Zelenskyj rozdával tituly. A varoval Rusko, že musí usilovat o mír, jinak...

25.03.2022 6:56

„Jsem přesvědčen, že kdyby Rusové věděli, co je tady čeká, budou se bát k nám vtrhnout,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dalším projevu k Ukrajincům a ke světu. Zdůraznil, že Ukrajina ve válce s Ruskem nemůže prohrát, protože v ní nebojuje o nic menšího než o svůj osud, o svou budoucnost. Ale podle Zelenského v tomto boji svět stojí za Ukrajinou. A to pro Rusko znamená jednu věc...

Zelenskyj rozdával tituly. A varoval Rusko, že musí usilovat o mír, jinak...
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident opět promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu.

„Svobodný národe svobodné Ukrajiny. Je hluboká noc, ale my stále pracujeme, abychom zase došli o krok blíž k míru, abychom Ukrajinu posunuli o krok dál. Každým dnem, kdy se ubráníme, jsme o krok blíž k míru. Jsme o krok blíž k vítězství. My v téhle válce prostě nemůžeme prohrát. My ji vyhrajeme. Ale teď si nemůžeme vydechnout ani minutu, protože jde v každé minutě o náš osud, o naši budoucnost. O to, jestli přežijeme, nebo ne,“ pronesl v projevu uveřejněném na sociálním síti facebook ukrajinský prezident.

Zelenskyj zdůraznil, že se Ukrajincům daří odolávat nepříteli ve všech směrech, ve kterých zaútočil. Svět navíc na Rusko uvalil zničující sankce. A těmi současnými to prý nekončí. Podle ukrajinského prezidenta Rusové na vlastní kůži pocítí ještě další sankce.

„Bráníme se už 30 dní. Už měsíc. Jsem přesvědčen, že kdyby Rusové věděli, co je tady čeká, budou se bát k nám vtrhnout,“ prohlásil Zelenskyj.

Poté svým spoluobčanům popsal, že během čtvrtka promluvil k představitelům skupiny G7, ke členům NATO, ke členům EU, ale také k poslancům švédského parlamentu. A všude, kde promluvil, se podle jeho slov dostalo Ukrajincům slov podpory.

„Pro Rusko to znamená jednu věc. I Rusko se musí snažit dospět k míru,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Prozradil také, že během čtvrtka podepsal několik důležitých vyhlášek. Udělil např. několik desítek vyznamenání hrdinům, kteří hrdinně brání svou vlast, včetně jednatřiceti zdravotníků. Čestný titul „Hrdina Ukrajiny“ nově obdržela i čtyři města. Mykolaiv, Buča, Irpin, Ochtyrka.

„Když jsem tato vyznamenání podepisoval, cítil jsem, že by si stejné ocenění zasloužily miliony dalších Ukrajinců a Ukrajinek. Všichni ze všech sil pracují na našem vítězství. Na dosažení míru. Jsem za to vděčný každému z vás. Každému z vás děkuji,“ zdůraznil Zelenskyj.

Speciálně poděkoval vojákům z armády, pohraničníkům, zdravotníkům, příslušníkům teritoriální obrany, příslušníkům národní gardy i příslušníkům průzkumných jednotek.

„Sláva všem našim hrdinům, sláva všem našim lidem. Sláva nám. Sláva Ukrajině!“ ukončil svůj další proslov Zelenskyj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…