Zelenskyj přes platformu vybral 330 milionů dolarů. Prozradil, na co peníze dal

06.05.2023 7:58 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, prozradil, že se přes platformu United24 podařilo pro Ukrajinu získat 330 milionů dolarů. Popsal, na co byly tyto peníze použity. Poděkoval 110 národům a statisícům lidí, kteří Ukrajině pomáhají. Svým spoluobčanům sdělil další zásadní zprávu. „S radostí mohu říci, že po jednáních v Helsinkách a Haagu máme pro naše vojáky mocnou posilu ve formě zbraní,“ pravil Zelenskyj.

Zelenskyj přes platformu vybral 330 milionů dolarů. Prozradil, na co peníze dal
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k zástupcům organizace United24. Jde o organizaci, která spolu s prezidentem a politiky a diplomaty a dalšími umělci získává finanční a další podporu pro Ukrajinu.

Zelenskyj při vystoupení před členy organizace ocenil, že v sále sedí lidé ze 110 zemí, což znamená, že ve skutečnosti za Ukrajinou stojí miliony lidí, kterým osud napadené Ukrajiny není lhostejný. „Dnes se zde setkávají různé kultury, mnoho různých nelehkých životních příběhů, několik lidských generací... Od těch, kteří viděli, jak začalo minulé století, až po ty, kteří uvidí, jak toto století skončí. Protože starší lidé a velmi mladí pomocníci svobody jsou spolu v United24. Když říkáme ‚United24‘, máme na mysli obrovské společenství lidí – od Ukrajiny po Severní Ameriku, od Británie po Austrálii, od Japonska po Latinskou Ameriku. Arabský svět, Indie, naprosto všechny evropské země. Již během prvního roku se ukrajinská fundraisingová platforma stala globální značkou a globálním důkazem toho, že nic není nemožné, když vsadíte na prioritu státu, což je pro Ukrajinu lidskost,“ řekl Zelenskyj.

Za první rok fungování tato platforma prý nashromáždila 330 milionů dolarů na podporu Ukrajiny. Tato pomoc podle Zelenského napomůže tomu, že Ukrajina jednoho dne zvítězí. Zelenskyj dal stejně jako v jiných svých projevech najevo, že o tom nepochybuje.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30014 lidí
Poděkoval všem, kteří poskytují Ukrajině pomoc. Finanční i jinou. Zdůraznil, že si vší této pomoci velmi váží.

„Děkuji těm, kteří pomáhají udržet pozornost světa na tom, čím procházejí naši lidé, čím procházejí naše hodnoty, čím prochází Ukrajina... Děkuji všem ve 110 zemích, kteří se podílejí na naší sbírce – každému člověku, děkuji každé rodině, každé firmě, která se připojila k našemu boji, k naší společné misi United24! Děkuji vám všem!“ pravil.

„United24 například pomáhá budovat první námořní flotilu bezpilotních letounů na světě. A to je velmi skvělé a vzrušující. A také vybavuje naše vojáky ‚lovce Šahídů‘, aby neutralizovali vražedné ruské a íránské drony používané agresorem," rozváděl dál své myšlenky.

Vedle toho poděkoval všem vojákům, kteří statečně bojují za Ukrajinu. Organizace United24 podle Zelenského přispívá na nákupy dronů a na školení operátorů dronů.

„Obyčejní lidé po celém světě vlastně přímo pomáhají naší armádě, našim lidem, protože vědí, že ukrajinská armáda brání život, o který usiluje každý přiměřený, normální člověk pro sebe, svou rodinu, děti, příbuzné, pro všechny. Slušný život, který posiluje rodiny, komunity a země. Je důležité, že díky United24 bylo zakoupeno více než 100 kusů zdravotnického vybavení pro dětské kliniky, pro nemocnice – moc děkujeme. Také téměř 200 sanitek, a to jsou sanitky vysoké kvality,“ zaznělo od Zelenského.

Z peněz platformy United24 proběhla také přestavba dvou nemocnic – Černihivské městské nemocnice č. 3 a Černihivského lékařského centra moderní onkologie.

„Pane Andreji Ševčenko! Náš velvyslanec oblasti ,Lékařská pomoc'. Andreji, od všech ti moc děkuji! Pane Lieve Schreibere! Děkujeme. Náš skvělý velvyslanec oblasti ,Medical Aid'. Děkujeme, Lieve! Pan Oleksandr Usyk! Velvyslanec oblasti ,Obnova Ukrajiny'. Děkujeme, Oleksandre! Paní Katheryn Winnick! Katheryn, děkuji. Naše krásná velvyslankyně oblasti ,Obnova Ukrajiny'. Také pan Michel Hazanavicius! Náš velvyslanec oblasti ,Obnovme Ukrajinu'. Moc vám děkuji, Micheli! Zástupci skupiny Imagine Dragons. Děkuji vám mnohokrát. Jste s námi od prvních dnů United24. Moc vám děkujeme za vaši práci a podporu. Ještě jednou děkujeme novým ambasadorům. Děkuji vám, paní Ivanno, a děkuji vám, sire Paule. Děkuji vám, že jste s námi. Jsme spolu. To je to nejdůležitější. Společně bráníme náš stát, naše lidi. Moc děkuji každému z vás,“ blížil se Zelenskyj pomalu k závěru svého projevu.

Nakonec přidal rozloučení „sláva Ukrajině“.

Ve druhém projevu se Zelenskyj obrátil ke svým spoluobčanům. Oznámil, že po návratu z Nizozemí se setkal s ministrem zahraničí Bahrajnu. Šlo o první setkání od roku 1992.

„Poděkoval jsem mu za neochvějnou podporu Ukrajiny a civilizovaných pravidel, zejména za podporu na půdě OSN. Hovořili jsme o ukrajinské mírové formuli a věřím, že Bahrajn se může podílet na její realizaci,“ pravil Zelenskyj.

Popsal též své setkání se zástupci United24. Zmínil také setkání se zástupci USA a prozradil, že se bavili o poskytování další pomoci.

„Nyní, když bojujeme bok po boku se Spojenými státy proti tyranii, jsme dosáhli takové úrovně spolupráce, jaká mezi Ukrajinou a Spojenými státy ještě nebyla. Není to však hranice. Naši spolupráci – naše skutečné spojenectví – budeme rozvíjet i nadále. A já děkuji všem, kteří nám pomáhají! Děkuji prezidentu Bidenovi za jeho vedení. Děkuji oběma stranám a komorám Kongresu za jejich trvalou podporu. Děkuji všem Američanům, jejichž touha po svobodě spolu s ukrajinskými aspiracemi, spolu se všemi našimi spojenci a partnery, chrání globální demokracii,“ pravil Zelenskyj.

Finsku a Nizozemí poděkoval za další vojenskou pomoc.

„S radostí mohu říci, že po jednáních v Helsinkách a Haagu máme pro naše vojáky mocnou posilu ve formě zbraní – na zemi, ve vzduchu i na moři. Děkuji partnerům! Je to výrazná posila. Máme další pokrok, pokud jde o NATO a Evropskou unii. Dosáhli jsme většího pokroku, pokud jde o odpovědnost Ruska za agresi proti našemu státu,“ pravil Zelenskyj.

Zdůraznil, že i s pomocí těchto zbraní Ukrajina skutečně zvítězí.

Na závěr přidal rozloučení. „Sláva našemu lidu! Sláva Ukrajině!“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestlipak ho chytí jeho vojáci než Rusové ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStan1 , 06.05.2023 12:23:18
Kennedy: "Kyjev systematicky zabíjel Rusy na Donbasu po celá léta"

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …