezených pod troskami, odstěhovali místní obyvatele z oblasti. „Skutečný počet těl pod troskami zničených domů je děsivý. Téměř 50 až 100 lidí bylo zabito pod téměř každým zničeným domem. Výškových budov bylo v Mariupolu zničeno na 1300,“ řekl Bojčenko.

Těla obyvatel Mariupolu zabitých v bojích podle bývalého starosty Bojčenka byla odvezena na skládku spolu s betonovými sutinami. Údajně takto bylo naloženo s více než dvaceti tisíci zemřelými.

CNN však upozornila, že tento údaj nemohla nezávisle ověřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…