Zelenskyj tepal Západ: Nechali jste Rusku možnost dál vést válku. Ale Ukrajina stejně zvítězí

04.12.2022 7:20 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, opět ostře vyčinil Západu. Tentokrát za to, na jaké hladině zastropoval cenu ruské ropy putující na Západ po moři. Strop byl stanoven na 60 dolarech za barel a podle Zelenského je to hrůza, protože je to strop stanovený tak vysoko, že Rusku ponechá možnost dál vést válku proti Ukrajině. Jedním dechem zdůraznil, že Ukrajina i tak nakonec zvítězí.

Zelenskyj tepal Západ: Nechali jste Rusku možnost dál vést válku. Ale Ukrajina stejně zvítězí
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil k národu. Zatímco v jiných dnech si nechával informace o situaci na frontě až na druhou polovinu svého projevu, tentokrát jimi svůj projev začal.

Zdůraznil, že nejhorší je nadále situace u Bachmutu. „Děláme vše pro to, abychom našim chlapcům v tomto směru pomohli. Našim hrdinům, kteří tam drží obranu. Všichni tam si zaslouží nejvyšší vděčnost! A teď bych chtěl zvlášť poděkovat pohraničníkům z oddílu Čop, kteří bojují u Bachmutu a dnes nechali ‚přistát‘ další letadlo okupantů,“ uvedl Zelenskyj.

Vedle toho prý ukrajinská armáda posiluje své pozice v Luhanské oblasti a hledají cesty, jak rakety Kalibr dostat na dno Černého moře a tam je nechat. A současně Ukrajina hledá cesty, jak se bránit nejen ruským útokům i  vlivovým sítím a zachovat si i duchovní nezávislost. A do třetice hledají cesty, jak ještě více chránit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, na kterou Rusové opakovaně útočí.

Stranou pozornosti ukrajinského prezidenta nezůstalo ani zastropování cen ruské ropy na Západě – v EU a v USA. Ceny ruské ropy putující po moři byly zastropovány na 60 dolarech za barel a podle Zelenského je to absolutně nedostatečný krok a strop je třeba stanovit mnohem níž.

„Ve světě skončila diskuse o cenových stropech, tj. o omezení vývozní ceny ruské ropy. Bohužel bez velkých rozhodnutí, protože stanovit takový limit pro ruské ceny, který je pro rozpočet teroristického státu docela pohodlný, byste nenazvali velkým rozhodnutím. Rusko již způsobilo obrovské ztráty všem zemím světa tím, že záměrně destabilizovalo trh s energiemi. A svět si nemůže dovolit jeho skutečné energetické odzbrojení. Je to slabá pozice. A je jen otázkou času, kdy bude stejně nutné použít silnější nástroje. Je škoda, že tento čas bude ztracen,“ varoval Zelenskyj.

„Logika je zřejmá: pokud bude cenová hranice pro ruskou ropu 60 dolarů místo například 30 dolarů, o nichž hovořilo Polsko a pobaltské země, pak ruský rozpočet získá asi sto miliard dolarů ročně. Tyto peníze půjdou nejen na válku a nejen na další ruské sponzorování jiných teroristických režimů a organizací. Tyto peníze budou také použity na další destabilizaci právě těch zemí, které se nyní snaží vyhnout velkým rozhodnutím,“ pokračoval.

Poté všechny ujistil, že ukrajinští diplomaté i on jako prezident budou v prosinci i v lednu pracovat na tom, aby na mezinárodním poli Ukrajina dosáhla všeho, co si předsevzala.

Nikoli poprvé také konstatoval, že Ukrajina uspěje, protože postupuje jednotně. Uspěje, protože armáda i další občané jako energetici, řidiči, ale také učitelé táhnou za jeden provaz. Bok po boku tu stojí síla ukrajinských zbraní a síla ducha. Tak to vidí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Protože naše vítězství je dosahováno silou zbraní a silou ducha. Síla vojáků a síla lidu. Síla státu a síla kultury. Síla naší jednoty spočívá v naší schopnosti spolupracovat ve prospěch ukrajinských zájmů a v naší schopnosti vzájemně se podporovat. Podporovat se, protože jsme Ukrajinci, a síla tohoto argumentu sama o sobě by nám všem měla stačit,“ uzavřel své vystoupení. Nakonec už přidal jen zvolání „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na celém světě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFotbalfans , 04.12.2022 13:52:01
zavládne mír a přestane se na dlouhá leta válčit. Nusí se splnit jedna podmínka, zrušit NATO-

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…